“A nyereményem egy gyakornoki hely volt, és azóta is a Bakernél dolgozom”

Miért érdemes jelentkezni a Baker McKenzie New Lawyer Challenge versenyére? Ismerd meg egy korábbi döntős történetét, olvasd el interjúnkat Wulcz Alízzal, a Baker McKenzie ügyvédjelöltjével. 

Első kérdésem a kezdetekre vonatkozik. Mi motivált abban, hogy gimnázium után jogot tanulj? 

Alapvetően humán beállítottságú voltam az iskolában, ráadásul édesanyám szintén jogász, akinek már egész kiskoromtól kezdve nagyon érdekelt a munkája, így elég hamar egyértelművé vált számomra, hogy a jogi pálya lenne a megfelelő választás.

Honnan hallottál a 2018-as Baker Mckenzie New Lawyer Challenge versenyéről? Mi motivált a jelentkezésre?

Az Arsbonin olvastam róla. Az egész alapkoncepciója nagyon tetszett a versenynek, hogy kifejezetten aktuális jogi problémákat céloz meg, és gyakorlatias problémamegoldást vár el, amiben egy joghallgatónak még nem feltétlenül van tapasztalata. Korábban nem vettem még részt hasonló versenyen, és kíváncsi voltam, milyen lenne próbára tenni a tudásomat egy ilyen, a korábban megszokottaktól jelentősen eltérő megmérettetésen.

Fel tudnád idézni a verseny felépítését? Milyen kihívásokkal kell megbirkóznia a jelentkezőknek? 

Három fordulóból állt a verseny. Az elsőben rövid, feleletválasztós kérdésekre kellett választ adni, a másodikban kaptunk egy jogesetet amit még írásban kellett megoldani, a harmadik forduló pedig szintén egy jogesetmegoldás volt, már személyes keretek között, az irodában. Minden forduló kérdései valóban kifejezetten aktuális jogi problémákra fókuszáltak, egy-egy kérdés gyakran komolyabb fejtörést okozott. A második fordulóban található jogeset például egy adatvédelmi problémát járt körbe, rávezetve a versenyzőket a GDPR tanulmányozására, amely nagyjából a verseny idejében vált alkalmazandóvá. A döntőben pedig egy önvezető autó által okozott baleset felelősségi és kártérítési kérdéseire kellett választ találni, ami szintén nagyon izgalmas és messzire vezető problémákat vet fel, ezért nagy kihívás volt a megadott időkereten belül egy megfelelő megoldást találni a jogesetre.

Milyen érzés volt bejutni a döntőbe? Végül milyen jutalomban részesültél? 

Nagyon örültem neki, kíváncsi voltam mi lesz az a végső probléma amit a versenyzőknek meg kell majd oldani a döntőben, hiszen az előző fordulók során is izgalmasabbnál izgalmasabb kérdések merültek fel, de biztos voltam benne, hogy a döntőben valami igazán nagy fejtörést okozó kérdés vár majd ránk. A nyereményem egy gyakornoki hely volt, ami végül az eredeti hat hetes programhoz képest nekem egészen az egyetem végéig tartott.

Miben fejlődtél a Baker McKenzie New Lawyer Challenge versenye során? 

Nagyon jó érzés volt eljutni a döntőig és kamatoztatni az egyetemi évek alatt szerzett tudásom, a korábbiakban megszokottól jelentősen eltérő körülmények között. Egy teljesen más gondolkodásmódot és olyan gyakorlatias problémamegoldást követelt meg a verseny, amire az embernek egyébként az egyetemi évek után, a gyakorlati munka során is nagy szüksége van, így egy kivételes lehetőség volt ez a verseny, ahogy betekintést nyújtott az egyetemi éveket követő kihívásokba is.

Mely szép emlékként őrzött momentumot emelnéd ki a verseny kapcsán?

A döntő volt számomra a legmeghatározóbb élmény, egyrészt amiért sikerült személyesen is helytállnom és előadni a jogesetmegoldásomat, másrészt azért is, mert ez volt az első alkalom, hogy a Baker irodájában jártam. Nagyon szimpatikusnak találtam az egész irodai légkört, ráadásul az iroda egész napos programokkal készült számunkra amíg tartott a verseny, még egy izgalmas versenyjogi előadáson is részt vehettünk, amíg az eredményhirdetésre vártunk. Az eredményhirdetés után több Bakeres kollégával is lehetőségünk volt megismerkedni, és tényleg mindenki nagy érdeklődéssel és kedvességgel fordult hozzánk.

Jelenleg ügyvédjelölt vagy, ugyanakkor Heidelbergben is tanulsz. Tudnál mesélni erről a kettősségről? Hogyan támogat a Baker McKenzie? 

Igen, én gyakorlatilag a versenyt követő nyár óta a Bakerben dolgozom, és az egyetem befejeztével is tudtam, hogy a Bakerben szeretném majd elkezdeni ügyvédjelölti éveimet, bár jelen esetben inkább úgy fogalmaznék, hogy a Bakerben szerettem volna folytatni a munkát.

Nem sokkal azután, hogy elkezdtem ügyvédjelöltként dolgozni, kaptam egy lehetőséget, hogy Heidelbergben tanulhassak. Már jó pár éve nagy szívügyem a környezetjog, amiben a Baker engem a kezdetektől maximálisan támogatott, és ez most sem volt másként, így kaptam meg ezt a fantasztikus lehetőséget, amiért végtelenül hálás vagyok.

Jelenleg félállásban dolgozom a kinti tanulmányaim mellett amit, az irodának hála, eddig minden jelentősebb fennakadás nélkül sikerült folytatni. Soha nem volt probléma abból, hogy alakul a kinti időbeosztásom vagy hogyan ütemezzük a munkát, holott tudom, hogy ez a Baker részéről is nagy rugalmasságot igényel. Nagyon jó érzés, hogy egy olyan munkahelyre jöhettem vissza ügyvédjelöltként dolgozni, ahol minden támogatást megkapok ahhoz, hogy szakmailag tovább fejlődhessek az általam választott szakterületen. Nem minden nap talál ilyen munkahelyet az ember.

Végezetül pedig, kiknek, és miért ajánlanád a részvételt a New Lawyer Challenge versenyen? 

Minden joghallgatónak szívből tudom ajánlani a versenyt, aki próbára tenné tudását igazán izgalmas és aktuális jogi problémák megoldásával, illetve aki szívesen kiszakadna a megszokott egyetemi közegből és kilépne egy kicsit a komfortzónájából.

Felkeltette érdeklődésedet a Baker McKenzie New Lawyer Challenge?
Szeretnéd valódi kihívások elé állítani magadat?
Jelentkezz ezen a linken március 18. éjfélig!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.