A szellemi tulajdont védeni nem kell félnetek jó lesz

Van egy szenzációs ötletem, de félek, hogy mire oda kerülök, hogy megvalósítsam, más gyorsabban megoldja helyettem. Hogyan garantálhatnám a lehető leghatékonyabb módon, hogy az ötlet az enyém maradjon? Mennyi ideig tudom távol tartani a konkurenciát a szellemi tulajdonomtól? Milyen formában tudok védelmet szerezni? És kihez fordulhatok, ha ilyen igényem támadna? Farkas Szabolcs, az SBGK szakértőjének előadásából ez is kiderült.

A 2019-es Startup Safary Legal útvonalának legelső állomásaként az SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők Andrássy úti irodájában hallhattuk Farkas Szabolcs szabadalmi tanácsadó és orvosbiológiai mérnök előadását. Az előadó a szellemi tulajdon védelmének a startupperek számára legfontosabb aspektusaival foglalkozott.

A reggel kilences útvonalindító előadásra harminc érdeklődő startupper, vállalkozó és jogász gyűlt össze. Farkas Szabolcs előadása csattanós felütéssel kezdődött:

az előadó a Bánk bánból is ismert kétértelmű mondatot – a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz – vonatkoztatta a szellemi tulajdonvédelem kérdéskörére.

Az előadásindító gondolatok után az előadó rátért a szellemi tulajdonvédelem rendszerének bemutatására. Minden figyelmes résztvevő számára tisztázásra került, hogy mi a különbség a szerzői jogi védelem, a szabadalom, a találmány és a védjegy között, amely elhatárolást aktuális, ténylegesen megtörtént esetekkel szemléltetett az előadó.

Ennek alapján a szerzői jog védelmezi az irodalmi, tudományos, művészeti alkotásokat, valamint – az úgynevezett kapcsolódó jogok révén – a felhasználásukhoz kapcsolódó teljesítményeket. Gyakorlatilag bármilyen szellemi alkotásunk esetében keletkezhet védelem a szerzői jog szabályai alapján. A szellemi tulajdon védelmének másik eszköze az iparjogvédelem, ami a műszaki alkotások védelmét, továbbá szolgáltatások és áruk megkülönböztető árujelzéssel történő ellátását szabályozza. Találmány a termékre vagy eljárásra vonatkozó, újszerű műszaki megoldás, amelyet szabadalommal is védhetünk. A védjegy pedig egy unikális, minden más hasonló jelzéstől megkülönböztethető lajstromozott jelölés, ami az áruk beazonosítására szolgál.

A szakértő előadásából megismerhettük továbbá a különböző szellemi tulajdonok védelmének magyarországi eljárásait, minden érdekes részletével együtt.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Így kiemelésre került például, hogy egyes oltalmazási eljárások akár hosszadalmasak is lehetnek, továbbá, hogy érdemes végiggondolni, melyik országban tervezzük elindítani az eljárást, ugyanis az ilyen típusú védelmek alapesetben nem nyúlnak át a határokon, ahhoz speciális engedélyekre és eljárásra van szükség.

Bár kissé álmatagon indult a délelőtt, ez a résztvevők aktivitásán nem látszott: mind az előadás közben, mind azután számos kérdés érkezett az előadóhoz. A prezentáció végén Farkas Szabolcs hasznos tanácsokkal látta el a startuppereket azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen formában folyamodjanak a szellemi tulajdonvédelem eszközéhez. Végül – az idő lejártával – a házigazdák kötetlen beszélgetésre, finom mártogatós snackre és kávéra invitálták az érdeklődőket.

  • Farkas Szabolcs szabadalmi tanácsadó, orvosbiológiai mérnök. Pályafutása alatt dolgozott a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézetben, a Magyar Szabadalmi Hivatalban és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál is. A szabadalmak területén az egyik legkiemelkedőbb szakmai tanácsadó Magyarországon, 2018 óta az SBGK csapatának tagja.
  • Az SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők számos különböző iparágban és szakterületen rendelkezik évtizedes tapasztalattal – az iroda éppen idén ünnepli alapításának ötvenedik évfordulóját. A közel százfős SBGK szakmai profiljának különlegessége a szerzői jogi specializáció. Akár szakjogászra, akár szabadalmi ügyvivőre van szüksége egy vállalkozásnak, az SBGK-nál a legmagasabb szintű professzionalitás képviselőit találja.
  • Kálmán Kinga

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS