Amerikai teherautó-sofőrök 10 millió dollárt nyerhetnek egy vessző értelmezésén

Amerikai teherautó-sofőrök még 2014-ben perelték be munkáltató cégüket, azzal a céllal, hogy négy évre visszamenően hozzájussanak elmaradt túlóradíjaikhoz. Maine államban kötelező a munkásoknak óradíjuk másfélszeresét kifizetni, amennyiben heti 40 óránál többet dolgoznak. A vonatkozó jogszabály azonban felsorol pár kivételt is. Ennek a pár kivételnek a nyelvtani értelmezéséből lett végül milliós nagyságrendű jogvita.

A problémát a túlóradíj-kifizetés alól mentes tevékenységek taxatív felsorolása jelentette. Az angol nyelvben rendszeresen visszatérő vitatéma a megfelelő vesszőhasználat kérdésköre. A törvényszöveg a „packing for shipment or distribution of” szókapcsolatot használta a kivételek listáján, a különböző termékekkel végzett tevékenységek utolsó elemeként.

A vita ezen a vagy szócskán robbant ki, pontosabban az előtte nem megjelenített vesszőn. Ha a jogalkotó vesszőt tett volna a szállításhoz (shipment) után, akkor nem lett volna félreérthető a szöveg, így viszont azzal érveltek a dolgozók, hogy az ő tevékenységük nem tartozik a túlóradíj-fizetés alól mentes tevékenységek taxatív felsorolásába, hiszen ők csak szállítják, nem csomagolják a termékeket.

A vesszőkérdés nem először osztotta meg az amerikai társadalmat, már korábban is előfordultak jogviták, melyeknél milliós tételek függtek egy-egy nyelvtani értelmezés eredményén. Maine állam jogalkotása például pont olyan irányelvek mentén működik, amely a vesszőhasználat visszaszorítását célozza meg. Pont azért, mert a vessző az angol nyelvű jogi szövegek legtöbbet félreértett írásjele.

A másodfok végül a munkásoknak adott igazat, felülírva az elsőfok döntését. A munkásokat foglalkoztató tejipari vállalat így 10 millió dollárt fizethet.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

A kép forrása: itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.