Megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Lenkovics Barnabás

Március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök átadta a Magyar Érdemrend polgári tagozatának nagykeresztjét Lenkovics Barnabás magyar jogtudósnak, egyetemi tanárnak, aki korábban az Alkotmánybíróság elnöke, és ombudsman is volt.

Lenkovics Barnabás – volt ombudsman és korábbi AB elnök.

Lenkovics Barnabás 1950-ben született Rakamazon, és Szabolcs megyében nőtt fel földműves szülők gyermekeként. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte, olyan neves oktatók kezei alatt, mint Vékás Lajos, Mádl Ferenc, vagy a tragikus sorsú Sárándi Imre. Diplomája megszerzése óta (1974) oktat ugyanitt a Polgári Jogi Tanszéken, 2000 óta mint egyetemi tanár. Időközben tanított az ELTE győri kihelyezett tagozatán, és alakulása óta a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán is, ahol oroszlánrésze volt a polgári jogi stúdiumok megszervezésében. Kutatásai során főként a tulajdonjoggal kapcsolatos kérdések foglalkoztatták.

Az oktatói pálya mellett Lenkovics úr Mádl Ferenc felkérésének köszönhetően az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként is tevékenykedett 2001 és 2007 között, majd 2015-2016-ban az Alkotmánybíróság elnöke volt.

A Magyar Érdemrend nagykeresztjének polgári tagozata.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje a magyar állam által adományozható legnagyobb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a második legmagasabb fokozata, melyet Lenkovics Barnabás “több évtizedes rendkívül értékes, különösen a polgári jog területén kiemelkedő oktatói és tudományos pályája, valamint elkötelezett állampolgári biztosi és alkotmánybírói szakmai munkája elismeréseként” kapott.

***

Cikkíró Pályázat

Van egy érdekes témád?

Ez most nem egy évfolyamdolgozat, hanem az Arsboni ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cikkíró Pályázata!

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek
 A  képek forrásai: itt, itt és itt

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.