Az online tér devianciája, a cybercrime az információtechnológia tükrében

Szabó Aliznak hívnak, a Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves joghallgatója, és az Infokommunikációs Tanszék demonstrátora vagyok. OTDK dolgozatom, valamint az Igazságügyi Minisztériummal folytatott kutatás keretében – egyben további kutatásom is, a cybercrime információtechnológiai oldalával foglalkozik.

Szabó Aliz a fenti címen előadást tart az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én. Ha meghallgatnád, jelentkezz nézőnek ide kattintva!

A témaválasztásom oka:

A cybercrime a számítógép 1880-as megjelenése óta azzal párhuzamosan fejlődött. A számítógépeket először csalások, adatállományok manipulálására, majd később vírusok, trójai programok terjesztésére alkalmazták. Mára azonban olyan új devianciák jelentek meg, melyekre a jogalkotóknak nincs kollektív, egységes válasza, így az ezek elleni védekezés is nehéz, sőt, sokszor megvalósíthatatlan a felhasználók számára. Csak hogy néhányat említsek, ilyen deviancia például a cyber-stalking, a sexting, a phishing, illetve a spear pishing is.

Kutatási módszereim, forrásaim a teljesség igénye nélkül:

– magyar és külföldi szakirodalom

– internetes jogi cikkek, tanulmányok, előadások feldolgozása

– felmérési adatok felhasználása (Eu Kids Online I-II. kutatás, illetve a 2016-os

gazdasági bűnözés felmérés vizsgálata)

Megoldási javaslataim:

Dolgozatomban egyrészt vizsgáltam a magyar és az európai uniós cybercrime- szabályozást, bemutattam annak meglévő és leendő szabályozási irányvonalait, valamint a GDPR-re, a 2018-ban hatályba lépő új adatvédelmi rendeletre reflektáltam is. A már említett új devianciákkal kiemelten, külön fejezetekben foglalkoztam, a phishingre, avagy adathalászatra egy új szabályozási koncepciót is felépítettem. A 2004-től hatályos Cybercrime-Egyezmény bemutatása után annak újragondolásával is foglalkoztam, mivel az némely esetekben eltér a kor és a technológiai színvonal követelményeitől.

Dolgozatom „színfoltja”:

Kutatásom során elsőként fordítottam le Cameron S. D. Brown ausztrál információs biztonsági szakértő Investigating and Prosecuting Cyber Crime címmel megjelent tanulmányának lényeges cikkelyeit magyar nyelvre, nem csupán annak kiemelkedő aktualitása miatt, hanem mert véleményem szerint kifejezetten új oldaláról vizsgálja a határokon átívelő online zaklatás problémáját. Brown egy kitalált személy, Mary esetén keresztül összegzi a kibertérben megjelenő kérdéseket és nyomozati problémákat. E tanulmány bemutatása külön fejezetet érdemelt a dolgozatomban, mivel úgy gondolom, hogy rendkívül aktuális képet mutat a 21. században zajló folyamatokról, ráadásul egy globális és egészen új problémakört vet fel.

Szabó Aliz

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2016XIII. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal
2016Adelmann Ügyvédi Iroda
Tanulmányok:
2013 -KRE-ÁJK, jogász szak
2016 -KRE-ÁJK, Infokommunikációs Tanszék, demonstrátor
Nyelvtudás:angol


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.