Kinek jár a garantált bérminimum?

A kormánynak sikerült megállapodni a szociális partnerekkel, így a minimálbér és a garantált bérminimum összege is nőni fog 2017-től. Előbbi 15, utóbbi 25 százalékkal növekszik, ezt követően pedig 2018-tól a minimálbér ismételten nő 8, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Kinek jár a garantált bérminimum?
Kinek jár a garantált bérminimum?

Mi a minimálbér?

Teljes munkaidő esetén alapbérként – ami főszabály szerint a felek szabad megállapodásának tárgya – legalább a minimálbért kell meghatározni. Részmunkaidő esetén pedig a minimálbérhez képest arányosan szükséges megállapítani az alapbér összegét.

Mi a garantált bérminimum?

A 2006-ban bevezetett garantált bérminimum lényegében egy emelt összegű minimálbér.

Az emelt összeg a munkavállalónak akkor jár, ha legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, és olyan munkakörben dolgozik, amelynek ez feltétele.

A két feltételnek tehát együttesen kell érvényesülnie.

Mit jelent a középfokú végzettség?

Azt, hogy adott képzésünk milyen fokú, az Országos Képzési Jegyzékből állapíthatjuk meg, amit a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján találhatunk. Az itt felsorolt képzések közül a 34-es, illetőleg az annál nagyobb számmal jelölt képzettség minősül középfokúnak.

Milyen munkakörök betöltéséhez kell középfokú végzettség?

Kerestél már jogi állást vagy gyakornoki helyet? Nyerj két Sziget napijegyet!

Joghallgatók és jogászok munkakeresési szokásait vizsgáljuk. A tapasztalatokat megosztjuk a kutatásban részt vevő ügyvédi irodákkal. Ha érdeklik az eredmények, vegye fel velünk a kapcsolatot az arsboni@arsboni.hu e-mail címen.

Körültekintően kell eljárnunk, ugyanis a kérdéskört számos jogforrás szabályozhatja. Találhatunk ide kapcsolódó jogszabályokat (külön kiemelve a 21/2010. (V.14.) NFGM rendeletet és az 5/1997. (III.5.) IKIM rendeletet), továbbá képzettségre vonatkozó követelményt tartalmazhat még kollektív szerződés és munkáltatói szabályzat is.

Mikor járhat még a garantált bérminimum?

A bírói gyakorlat alapján pedig akkor is járhat a bérminimum, ha a munkáltató az adott munkakörre egy másik – középiskolai végzettséggel rendelkező – munkavállalónak már megadta a garantált bérminimumot.

A kép forrása: itt.

Választ kapott a kérdésére? Kattintson, és írjon az Arsboninak, ha segítségre van szüksége!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

[1] Gyulavári Tamás (szerk.): Munkajog. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 2016.

[2] http://www.hrportal.hu/hr/kinek-jar-a-garantalt-berminimum-20161125.html

[3] http://www.hrportal.hu/hr/a-garantalt-berminimum-magasabb-minimalbert-jelent-de-kinek-jar-20130523.html

Balogh Norbert
Balogh Norbert

Latest posts by Balogh Norbert (see all)