Jog és innováció szekció

Ki felel egy önvezető autó által okozott balesetért? Mi a jog feladata az Uber és az Airbnb kapcsán? Tiltson, tűrjön, támogasson? Eljön a jó állam az e-governance segítségével? Fizessenek adót az emberi munkát kiváltó robotok? Mit jelent a privátszféra az okosszemüvegek és a drónok korában?

A technológiai fejlődés átalakítja a mindennapjainkat, óriási kihívások elé állítva a jogtudományt, korábban ismeretlen jelenségekre kell választ találnia minden jogágnak: új kereskedelmi és közigazgatási megoldások, bűnözési formák keletkeznek, a korábbiaktól gyökeresen eltérő jogviszonyok keretei között. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a különböző jogágakkal foglalkozó hallgatók, kutatók, fiatal szakemberek megmutassák a maguk válaszait a digitális kor kihívásaira. Ez a célja a konferenciánknak, amelynek témája a jog a digitális korban. Várjuk mindazok jelentkezését, akik partnereink szeretnének lenni ebben a vállalkozásunkban.

Jog és innováció szekció
szekcióvezető: Dr. Homoki Péter, ügyvéd, CCBE IT Jogi Szakosztály elnöke
14:30-14:45
Kovács Máté:
megnyitó
14:45-15:00
Buda Álmos: Az ügyvéd név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez
15:00-15:15
Simon Ádám: Ügyvédség és programozás
15:15-15:30
Rácz Ildikó: Az ’uberizált’ munkaerő jelene és jövője
15:30-15:45
Olajos Marcell: Ha IoT akarsz magadnak -
Internet of Things és az adatvédelem viszonya
15:45-16:00
Kocsis Gergő: Elektronikus választási rendszerek
az Egyesült Államokban
16:00-16:30
Kávészünet
16:30-16:45
Rudi Alexandra Versenyjog és AI
16:45-17:00
Szabó Orsolya:Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb jogászkodásért
17:15-17:30
Bánfai Edina: Eljöhet a jó állam az e-governance segítségével?
17:30-17:45
Szilágyi Gábor: Új veszélyes üzem a láthatáron? A drónok felhasználásának jogi környezete
17:45-18:00
Környei Mátyás: A kocsim megölt valakit, de kié a felelősség?

A szekció támogatója a Baker McKenzie

Előadások a szekcióban

A jogot is elindíthatjuk az önjáró járműveink után a jó és méltányos módon működő, hatékony közlekedés megvalósításának útján.
A felhasználó már csak reklámközönség marad, aki egy kattintással elfogadja a felhasználói feltételeket és az adatvédelmi szabályzatot?
A sharing economy-nak is nevezett újfajta közösségi gazdaság az élet minden területére hatással van, kezdve a pénzügyi, adózási kérdésektől, a versenyjogon keresztül, egészen a gazdasági kérdéseken át.
A közjogi rendszer működésének egyik legfontosabb területe, ahol a technológiai fejlődés lehetőségei megjelentek, a demokratikus választások lebonyolítása.
Az elmúlt évek fejleményei megerősítették a kormányzás államközpontú megközelítését és gyakorlatát, amely szerint az államnak kell értékteremtő és értékvédő szerepet vállalnia a politikai, társadalmi és gazdasági szférákban. A jó kormányzás napjainkban egyet jelent, vagy legalábbis egyet kellene, hogy jelentsen az e-kormányzással, a jó közigazgatás pedig az e-közigazgatással.

Népszerű

Pályakezdő jogászként cégvezetők stratégiai döntéseit alakítanád?

A „tanácsadó” szót meghallva sokféle figura villanhat fel lelki szemeink előtt, a kockairodában számítógép előtt görnyedő, Excel-fájlokat böngésző szakembertől kezdve a tökéletesre szabott öltönyében...

„Egyre inkább szükség van az Alkotmánybíróságra” – interjú dr. Juhász Imre alkotmánybíróval

"Vissza lehet élni az ún. „jogvédelemmel” is: az egyébként csodákra képes civil szféra álarcába bújva lehet rombolni a társadalom egészséges életösztönét..."

A New York-i döntőbe utazik a magyar csapat!

Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Global Legal Hackathon „jogi hackerforradalmára” a világ összes tájáról érkeztek jogászok és fejlesztők. A Hackathon magyarországi...

Flörtölés vagy „Flingelés”? – A blockchain technológia és szexuális beleegyezés

Korunk jogászai számára az egyik legnagyobb kihívást a technológiában rejlő és a rohamos műszaki fejlődés által megnyitott informatikai lehetőségek jelentik. Elegendő, ha a Facebook...

Elúszott kölcsönök – Mit tehetek, ha nem fizet az adósom?

Ki tudna nemet mondani egy régi és megbízhatónak gondolt, ám kevésbé tehetős barát kétségbeesett kérésére, amikor hosszú évek után előtűnik a feledés homályából, és...