5 tipp joghallgató gólyáknak

Ahhoz, hogy valaki sikerrel vegye az akadályokat és megszerezze a jogi diplomát nem feltétlenül elegendő a jogi szaknyelv megtanulása, és a sok éjszakába nyúló vizsgára készülés. Következzen 5 tipp ami megkönnyíti a diploma megszerzéséhez vezető éveket.

A sikeres érettségi vizsgádnak köszönhetően felvettek a jogi egyetemre? Gratulálok a remek teljesítményedhez. Ezzel megkezdődött utad a jogi diplomához, amely váltakozó intenzitással lesz felemelő, ösztönző és fárasztó, vagy akár időnként csalódást keltő. Az úthoz természetesen mindkét véglet hozzá tartozik és ez így is van rendjén.

Valószínűleg időnként úgy fogod érezni, hogy az egész egyetem nem szól másról mint egész estés könyv felett görnyedésről, latin szakkifejezésekkel túlzsúfolt előadásokról, és végeláthatatlan hosszúságú paragrafusokról. Ilyenkor fontos, hogy emlékezz miért is választottad ezt a szakot, és hogy ne veszítsd el a motivációd. A jogi pálya kihívásokkal teli, és gyakran ki kell lépned a komfort zónádból ahhoz, hogy sikerrel átvészeld az előtted álló nehézségeket.

  1. tipp: nem baj, ha időnként elveszettnek érzed magad

Legyen szó akár a szerzői jogról, kezességről, vagy a törvényszék hatásköreiről, időről időre elveszettnek érzi magát az ember az előadásokon. A jogi diplomát nem adják könnyen. Ilyenkor mindig jusson eszedbe, hogy ezek a tárgyak nem csak számodra jelentenek nehézséget. Nem te vagy az egyetlen, aki úgy érzi ebből bizony egy árva szót sem ért, vagy hogy lehetetlen megtanulni ekkora anyagmennyiséget ennyi idő alatt. Ilyenkor emlékezz arra, hogy mennyivel másabb volt az általános iskola után a középiskola. Az egyetem csupán egy újabb lépcsőfok (talán kicsit nagyobb lépcsőfok mint az általános és a középiskola közti). Jusson eszedbe, hogy az előadások nem azért vannak, hogy összezavarjanak, hanem magyarázatra szolgálnak. Merj kérdezni az oktatótól, ha valamit nem értesz, vagy kérj tanácsot idősebb hallgatóktól. De ami a legfontosabb: bízz magadban!

2. tipp: szeresd amit csinálsz

Pályakezdőként egy nemzetközi irodában?

❓ De melyikben? ❓ Hogy válasszam ki? ❓ Hogy tudok jelentkezni, ha épp nem hirdetnek állást? ❓ Melyik jogterület való nekem? ❓ Mit mondjak, ha a bérigényemről kérdeznek? ❓ Milyen szinten kell lennie az angolomnak? ❓ Tényleg napi 12 órát kell dolgozni?❓

Akár azért választottad a jogi pályát mert ügyvéd, bíró, ügyész szeretnél lenni, akár csupán a kíváncsiság vitt rá, fontos, hogy szeresd amit csinálsz. A tanulás is sokkal könnyebben fog menni, ha élvezed, amit tanulsz. Meg kell találnod a szépséget a jogban.

A tanulmányaid során megtanulod majd miként kell egy törvényt egy adott esetre alkalmazni, és ennek során többször újra meg újra átértelmezed az egyes szavak jelentését, és olyan kérdéseket teszel fel magadnak, hogy egy gondosan eljáró személy vajon mit tenne.

Az 5 év alatt megtanulod, hogy miről is szól a jog valójában, annak minden szépségével és hibájával. Járj nyitott szemmel, tágítsd látóköröd, törekedj a pártatlanságra, merj kérdezni és legyél kritikus. Olvass minél többet, kövesd a világ eseményeit, ha van rá lehetőség járj tárgyalásokra, pályázz ösztöndíjakra, vagy mérettesd meg magad az OTDK versenyeken. Ezek a tevékenységek remélhetőleg hozzájárulnak, hogy más színben lásd a jogi egyetemet.

3. Olvasás, kutatás, írás és előadás

Ahhoz, hogy sikeres legyél a vizsgákon vagy egy esszé megírásakor tudnod kell, hol találod meg a szükséges információkat. Fontos lehet (főként egy OTDK versenynél), hogy ne csak a kötelező irodalmat ismerd, hanem valóban széles olvasottsággal rendelkezz az általad választott témában. Ha kutatnod kell, akkor használj megbízható irodalmat állításaid alátámasztására, és írásban mindig hivatkozd meg lábjegyzetben. Az előadásaidra pedig mindig készülj fel, mert bár könnyű feladatnak tűnik, könnyen el is lehet rontani.

4. A jogász nem egyenlő az ügyvéddel

Nem minden jogász ügyvéd, de minden ügyvéd jogász.

Bár a többség ,ha meghallja, hogy jogot tanulsz rögtön azt fogja tőled kérdezni, hogy „Akkor te is ügyvéd leszel?” látnod kell, hogy más karriert is választhatsz a jogi diplomával a kezedben. Természetesen, ha ügyvéd szeretnél lenni, akkor mindenképp tarts ki a választásod mellett, és ha teheted már az egyetemi évek alatt menj el gyakorlatra egy ügyvédi irodába.

De emlékezz rá, hogy a jogi diploma nem feltétlenül vezet az ügyvédi pályához. A végzett jogászok közt vannak akikből bíró, ügyész vagy a közigazgatásban dolgozó hivatalnok lesz, sőt szép számmal akadnak olyanok is, akik nem jogi pályán helyezkednek el a diplomájukkal. Szerezd meg a diplomát, és az ahhoz vezető úton találd meg azt a területet, ami a legjobban érdekel és amiben a legjobb vagy. Ha pedig ez azt jelenti, hogy nem valamelyik klasszikus jogi pályát választod, akkor is legyen meg benned a magabiztosság, hogy kitartasz választott célod mellett.

5. Tanulni, tanulni, tanulni

A fenti jó tanácsok természetesen önmagukban mit sem érnek, ha nem tanulod meg a házi feladatot. Nem azért készültek az előadásokon jegyzetek és nem azért írták a tankönyveket, hogy aztán a polcon porosodjanak. Készülj az előadásokra és a gyakorlatokra és tűnj ki a tömegből tudásoddal. Így még az oktatókkal is egyszerűbben megkedveltetheted magad. Hiszen mennyivel kellemesebb úgy menni a vizsgára, hogy a vizsgáztatónak nem kell megkérdeznie ki is vagy, hanem rögtön a neveden szólít, mert emlékszik rád az előadásokról.

Király Péter Bálint

A cikk eredeti, fordítás előtti változata az alábbi linken olvasható:

http://www.theguardian.com/law/2013/sep/05/five-tips-for-new-law-students

Jegyzetek

A képek forrásai: itt, itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS