Az IMDb támogatja az öregedést

Nemrégiben Kaliforniában egy új törvény született, amely megtiltja többek között az IMDb számára azt, hogy egy színész életkorát nyilvánosságra hozzák abban az esetben, ha az érintett ahhoz nem járul hozzá. Az oldalnak ilyen esetekben 5 napja van, hogy a kérést teljesítsék, vagyis eltávolítsák a színész életkorát.

imdb

November elején az IMDb, a filmipar legnagyobb adatbázisa, megtámadta a döntést arra hivatkozva, hogy a törvény sérti a szólásszabadság érvényesülését, így ellentmond az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának.

Felmerül a kérdés, hogy nyilvánvalóan a világhírű színészek esetében az interneten megtalálható születési dátumból sok minden kiolvasható, akkor mégis miért az IMDb a célpont? Ez azonban főleg a világhírű színészekre igaz, míg a pályakezdők számára, a kisebb szerepekért történő harcok során hátrányosak lehetnek az effajta adatok, így a szabályozás őket hivatott megvédeni. Hiába van ugyanis több, az életkor-alapú diszkriminációt tiltó törvény, a castingok döntéseit ez a mai napig befolyásolja.

2013-ban Huong Hoang (Junie Hoang) színésznő emelte fel a szavát, és perelte be az oldalt életkor-diszkriminációra hivatkozva. Elmondása szerint ugyanis az oldalon megjelent adatai miatt nem kapott meg egy szerepet, így nem szerette volna, ha életkora a továbbiakban is megjelenik a portálon. Az ügyet végül az IMDb nyerte.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor az IMDb-t kritizálták. Hollywoodi színészek tucatjai tették már szóvá, hogy minél idősebbek, annál kevesebb szerepet kapnak, így nem akarják, hogy a producerek által is gyakran látogatott oldalon az életkoruk fellelhető legyen.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Források

http://www.gamestar.hu/masvilag/szinesz-eletkor-torveny-217615.html

http://www.reuters.com/article/entertainment-imdb-lawsuit-idUSL1N1DC1MW

A kép forrása: itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.