Mérget ivott, majd meghalt Slobodan Praljak a Nemzetközi Törvényszék ítélethirdetése közben

A Hágában működő, Jugoszlávia területén elkövetett háborús, és emberiség ellenes bűnök elkövetésének kivizsgálsára létrehozott eseti jellegű Nemzetközi Törvényszék (ICTY)  utolsó ítélethirdetésére került volna sor a mai napon, miután Jadranko Prilic a volt Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság vezetőjének  és társainak ügyében a fellebezéseket elbírálták, ám az esemény váratlan fordulatot vett.

A tárgyalóteremben Stojic, Praljak, Petkovic, és Coric

A vád szerint a terhelt horvát ex katonai és politikai vezetők (Jadranko Prilic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milijov Petkovic, Valentin Coric, és Berislav Pusic) a délszláv háború idején 1991 és 1994 között etnikai tisztogatások irányításában vettek részt, főként muszlimok, illetve más nem horvát származásúak ellen az akkori egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság területén, hogy egy tisztán horvát közösséget teremtsenek. Emellett számos más háborús és emberiessèg elleni bűncselekménnyel kapcsolatban – többek között a civil lakosság körében elkövetett szexuális erőszak, fosztogatás, embertelen bánásmód, jogellenes kitelepítés – is vádat emeltek ellenük, majd a 2006 és 2011 között zajló tárgyalások eredményeként 2013-ban a hat vádlott nem jogerősen 10 és 25 év közötti bortönbüntetésekre ítéltetett.

Miután mind a hat vádlott fellebbezett, a végső ítélethirdetésre 2017. november 29-én került sor Hágában, mely a srebrenicai mészárlásért felelős Ratko Mladic szerb katonai vezető múltheti elítélése után az utolsó döntése lett volna a Törvényszéknek, azonban az ítélethirdetést félbe kellett szakítani, mivel miután a többek között a mostari híd megsemmisítése miatt 20 évre ítélt Slobodan Praljak a horvát védelmi erők volt vezetőjének ítéletét helyben hagyta a bíróság,

Praljak felállt, majd azt követően, hogy kijelentette, ő nem háborús bűnös,  mérget ivott, és később meghalt.

Slobodan Praljak a 2013-as elsőfokú ítélethirdetéskor

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök sajnálatát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban, úgy fogalmazott, hogy azok  egy mély morális igazságtalanságra reflektálnak, és amellett, hogy sajnálatát és együttérzését fejezte ki a boszniai háború áldozataival szemben, a kormány nevében elégedetlenségnek, és elutasításnak adott hangot az ítélettel kapcsolatban.

Slobodan Praljak 1945-ben született Capljinában, 1970-ben villamosmérnöki végzettséget szerzett Zágrábban, majd ezt követően filozófia-szociológia szakon, és filmművészetből is diplomázott. A délszláv háborút megelőző időszakban színházi rendezőként tevékenykedett Zágrábban, Osijekben és Mostarban.

Jelen ügy lezárultával véget ér az eseti Törvényszék működése amely 1993 óta 161 ember ellen emelt vádat, és melynek bírói tanácsában éppen a Prilic ügyben  2005-től 2012-ig eseti bíróként a magyar Prandler Árpád is jelen volt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.