Alkotmányjogi Tábor 2019 – Tudomány, közösség, élmények

A jogászok kulcsszerepet töltenek be a társadalom életében azáltal, hogy elősegítik a gazdasági és politikai rendszerek működését. Közvetve vagy közvetlen, kisebb vagy nagyobb mértékben, de valamennyi jogász osztozik ebben a szerepben.
Milyen társadalomban szeretnénk élni, és a mi a szerepünk fiatal kutatóként ennek elérésében?
Ez a kérdés ösztönzött minket az Alkotmányjogi Tábor megszervezésére.

A szakmai kérdések mellett, a tábor feltett célja, hogy a jogtudomány jövőbeli szereplőit megismertesse egymással, továbbá platformot biztosítson számukra, hogy kapcsolati tőkéjüket gazdagíthassák, elképzeléseiket ütköztethessék. Mi hiszünk az élő párbeszédben és a köztünk járó tudományban, így ki szeretnénk léptetni a részvevőket az újságcikkek és konferenciatermek világából, hogy sokkal valóságosabb és intenzívebb keretek között engedhessék szabadjára tudásukat és tapasztalataikat.
Hogy valós szakmai és emberi közösséggé válhassunk, szükségünk van találkozókra, közös fesztelen események megszervezésére, akár csak az Alktábor.

Az idei, 2019. évi Alkotmányjogi Tábor az együttműködést és közösségépítést helyezi fókuszába, programja ennek mentén lesz kialakítva.

Szakmai programjaink a „Jogászok mint a társadalmi folyamatok aktív alakítói” téma köré csoportosulnak. A proglamlista összeállítása során pedig a következő konkrétabb témaköröket kívánjuk lefedni:

A jogtudomány aktuális helyzete Magyarországon:

Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb híre a Magyar Tudományos Akadémia átszervezése. Ez a reform heves tiltakozásokat váltott ki a tudomány képviselőinek a körében. A kutatói munka finanszírozása, függetlensége, a tudományos munka színvonala és a kutatói életpálya kiszámíthatósága vált bizonytalanná. A jogtudomány aktív képviselőivel szeretnénk arról beszélgetni, hogyan látják a kutatói munka jelenlegi és jövőbeli helyzetét.

Stratégiai pereskedés: Ahol a tudomány és a gyakorlat összeér(het):

A birói döntések, legyenek azok bírósági határozatok vagy rendes bírói ítéletek, jelentős változásokat idézhetnek elő a társadalomban. Ahhoz viszont, hogy sikeresen tudjuk pozitív irányba befolyásolni a joggyakorlatot, az ügyek alapos előkészítése és átgondolt stratégia kell, amely sokszor éveket vesz igénybe. Gyakorló ügyvédekkel, civil szervezetek munkatársaival és elméleti jogászokkal szeretnénk beszélgetni arról, miként tudnak a jogudomány szereplői aktív részt vállalni a stratégiai pereskedésben.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A jogtudomány és a politika kapcsolata:

A tudomány képviselőivel szemben elvárás, hogy legyenek minél objektívebbek és álláspontjukat kizárólag szakmia, ne pedig politikai alapokra fektessék. Ez a követelmény általánosan elfogadott, a kutatókat mégis megosztja az, hogy hogyan értelmezzék és alkalmazzák ezt a követelményt. Vajon lehet-e a jogtudományt úgy művelni, hogy a kutatás nem reflektál a politikai környezetre, amelyben a jogintézmények működnek?  Szabad-e és ha igen, milyen formában szabad egy kutatónak kifejezni a politikai véleményét? Összeegyeztethető-e a politikai szerepvállalás a kutatói tevékenységgel?

Szeretettel várjuk mindenkinek a jelentkezését aki, még nem múlt el 35 éves, jelenleg PhD hallgatói státusszal rendelkezik bármely Magyarországon működő jogi egyetem karán, kutatása szorosan kapcsolódik az alkotmányjoghoz és idén vagy a tavalyi évben publikált legalább egy cikket tudományos kiadványban. Emellett kifejezettén szeretnénk bátorítani, a nem budapesti jogi karok hallgatóit a jelentkezésre.

A tábor helyszíne a Pap-Sziget Camping, ami Szentendre tőszomszédságában van és ahol a kellemes hangulatot a programok mellett, a Dunapart és a kempingezés biztosítja.
A szállás díja: 4,500 HUF/fő/éj.
Időpontja: szeptember 20-22.

A jelentkezési határidő július 17-e azok számára, akik szeretnék a szállásuk megszervezését a programvezetőkre bízni.
Az e-mail cím: alkjogtabor2019@gmail.com

Természetesen későbbi csatlakozásra is van lehetőség, azonban ebben az esetben a szállást már önállóan kell intézni.

Hozd magaddal barátaidat, ismerőseidet, kollégaidat és kezdjük el építeni a jog jövőjét MOST!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.