Szabadon megismerheti egymás bűnözőit az EU és az USA

Csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament jogi és állampolgári bizottságának tagjai támogatták az egyezményt. A végső döntésre december 1-jén kerül sor.

esernyo

Az Umbrella Agreement az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között tenné lehetővé a bűnüldözéssel kapcsolatos adatok megismerését. Az adatáramlás magas fokú és kötelező adatvédelmi előírások mellett lesz lehetséges.

A személyes adatok kiadását a bűnmegelőzés, az esetek kivizsgálása, valamint a gyanúsítottak könnyebb üldözése miatt látják szükségesnek. Az érintetteknek lehetőségük lesz arra, hogyha adataik pontatlanok, akkor azok javítását kérjék, továbbá hogy jogorvoslatért forduljanak.

„A jövőben kötelező érvényű előírások és erős egyéni jogosultságok fognak érvényesülni a rendőrség és a hatóságok közötti adatáramlásra vonatkozóan” – emelte ki a Parlament egyik tagja.

Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció Konferencia

A technológiai átalakítja a mindennapjainkat, a jognak is korábban ismeretlen jelenségekre kell választ találnia. A konferencián erre teszünk kísérletet - csatlakozz hozzánk!

Az egyezményt az EU részéről az Európai Bizottság és az USA már júniusban aláírta, ahhoz azonban, hogy a szabályozás hatályba léphessen, az Európai Parlament beleegyezése is szükséges.

A kép forrása: itt.