Az irodák csábítása – avagy XXI. századi német romantika

Németországban a jogi irodáknak új módszereket kell kitalálniuk arra, hogy magukhoz csábítsák az ügyvédjelölteket… A toborzással foglalkozó szakemberek arra ösztönzik a németországi irodákat, hogy a work-life balance-re, gondoljanak úgy, mint a fiatalabb generációk boldogságának a kulcsára. 

2016-ban, Thomas Schmidt, a Linklaters HR osztályának a vezetője egy komoly problémával küszködött, ugyanis egyre nehezebbé vált bevonzani az ügyvédi irodákba a jogászokat, de még ennél is nagyobb kihívást jelentett a megtartásuk. Ennek hatására Schmidt kutatómunkába kezdett: Németország-szerte megkérdezte az egyes irodák munkavállalóit, hogy mi az a tényező, amit leginkább elvárnak a munkaadójuktól. A válasz szinte egyöntetű volt: sokkal rugalmasabb munkavégzést, vagyis, hogy időnként szeretnék korábban befejezni a munkát, hogy például fel tudják köszönteni egy barátjukat, vagy el tudják hozni a gyereket az iskolából. 2017-ben, a Linklaters kikísérletezett egy rendszert, amelynek keretében a jogászoknak lehetősége nyílt arra, hogy a fizetéscsökkentés feltételével nem kell esténként és hétvégén dolgozniuk. 

A szokásos 120.000 eurós kezdőfizetés helyett, így csak 80.000 eurót kaptak, de garantálták számukra, hogy a munkaidejük nem lépi túl a heti 40 órát. Schmidt szerint ez egy fontos lépés ahhoz, hogy megtartsák ezeket a munkavállalókat,

különösen most, amikor a német ügyvédi piacon ekkora hiány van tehetséges jogi szakemberekből,

mivel sokan vállalati jogászok lesznek, vagy elmennek a közigazgatásba, a kedvezőbb munkafeltételek miatt.

A Linklaters nem az egyetlen toborzási nehézségekkel küszködő ügyvédi iroda, számos országos és nemzetközi iroda néz szembe hasonló gondokkal. Ennek eredményeképpen sok kezdeményezés történik, hogy a munkaadók meg tudják teremteni az egyensúlyt a beosztottjaik munkája és szabadidedeje között és a zárban tudják tartani azt a bizonyos kulcsot, amiről a cikk elején szó esett.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Tehetség biznisz

Fee Rahel Schlaegel, a frankfurti központú Schollmeyer & Steidl személyügyi tanácsadója szerint az ügyvédjelöltek iránti növekvő kereslet és a szoros verseny figyelhető meg az utóbbi időben. Szinte mindegyik nagy iroda magasan képzett jelentkezők után kutat, és közülük sokan készek feláldozni a munkabérük egy részét a szabadidőért.

A fiatal munkavállalókért folytatott hajsza részben azért ennyire kiélezett, mivel Németországban kevesebb a végzett jogász, mint a korábbi időszakokban.Több, mint 10.300 ember végzett 2000-ben, de ez a szám 2017-re 7500-ra esett vissza. Ráadásul az elit irodák jó jegyeket, magas angol tudást és valamilyen posztgraduális képzés elvégzését várják el a munkavállalóktól, ezek a feltételek pedig még tovább csökkentették a jelentkezések számát. 

A hosszú egyetemei évek miatt az irodák által keresett jelöltek átlagéletkora 27 és 30 év közé esik, amely összehasonlítva az Egyesült Királyság 22 és 23 év közötti átlagával számottevően magasabb, tehát az utánpótlás” is lassabban jön. Ráadásul a fiatal jogászok számára nagy a kísértés, hogy az ügyészi pozíciót válasszák, amely szintén jövedelmező és esetenként kényelmesebb is. 

Vera Jungkind, a Duesseldorf központú ügyvédi iroda a Hengeler Mueller partnere is egyetértett abban, hogy egyre nehezebb kezdő ügyvédeket toborozni, és ennek részben az az oka, hogy

az ügyvédi munkavégzés kevésbé vonzó, mint egy jogi osztály egy vállallatnál, esetleg a bírói vagy ügyészi munkakör.

Elmondása szerint ez egy nagyon kiélezett verseny és hozzátette azt is, hogy az irodáknak muszáj elhúzniuk a mézesmadzagot, azzal, hogy megmutatják, egy ügyvédi irodában a hangsúly a munka minőségén van, nem pedig azon, hogy fizikailag ki mennyit van bent az irodában és mennyit dolgozik.

A Hengeler Mueller – amely több, mint 1000 embert foglalkoztat, 7 irodában – próbálja ezt a sémát erősíteni azzal, hogy igény esetén kutatóéveket, hosszabb távú fizetetlen szabadságokat, valamit otthonról történő munkavégzést biztosít, valamint lehetőséget a részmunkaidőben történő munkavégzésre. Ezek a lehetőségek, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és mostanában már az állásinterjúban is előkerülnek, jövőre vonatkozó lehetőségként. 

Több iroda is elkezdte követni ezt a tendenciát. A Noerr, például azt írja a weboldalán, hogy ritka kivételektől eltekintve, a hétvégék és az ünnepek számukra szentek és sérthetetlenek, nekik is az az érdekük, hogy a munkavállalóiknak legyen elég idejük feltöltődni a kemény munka után. Ez a feltöltödési lehetőség, magában foglalja a szülői szabadságot, a részmunkaidő lehetőségét, az otthonról történő munkavégzést is.

A fizetés nem vész el csak átalakul

Londonban az irodák a fizetésemelés segítségével nyerték meg ezt a bizonyos toborzási versenyt, azonban a jelöltek kezdőfizetése Németországban már így is magasabb a felemelt londonihoz képest.

Nicola Gebhardt, az SSQ iroda HR osztályának vezetője szerint, az ügyvédi irodák hiába emelték a kezdőfizetést, Németországban nem tudják megnyerni a maguknak a munkavállalókat csupán ezzel a lépéssel. Mindenki magas összegeket fizet, szóval többé már nem ez a központi tényező a fiatal jelöltek számára. Az Y generáció már máshogy áll ehhez a kérdéshez, mint az előtte lévőek. Lényeges kérdéssé a már említett rugalmas munkaidő, az otthoni munkavégzés, valamint a részmunkaidős lehetőségek váltak. 

A nemzetközi cégek szintén új HR módszerek után kutatnak. A Freshfields Bruckhaus Deringer egy úgynevezett

toborzási főzést” ajánl a munkaadóknak, ahol a leendő alkalmazottak megismerhetik a csapatot, úgy, hogy közben ételeket készítenek együtt.

Az iroda ezenkívül az egyensúly híve is, ami abban nyilvánul meg, hogy távmunkát vagy részmunkaidőt is támogatnak. 

Mario Hüther, a Freshfields pénzügyi szakembere elmondása szerint az urbanizáció soha nem látott méretekkel öltött, az álláskeresők egyre kevésbé szeretnek elmenni olyan fő gazdasági és kulturális központokból, mint Berlin vagy Frankfurt. Ez 10-15 évvel ezelőtt még ritkaság számba ment, ezért is kell új módszereket keresni a toborzásra az olyan irodáknak, amelyek nem valamelyik csomóponton találhatóak.

Hüther víziója a következő:

A jövőben szeretnénk olyan ügyvédi irodává válni, ahová nem csak az ügyfelek, hanem a dolgozók is a megelégedettség érzésével jönnek. A világ megváltozott, ahhoz, hogy megnyerd a mai fiatalokat, olyat kell nekik tudni ajánlani, amit keresnek, amire vágynak.” 

A cikk egy fordítás, az eredeti itt olvasható: https://www.law.com/legal-week/2019/11/14/law-firms-in-germany-are-having-to-find-new-ways-to-lure-junior-lawyers/

 

 

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.