Add ide a DD-t?

Már 35 szerződéstípust ismer fel önállóan a Due Diligence eljárásokban hasznosítható mesterséges intelligencia.

A rendszerezetlen cégiratok sok jelöltnek okoznak fejfájást.  Forrás: media.istockphoto.com

Az ügyvédjelöltek éjszakázásának gyakori oka, hogy a nagy tranzakciókat megelőző vállalatátvilágítás (Due Diligence, DD) során több ezer, sőt olykor több tízezer dokumentumot kell feldolgoznia a tranzakció előkészítésével megbízott ügyvédi irodának. Az érintett cégek iratait manapság virtuális adatszobákban szokás rendelkezésre bocsátani, ahol a jogászok mappákba rendezve férhetnek hozzá a dokumentumokhoz. A rendszerezés azonban gyakran nem tökéletes, az együvé tartozó iratok sokszor az adatszoba különböző sarkaiból kerülnek elő, fontos dokumentumok semmitmondó fájlnevek mögé bújnak.Ezekben a helyzetekben is segíthet a mesterséges intelligencia területén úttörő Kira Systems cég által nemrégiben frissített mesterséges intelligenciára épülő dokumentumosztályozó szoftvere, amely a szerződések és egyéb dokumentumok szövegét elemezve képes 35 különböző kategóriába sorolni a rendszerbe táplált iratokat.

A tanulni képes algoritmus a mondatok értelmét vizsgálva automatikusan megállapítja, hogy a dokumentum szerződés, vagy más irat, és ennek megfelelően 15, illetve 20 alkategória szerint képes kategorizálni a feltöltött fájlokat. A rendszer tehát azon túl, hogy automatikusan megállapítja egy szövegről, hogy az szerződés, vagy sem, a pontos besorolást is képes elvégezni, majd a dokumentumot ennek megfelelően például a munkaviszonnyal kapcsolatos szerződések, vagy dologbérleti kontraktusok mappákba szortírozni.

A rendszer a fenti példákon felül önállóan, jogász segítsége nélkül képes felismerni például a szellemi alkotásokkal kapcsolatos szerződéseket és a peres iratokat.

A kanadai cég tájékoztatása szerint a kategóriákat a fejlesztésért felelős csapat jogászai úgy alkották meg, hogy a gyakorlati jogászi munka során tapasztalható rendkívüli sokféleséget is képes legyen kezelni. A mesterséges intelligencia több ezer gyakorlati minta segítségével tanulta meg a különböző szerződéstípusokra jellemző sajátosságokat.

Tehermentesíti a jogászokat, ha a szortírozási feladatokat a robotokra bízhatják. Forrás: lawtechnologytoday.org

Az új szoftver mindezen felül jelentős munkát és időt spórol meg a jogászoknak azzal, hogy fontossági sorrendbe is képes rendezni a dokumentumokat. Ezáltal egy rövid idő alatt elvégzendő átvilágítás esetén is biztosítható, hogy a kulcsfontosságú iratokat a jogászok feldolgozhassák.

A mesterséges intelligencia képes felismerni, ha bizonyos szakterületek specialistáit indokolt bevonni az iratok feldolgozásába. Ezzel tervezhetőbbé válik a staffing, az iroda előre képes lesz felmérni, hogy milyen csapatot állítson össze az adott ügy feldolgozására.

A rendszer kiválóan használható arra is, hogy automatikusan kiossza az egyes szakterületekhez rendelt jogászoknak a számukra releváns, általuk feldolgozandó iratokat, szintén értékes időt takarítva meg, amit az ügy érdemi megoldására fordíthat az iroda.

Forrás: www.artificiallawyer.com

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.