A 21. század jogtanácsosa – komplex feladatkör, nagy felelősség

A Revolut már nem dolgozik ügyvédi irodákkal, a jogtanácsosok pedig egy vállalat döntéshozó testületében ülnek és stratégiai kérdésekben is döntenek. Mindez pedig annak a folyamatnak a része, ami az egész világgazdaságot átalakítja, s amely az Unicorn Legal Leaders kerekasztal-beszélgetésének is témát szolgáltatott.

Ahogyan a vállalatok is átalakulnak, hogy megőrizzék pozíciójukat a 21. század piacán, úgy a jogtanácsosokat sem kerüli el ez a tendencia. Ez a változás pedig kihívásokkal, s egyben lehetőségekkel is kecsegteti a jogtanácsosokat. A folyamat olyan új elvárásokat támaszt feléjük, ami teljesen más dimenzióba helyezheti a jogtanácsosi feladatkört.

A nemrégiben megrendezett Unicorn Legal Leaders kerekasztal-beszélgetésen, amin James Sulivan, a Monzo helyettes jogtanácsosa, Gordon Youngson, a Transferwise európai vezető jogtanácsosa, és Tom Hambrett, a Revolut vezető jogtanácsosa vett részt, ez az átalakulás volt a központi téma. A beszélgetés során a résztvevők kiemeltek számos olyan irányt, melyek felé, elsősorban a start-upoknál, már elmozdulás figyelhető meg a jogtanácsosok feladatait vizsgálva. A folytatásban a beszélgetés főbb megállapításai kerülnek bemutatásra a Lexoo összefoglalója alapján.

A (robbanásszerű) növekedés biztosítása

A tech ágazatban a növekedés kifejezés másfajta súllyal bír, mint a klasszikus iparágakban. Ami egyik nap még csak koncepció, az a másik nap már egy életképes termék lehet, s a döntés, miszerint ezt a terméket piacra kell dobni, lehet, hogy nem vár még egy napot.

Ez a környezet komoly kihívások elé állíthatja a jogi csapatot, s erre a kihívásra a vezető jogtanácsosnak kell megoldást találnia.

Tom Hambrett, a Revolut vezető jogtanácsosa elárulta, hogy náluk közvetlenül a termékfejlesztési csapatok mellé is rendelnek jogászokat.

Ennek eredményeképpen a termékfejlesztési csapat abban a tudatban tud dolgozni, hogy a kockázatok rögtön értékelésre, s szükség esetén megoldásra kerülnek, méghozzá időben.

Ugyanakkor a jelenleg zajló gazdasági átalakulás nem csupán újabb kötelezettségekkel jár a jogtanácsosok számára. A start-up cégek szívesen dolgoznak hozzájuk hasonló innovatív, valós megoldást nyújtó vállalatokkal, s ez a jogi piacon is észlelhető. Ennek példája a Lexoo, amely többek között a Transferwise nemzetközi terjeszkedését is segítette. Ennek során a Lexoo megkeresi, s át is világítja az adott projekt kapcsán legmegfelelőbbnek tartott jogászt, így a vezető jogtanácsosnak csupán rá kell bólintania, avagy elutasítania a felkínált lehetőséget. Sokkal egyszerűbb, mintsem házon belül elvégezni ugyanezt a feladatot.

A jogi csapatnak tehát kiemelt feladata, hogy a gyors növekedést jövőtállóan, és fenntarthatóan biztosítsa. Tom Hambrett ezt a következő analógiával szemléltette:

„Mintha a jogi csapat lenne a fék egy versenyautón. A fékek egy versenyautón nagyon nagyok és nagyon erősek. Mindez amiatt, mivel egy versenyautó arra hivatott, hogy száguldjon. Még Lewis Hamilton autóján is vannak fékek, és azoknak a fékeknek bizony jól kell működniük. A jó fékek nem rossz dolgok, szimplán biztosítják, hogy sokkal gyorsabban mehetsz, mint ahogy mehetnél.”

Egy tanács nem feltétlenül jogi tanács

A vezető jogtanácsosoktól manapság már nem csupán jogi tanácsot várnak. Jellemzésük megfelelőbb, hogyha egy megbízható tanácsadóként tekintünk rájuk, akik a vállalat gazdasági növekedését is befolyásolják, méghozzá közvetlenül. Továbbá, ahogyan változik a szerepük, s egyre közelebb kerülnek a jogtanácsosok az igazgatótanácshoz, illetve a vezérigazgatóhoz, egyre többször kell olyan kérdésben is állást foglalniuk, aminek a természete inkább etikai, mintsem jogi.

Ez az új szemléletmód, miszerint nem csupán szigorúan jogi kérdések eldöntésében vesz részt a jogtanácsos, egyszerre hoz izgalmas, s egyben kihívást jelentő lehetőségeket a jogi osztályoknak, hiszen a lehetőséget kihasználva a megnövekedett befolyás mellé nagyobb felelősség is társul.

Másfelől, ez a kibővült feladatkör néha azzal is járhat, hogy állást kell foglalni üzleti kérdésekben, nem csupán tisztán jogi ügyekben, s megeshet, hogy a jogtanácsos vétózza meg a növekedést. Ez egy nehéz feladat, hiszen a vállalati kultúrába kódolva van a folyamatos növekedés iránti igény, ugyanakkor a józan szemléletmód része annak a karakternek, amit egy megbízható tanácsadótól, azaz a jogtanácsostól elvár az üzleti élet.

Számszerűsített működés iránti igény

A számok nem az első dolgok között szerepelnek, amikor egy jogi karrierre gondolunk. Mindenesetre, az utóbbi időben számos vezető jogtanácsos fordul az adatelemzés irányába.

A jogi vezetők kétféle adatot gyűjtenek. Egyrészt külső vonatkozásúakat, például más cégek jogi osztályának hatékonyságáról, másfelől belső vonatkozásúakat, azaz, hogy a vállalat különböző osztályaitól milyen gyakran érkezik megkeresés, s ezek a problémák milyen arányban oldódnak meg sikeresen.

Az adatok pedig két vonatkozásban segítik a jogtanácsosok munkáját. Egyfelől segítenek hatékonyabban átlátni csapatuk teljesítményét, másfelől pedig a jogi csapat munkájának értékét kvantitatív módszerekkel könnyebb prezentálni az üzleti élet többi résztvevőjének.

Újfajta kapcsolat kialakítása a külső tanácsadókkal

A ma jogtanácsosa olyan külső tanácsadót, más szóval ügyvédet keres, aki a munka folyamán magáévá teszi azt az üzleti szemléletmódot, amit az in-house jogi csapat képvisel, s így végeredményben egy ügyfélre szabottabb megoldás születhet. Ez az igény az esetek többségében nem egyeztethető össze azzal az ügyvédi irodával, amivel már-már évtizedek óta folyik a közös munka, hiszen a tradicionális irodák egyelőre lemaradásban vannak az üzleti szemléletmód terén a gyorsan növekvő vállalatok jogi csapataival szemben.

Emiatt a jogi vezetők olyan cégeknél, mint a Monzo, Transferwise, avagy a Revolut, alternatív jogi szolgáltatást nyújtó (ALSP) vállalatokhoz fordulnak. Az ALSP-k megfelelnek a fent vázolt elvárásoknak, s az általuk nyújtott jogászt így a jogi vezető teljes mértékben integrálni tudja a csapatba, attól függetlenül, hogy nem ő a munkáltatója.

Ez azt integráció azt jelenti, hogy egy ALSP által delegált jogásszal megismertetik az adott cég atmoszféráját, kommunikációs stílusát, bekerül azokba a csoportchatekbe, felhőmappákba, amiket a jogi csapat használ a projekt során.

A hatékonyság effajta növelése pedig nagyban előmozdítja az esélyét egy gyorsan létrejövő, s színvonalas termék megszületésének.

Számos olyan folyamat, ami alapjaiban változtatja meg a jogtanácsosi pozíciót. Ugyanakkor ez még csupán az út eleje.
A Legal Tech térnyerésével, a jogi csapatok szerepének konszolidációjával, s a cégek egyre jelentősebb belső jogi képzéseivel számolván a jogi csapatok még számos változásra készülhetnek az elkövetkezendő években.

Amennyiben a jövőben is olvasnál a vállalati jogászokat érintő fejleményekről, ajánljuk figyelmedbe az Arsboni Vállalati jogászoknak szóló csoportját!

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS