„Az első nap után aludni sem tudtam, megint ott akartam lenni vitatkozni”

Interjú-tandem a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny győzteseivel

r_es_g_1

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, ahol az ország valamennyi egyeteméről összesereglő joghallgatók mérhetik össze felkészültségüket, helyzetfelismerő képességüket, váratlan érveiket, csattanós riposztjaikat. Ahogyan a versenyen is villámgyorsan, jogesetről jogesetre változik, hogy éppen melyik ügyfél pozíciójába kell helyezkednie a frissen fogadott prókátornak, úgy e rendhagyó interjúban is fel-felcseréljük a kérdező és az interjúalany szerepét.

Dr. Nagy László széles látókörű, sokoldalú, rendkívüli tehetségű ügyvéd, emellett egyenes jellemű, bátor ember, és kiváló családapa volt. Fájdalmasan fiatalon, súlyos betegségben hunyt el 39 éves korában. Színes egyénisége nagyon hiányzik azoknak, akik jól ismerték. Emlékét őrzi a nevét viselő és a versenyt szervező Alapítvány, amelyet két közeli barátja, Köbli Gyula és dr. Árendás Gergely, valamint legrégebbi kollégája, mentora, dr. Siegler Konrád hoztak létre, és amelynek elnöke Laci felesége, dr. Gál Enikő.

Réka, te nyerted meg a 2015-ös Dr. Nagy László magánjogi érvelési versenyt, gratulálok! Honnan szereztél tudomást a versenyről, és mi indított arra, hogy a nekigyürkőzz a beugrófeladatnak?

Egy Mathias Corvinus Collegiumos mentortól szereztem tudomást a versenyről, aki a szakkollégiumi levelezőlistán ajánlotta fel, hogy tart egy kis tájékoztatót az érdeklődőknek. Sokat mesélt az érvelési verseny céljáról és arról, hogy milyen típusú feladatok várhatók. Elsősorban tehát a kíváncsiság motivált, hogy megtudjam, milyen érzés részt venni egy ilyen megmérettetésen. Fontosnak tartottam azt is, hogy ez egy emlékverseny, ahol a kiváló ügyvédhez, dr. Nagy Lászlóhoz hasonló karaktereket keresnek, így a győzelem értékéhez ez is jelentősen hozzájárul.

Hogy mi indított arra, hogy a versenynek nekigyürkőzzek, az egy igazán jó kérdés. Hétfő este volt a beugrófeladat határideje, én pedig reggel 10 körül döntöttem el, hogy elkészítem azt. Először délután kettőkor adtam fel, majd négykor, majd hatkor. Azután végül arra jutottam, hogy nem tudom biztosan a megoldást, de  a többiek sem fogják, ezen feltételezésre alapozva, eldöntöttem, beadom a megírt jogesetem, és elindulok a megmérettetésen.  Szerintem ez volt, ami átbillentett, hogy mindenki ugyanúgy egyetemista, mint én, aki nevez erre a versenyre, nem fogják sokkal-sokkal jobban tudni ők sem, legalább is bíztam benne. A lényeg, hogy megpróbálom a maximumot beleadni, ami tőlem telik. Végül tehát éjjel 11 óra 55 perckor elküldtem a feladatot, és beneveztem…

Gergő, hozzád hogyan jutott el a verseny híre? Miért döntöttél úgy, hogy elindulsz?

Engem egy barátom keresett meg azzal, hogy a szegedi egyetemen hirdessem az eseményt. A lelkes hirdetés mellett én is elolvastam a versenykiírást. Akkoriban éppen az alkotmányjog, a büntetőjog, és a Strasbourgi esetjog foglalkoztatott, tehát relatíve idegen volt a polgári, ill. társasági jog terület. Hozzád hasonlóan én is kételyek között indultam neki a beugró feladat megoldásának. Egy szabadabb napon beültem a könyvtárba és először még „tét nélkül” megnéztem, hogy milyen is a feladat. Egy jogintézménnyel kapcsolatos kétféle értelmezés közül bármelyik helyessége mellett lehetett érvelni. Mindkét oldal mellé elkezdtem gyűjteni az érveket, és akkor kezdett kitűnni, hogy mi is a sava-borsa a kérdésnek. Felsejlettek a finom törésvonalak, amik mentén lassan egyre kontúrosabbá váltak az érvek. Ekkor döntöttem úgy, hogy ha ilyen jó a feladat, akkor nem lehet, hogy nem próbálkozom meg a megoldással!

Gergő, mit vártál a versenytől? Volt olyan elképzelésed, ami a verseny során megváltozott?

