A mesterséges táplálás fenntartásáért indítottak pert Strasbourgban

A szülők, egy féltestvér és egy testvér közösen indított pert egy autóbaleset miatt hét éve lebénult rokonuk életének fenntartása érdekében. A francia jog szerint az orvos dönthet úgy, hogy a gyógyíthatatlan betegeket lekapcsolják a gépekről. Az orvos ebben az esetben így döntött, és ezt a döntést a francia bíróságok jóvá is hagyták. Ez után fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (ECHR) a család, ahol az ügyet tárgyaló kamara kezdeményezi a Nagykamara elé utalását. Az ügy azért is érdekes, mert a strasbourgi bírósághoz hasonló témában általában eutanáziapárti kérelmezők fordulnak.

A 38 éves Vincent Lambert 2008 őszén szenvedett közlekedési balesetet, amiben egy fejsérülés miatt lebénult és teljesen a környezetére van utalva, etetni és itatni is egy csövön keresztül tudják csak, írja a bíróság sajtóközleménye. A betegek jogáról szóló francia törvény alapján a Lambertet kezelő orvos idén január 11-én úgy döntött, hogy két nap múlva befejezi a beteg kezelését és hagyja őt meghalni.

A család azonnal bírósághoz fordult, kérve a döntés végrehajtásának elhalasztását és Lambert átszállítását egy másik kórházba, ahol jobban el tudják látni a kezelését. A bíróság ideiglenes intézkedésként megtiltotta a kezelés abbahagyását, de elutasított azt a kérést, hogy átszállítsák a beteget. Egy orvoscsoport szakértői véleményének meghallgatása után a döntést a legfelsőbb bíróság is helyben hagyta.

Strasbourg-_European_Court_of_Human_Rights

A család a strasbourgi bíróság előtt az élethez való jogra, kínzás és embertelen, megalázó bánásmód tilalmára, magán és családi élet tiszteletben tartásához való jogra és a tisztességes eljáráshoz való jogra hivatkoztak.

Az élethez való jog körében a család a francia törvények egyértelműtlenségére is hivatkozott. A család szerint Lambert táplálásának abbahagyása kínzással felérő szenvedést okozna a férfinek. Ráadásul az, hogy 2012 óta nem végeznek fizikoterápiát és a többi rehabilitációs tevékenységet is abbahagyta a kórház embertelen és megalázó bánásmód. A tisztességes eljáráshoz való jog a család szerint ott sérült, hogy a kirendelt orvosszakértők nem voltak pártatlanok.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Az ügy különlegességére tekintettel a strasbourgi bíróság nagyon gyorsan járt el: a kérelmet június 23-án adták be, és 24-én már kommunikálták is az ügyet a francia kormánnyal.

A bíróság hagyományosan ellenzi az eutanáziát: a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben egy halálos beteg nő kérte, hogy a férje segíthessen neki meghalni, mert betegsége miatt egyedül még erre sem képes. Az angol jog szerint az öngyilkosság maga nem bűn, de az öngyilkosságban való közreműködés már az, ezért a férj büntetőjogi követkemzényekkel nézne szembe, ha teljesítené felesége kérését. A bíróság megállapította, hogy az Egyezmény második cikke (élethez való jog) nem értelmezhető akként, hogy az a halálhoz való jogot is biztosítaná, ezért elutasította a nő kérését.

Kép: Wikipedia.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.