A te samponod – az ő végzetük?

A kozmetikai célú állatkísérletek tilalma

Az Európai Unióban 2004 óta tilos kozmetikai célú állatkísérleteket végezni a kész termékekkel, 2009 óta pedig azok összetevőivel is (ezt nevezzük „testing ban”-nek). Ez azonban a világ túlnyomó részén nincs szabályozva. 2013-tól ezért következett a „marketing ban” amely már a harmadik országban tesztelt kozmetikai cikkek forgalmazását is megtiltotta.

Az Unióban közel 25 éves múltra tekinthetnek vissza az állatkísérletekre vonatkozó szabályozások. 1993-ban már megjelent az az irányelv, amely szerint 1998-ig betiltják az állatokon tesztelt kozmetikai termékek forgalmazását. 1997-ben a megvalósítást az ezredfordulóra halasztották az alternatív tesztelési módszerek kidolgozatlansága miatt. Végül, 2004-et és 2009-et követően (ekkor még kivételt képeztek egyes vizsgálatok),

2013-ban a teljes tiltás életbe lépett, mondhatni ekkortól nem szenved több állat az Unióban kozmetikai okokból.

Az alternatív tesztelési módszerekről immáron a 12. alkalommal készült jelentés az EP számára. Ezek a fejlesztésekről, az érvényesítési folyamatról és a módszerek jogi elfogadtatásáról szólnak. Mindazonáltal az Európai Bizottság egy  2018-as jelentése szerint  jelenleg sem helyettesíthetőek bizonyos toxikológiai vizsgálatok, figyelemmel az egészségügyi biztonsági kockázatokra. Egyébként a kozmetikumok biztonsági kockázatairól és piacrajutási feltételeiről korábban megjelent már cikk az Arsbonin, ez itt olvasható.

Az Európai Parlament lépései az ügyben

A rendszer nem tökéletes – hívták fel erre a figyelmet az Európai Parlament képviselői -, hiszen egyes Európában forgalmazott termékeket más országokban tesztelnek állatokon, majd az Unión belül humánusabb módszerekkel ellenőrzik azt. Ezért az EP képviselői valamint az állatkísérletek betiltásának ügyében világszerte vezető szerepet játszó szervezet, a Cruelty Free International is felhívta az uniós vezetőket, hogy tegyenek lépéseket a kozmetikai célú kísérletek globális betiltásáért. Erről egyébként már megjelent az Európai Parlament hivatalos állásfoglalása is. Ebben az EP hivatkozott többek között az Eurobarométer egy felmérésére, melyből kiderült, hogy az uniós polgárok 89%-a egyetért abban, hogy az Uniónak többet kellene tennie annak elősegítése érdekében, hogy nemzetközi szinten jobban tudatosuljon az állatok jólétének fontossága.

Az uniós polgárok 90%-a egyetért abban, hogy fontos a szigorú, világszinten elfogadott állatjóléti szabványok kialakítása.

Tekintettel arra a tényre, hogy a világ országainak körülbelül a 80%-a még mindig engedélyezi az állatkísérleteket, az Európai Parlament belátja, hogy szükség van előrelépést kezdeményezni a globális tilalom ügyéért. Egyébként  Guatemalában, Izlandon, Indiában, Izraelben, Új-Zélandon, Norvégiában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban tilos kozmetikai célú állatkísérleteket végezni, más országok pedig, mint például Dél-Korea és Ausztrália jelentős lépéseket tettek egy ilyen jellegű tilalom irányába. A cél, hogy az EU kozmetikai termékekről szóló rendelete modellként szolgáljon a világ többi országának és felszólítja a Bizottságot, a Tanácsot és a tagállamokat hogy diplomáciai hálózatukat felhasználva ösztönözzék a tiltó nemzetközi egyezmény megkötését. A globális tilalom okán előrebocsátották, hogy a már hatályos és az éppen zajló szabadkereskedelmi megállapodások hatálya alól is zárják ki az állatkísérletekkel vizsgált kozmetikumokat.

A Cruelty Free International az EU-s szabályozás mellett futtatja az úgynevezett ’Leaping Bunny’ programot. Azon cégek  amelyeket nem hitelesít a szervezet bár nem forgalmazhatják termékeiket az Unión belül, de továbbra is tesztelhetnek más országokban. A hitelesített termékeket a szervezet a logójával látja el. (De egyébként számos más szervezet is rendelkezik saját hitelesítési rendszerrel, ezek pontos jelöléseit és jelentését itt találod. Sőt, több alkalmazás is elérhető telefonra; ezekkel bármelyik kozmetikai márka ellenőrizhető, hogy Cruelty Free, vagy sem.)

A tilalom hazánkban

A tilalom természetesen a tagállamok jogában is megjelenik, így nálunk is: az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998 évi XXVIII. törvény  26. § (3) bekezdése szerint „szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható.” Az uniós szabályozásnak megfelelően a hazai normák is tartalmazzák a „3R” elvét:

  • replacement: az állatkísérlet helyett élő állatok felhasználását nem igénylő, tudományosan elfogadott módszert vagy vizsgálatot kell alkalmazni;
  • reduction: a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell a kísérletek során felhasznált állatok számát;
  • refinement: olyan módszerek alkalmazása, amellyel a kísérlet, a tenyésztés, a gondozás során az állatnak minél kevesebb szenvedést és fájdalmat okoznak.

Teljes tilalom?

Egy európai polgári kezdeményezés azonban továbbmegy ennél, és általában az állatkísérletek betiltását célozza. „Stop, Vivisection!”, azaz „Állítsuk meg az élveboncolást!” címmel egymillió-egyszázezer aláírót gyűjtöttek az ügy mellé, kilenc tagállamból, köztük Magyarországról.  Az Európai Bizottság válaszolt a kezdeményezésre. Eszerint az azonnali, minden ágazatra kiterjedő teljes tiltást nem támogatják, hiszen az  – mint azt Jyrki Katainen alelnök mondta – elhamarkodott lépés lenne és fennáll a kockázata annak hogy számos orvosbiológiai kutatást Európán kívülre helyeznének. Mindazonáltal hangsúlyozták, hogy ezeknek a fokozatos megszüntetésén dolgoznak és a Bizottság számos módon segíti elő az alternatív kutatási-tesztelési módszerek fejlődését.

A számos bizottsági jelentést és az ügy eddigi előrehaladását figyelembe véve okkal remélhetjük, hogy a jövőben az állatkísérletek akár teljesen eltűnhetek a mindennapi tudományos életből, és így a fürdőszoba-polcunkról is.

A cikk megírásához az Arsboni a Jogtár adatbázisát használta.

Irodalomjegyzék

Gyakornoki Programunk támogatói:

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.