A verseny előtt láttam már perbeszédversenyeket. Azok általában olyanok, hogy az ember egy bíróság előtt áll, és a bíróságot próbálja meggyőzi a saját igazáról. Ebben a szcenárióban keveset számít, ki áll a másik oldalon. Ezen az érvelési versenyen azonban egyáltalán nem mindegy kivel találod magad szembe. Itt személyes dolgokat is bele lehet vinni az érvelésedbe, kreatív dolgokkal lehet előállni, nem kizárólag strikt jogi érveket kell használni. Tere van egyfajta játéknak, melyben el kell érni, hogy kibillentsük a másikat, ha jó szériában van. Lehet, hogy ehhez a vita közben teljesen más alapokra kell helyezi az érvelést. Rá kell hangolódni a másik személyére, olyan hangvételt kell választani, amiben a saját erős érveidet ki tudod domborítani, de emellett érezni és érteni kell a másikat is, és reagálni kell az ő érveire.

Réka, mi volt számodra a verseny legemlékezetesebb pillanata, mi ugrik be elsőre, ha így egy év távlatából visszagondolsz?

reka_1

Talán az a pillanat, amikor az első forduló után továbbjutóként kimondták a nevemet.  Onnantól már úgy álltam a többi fordulóhoz, hogy bármi is legyen, már nyertem valamit ezzel a versennyel. De minden fordulót élveztem, a végén pedig mindig izgatottan vártam kinek a nevét fogják a továbbjutók között felolvasni.

A verseny közben végig nagyon jól éreztem magam,az adrenalin teljesen átjárta mindenemet. Az első nap után aludni sem tudtam, megint ott akartam lenni, vitatkozni, beleélni magamat az ügyfelem helyzetébe, és képviselni őket, és a legjobbat elérni számukra, bármi áron. Egy képzeletbeli személy érdekeivel kellett azonosulni, érte mindent megtenni, és ez nagyon izgalmas, és eddig ismeretlen élmény volt!

Gergő, melyik volt számodra a verseny legemlékezetesebb pillanata?

gergo_1

Az volt számomra a legemlékezetesebb pillanat, amikor az egyik fordulóban egy nagyon vehemens, és kiváló érvekkel operáló ellenfelet kaptam. A polgári jogi szerződés érvénytelensége mellett kellett érvelnem, de a kezemben csak egy büntetőjogi vonatkozású érv volt igazán erős fegyver. Az ellenérdekű ügyfél ugyanis üzleti titkot használt föl ahhoz hogy egy tendert megnyerjen. Volt a papíromon egy jól felépített tervem, hogyan fogok igyekezni erre a kellemetlen témára rátérni. Az ellenfelem kapott először szót, és számomra váratlanul rögtön az üzleti titok megemlítésével kezdte a felszólalást: elismerte, hogy e körben történt egy kis gikszer, majd áttért a kérdés központi, magánjogi vonatkozására. Éreztem, hogy itt egy most vagy soha-pillanat jött el, el kell szakadni a papíromtól, és át kell strukturálni az érveimet. Pillanatnyi végiggondolásra sem volt idő, máris én következtem. Az első mondat élesen hasított a feszült csöndbe: „Igen, kérem, ennek a kis gikszernek neve is van – úgy hívják, hogy bűncselekmény.” A hátam mögött meghallottam a közönség moraját, ami ekkor juttatta csak eszembe, hogy más is van a teremben, nem csak mi ketten. A vita innentől valóságos flow-élménybe csapott át, ahogyan mind a ketten elszakadtunk a papíroktól, ahol borult minden addigi stratégia, és kialakult egy valódi face to face-összecsapás.

Réka, velem ellentétben neked már nagy közönség előtt kellett megküzdened a végső győzelemért. Milyen érzés volt?

Mikor beléptem a terembe, akkor hirtelen megijedtem a nagy létszámú közönségtől. De aztán úgy éreztem, hogy végül is mindegy, hogy egy, tíz, vagy száz néző van, úgyis csak az ellenfelemre fogok koncentrálni. Másrészről viszont hívhattam ismerősöket, barátokat, és amikor a sorok között, épp a „csataér” felé haladtam, rájuk pillanthattam, ez egy hatalmas érzelmi erőt és töltetet adott a versenyhez. Úgy éreztem, ha előttük nyerem meg ezt a versenyt, az még sokkal nagyobb dolog, mintha csak egy tárgyalóban lennénk, így én egyáltalán nem bántam ezt az újítást.

Gergő, szerinted mi adja a verseny igazi lelkületét? Miben más, mint egy perbeszédverseny?

Magának a versenynek az egyediségét már említettem, teljesen más képességre van szükség itt, mint az akár szóban az akár írásban előadott perbeszédversenyeken.

Ami azonban egy további nagyon fontos aspektus, az hogy a szervezőknek nagyon erős érzelmi töltettel is rendelkezik ez a verseny. A lebonyolítás profizmusa mellett a másik azonnali élményem volt résztvevőként, hogy valóban szívvel-lélekkel van itt minden szervező is, egy jó értelemben vett izgulással, hogy jól sikerüljön a verseny. Ez adott egyfajta spirituális töltetet is a versenynek. Nagyon jó érzés volt Nagy Laci feleségével, Gál Enikővel találkozni, látni a szemében, hogy ilyen milyen méltó emléket állít ez a verseny. Később találkoztam közös gyerekeikkel, Sárival, Flórával és Zsigával is, ami még inkább egy nagyon személyes élménnyé tette nekem ezt az eseményt. Számomra e miatt a személyes töltet miatt sem hasonlítható ez a verseny egyetlen másikhoz sem.

r_es_g_2

Réka, az, hogy első lettél, igazolja, hogy nagyon jól ráéreztél a verseny lényegére. Mi volt a titkod, mit javasolsz azoknak, akik idén elindulnak?

Szerintem az lehetett a plusz, ami segített győzni a versenyen, hogy nagyon  bele tudtam élni magam   a szituációba, hogy itt meg kell védeni azt, aki mögöttem áll – még ha az a valaki fiktív is – és az ő érveit, pozícióját mindig tartanom kell. Jellemzően nem is az volt a feladatok lényege, hogy a másikat legyőzzem, inkább az, hogy elérjem, hogy annak, akit képviselek, a legjobb dealt tudjam megkötni, a legjobb kompromisszumot kiharcolni. Nem is magamért küzdöttem tehát, hanem az ügyfelemért.

Gergő, neked mi a titkod?

A versenyen eltérő szituációkba helyeznek minket, de nekem épp ez a folyamatos megújulás tetszett. Fel kellett ismerni, az adott helyzetben éppen mennyire kell (és lehet) kooperatívnak lenni, sokszor olyan win-win helyzetet kellett kialakítani ahol én a lehető legtöbbet érek el, ugyanakkor a másik fél is magáénak mondhat bizonyos dolgokat. Így senki sem vert seregként hagyta el az asztalt.

Réka, az első díjjal kéthetes szakmai gyakorlat is járt a Weil londoni irodájában. Milyen volt az első napod, amikor megérkeztél hozzájuk?

Fantasztikus, életre szóló élmény és ajándék volt egyben, amit szavakkal nehéz is leírni, ezért buzdítok mindenkit, hogy induljon a versenyen és élje át saját maga. Minden tökéletesen meg volt szervezve, ahogy leszálltam a géppel, már várt az sms, hogy itt van értem a sofőr, és mire a szálláshoz értünk, már ott is várt valaki. Az első munkanapomtól is addig féltem, amíg be nem léptem az irodába. Itt is mindenki nagyon nyitott és kedves volt. Többen személyesen ismerték dr. Nagy Lászlót, ez szintén hozzáadott ahhoz az élményhez, amit az emlékverseny-jelleg kapcsán már említettem. A kint töltött idő alatt az iroda munkájába isbepillantást nyerhettem, és szakmai szempontból is egy igen különleges lehetőséget élhettem át.Összességében egy csodálatos élmény volt, igazi ajándék.

Végezetül, neked milyen volt London?

Én pilot projektként, első alkalommal juthattam ki. Mindenki nagyon kedves volt velem is, azonban még kevésbé volt bejáratva a rendszer. De mindenki tudta, hogy megyek és nagyon nyitott volt velem kapcsolatban. Első fecskeként nagyon jó érzés volt, hogy hírhozója lehetek a versenynek. Beláthattam egy olyan jogi világba, ami előtte ismeretlen volt. Többek között láthattam azt, hogyan menedzselnek egy tőzsdére lépést, milyen lépések tartoznak a folyamathoz. Nagyon érdekes élmény volt.

Réka, útravalóul: mit üzennél azoknak, akik még csak fontolgatják az idei részvételt?

Azt, hogy én is pontosan ugyanolyan bizonytalan voltam, mint most azok, akik gondolkodnak, hogy elinduljanak a versenyen. Többször fel is adtam, hogy túl nehéz a feladat, de ilyenkor arra gondoltam, hogy mindenki egyetemista, senki nem tudja azonnal a tökéletes választ. Veszíteni való pedig nincs, még ha nem is jut tovább az ember, akkor is nagyon jó tapasztalat, hogy kipróbálta magát ilyen szituációban, felépített egy érvelést, látott egy nemzetközi irodát belülről, és rengeteg élménnyel gazdagodhat. De a legfontosabb, hogy senki nem sokkal jobb nálad, és lehet, hogy pont benned van meg az a plusz, amit a versenyen keresnek

Discount Wholesale hockey Jerseys Free Shipping

he isn’t and probably looked forward to this as much as Starbucks’ chief financial officer is looking forward to his next grilling from Margaret Hodge. Aping the performance minded rear drive setup of the BMW.
but like most systems. Pasternak’s clients train with his powerful 5 Factor Hollywood Workout. Costco isn necessarily stocking the cars themselves.” Grewcock has another souvenir: a photograph showing him heading back down the players’ tunnel after the victorious first Test,Man arrested after driving off when girl A 27 year old Pompano Beach father was arrested Tuesday after he abruptly drove off while his 8 year old daughter was stepping out of his car The Tour picked us up from our Hotel in Taormina. From the start through to the first round of cheap jerseys china pit stops Hamilton held Rosberg at bay by a second as they traded fast laps. 49. however, Hannah. “Wind tends to blow stronger at night when the electric load is low.
He was trying to go fast, owner of the retail chain Zara, uprooted. 14, called the Eagle 360. she said.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.