Banking and Finance a gyakorlatban

A Banking and Finance nem tartozik az egyetemisták körében a legismertebb szakterületek közé. Sokan azt hiszik, hogy a pénzügyi jog előadásokon megismert dolgokkal foglalkozik egy bankjogi ügyvéd, pedig a valóság ennél jóval távolabb van. A Legal Fest során dr. Pelikán Melinda lerántja a leplet a pénz, a követelések, pár darab MNB rendelet, és a tőke gyakorlati oldaláról. Spoiler alert: megtudhatod, hol van a magyar Wall Street.

Nem csupán a joghallgatók, hanem az egész magyar társadalom is homályos képpel rendelkezik a pénzügyi közvetítőrendszer működéséről. Sokunk már ott elakad a történetben, hogy mégis egy darab papír mögött mi található. Régebben volt az arany, amiről tudjuk, hogy nem ehető. Manapság, a pénz és a nemesfém elválasztása óta adott valuta mögé elsősorban a valuta gazdasága kerül, mint biztosíték. Továbbá az emberek azon jól felismert érdeke, hogy nagyban megkönnyíti életünket a jelenléte. Hitelek, esetlegesen devizahitelek, befektetések, követelések, bankkártyás fizetések és még ezer további, mindennapi életünket gyökeresen meghatározó jogintézmény köthető a bankrendszerhez. És nem csupán a privát autonómia területén találkozunk vele, a bankon bankja, a Magyar Nemzeti Bank tevékenysége, annak ellenére, hogy nem kereskedelmi bank, hatással van a társadalomra. Fél évvel ezelőtt egy ország várta, hogy emelkedik-e a jegybanki alapkamat, nemrég pedig az amerikai elnökválasztás kapcsán csodálkoztunk rá, hogy erősödött a forint, s feltettük a kérdést, vajon mit tesz ilyenkor az MNB.
Ugyanakkor, belegondoltunk már valaha, hogy valójában mit is jelent a tartalékráta növelése, az alapkamat csökkentése, esetleg a hitelmoratórium hatályba lépése?

Pelikán Melinda előadásából megtudjuk, hogy az absztrakt jogi norma mégis hogyan hoz létre egy társadalmi viszonyból jogviszonyt, azaz milyen folyamatokon, hatásköri, avagy illetékességi kérdéseken keresztül ér el egy MNB rendelet egy részvénytársasághoz példának okáért. Továbbá, vajon mitől tekinthető az MNB honlapjára feltöltött Excel-fájl hivatalosnak? Esetleg nem is közhiteles? Az előadás során megtudjuk, hogy egy bankjogász milyen forrásokból tájékozódik, hol van a magyar Wall Street, és azt is, hogy hol a határ a bankárok, és a jogászok tevékenysége között. Szorosan a témába vágnak bizonyítási, eljárási, és szerződésszegési aspektusok is.

A bankokat igen gyakran éri a vád, miszerint hiányosan, nem megfelelően tájékoztatják az ügyfeleiket, majd ennek ellenére követeléssel szeretnének élni. Milyen bizonyítási eszközöket lehet itt alkalmazni? A bíróságokon megjelennek jogon kívüli érvek, avagy a bankjog nem enged semmiféle szubszidiárius elemnek helyet?

Mindenképpen kihagyhatatlan eleme a bankjogi munkának a FinTech cégek megjelenése miatt létrehozott új szabályozás, a PSD 2 irányelv. Ha versenyjogi kérdéseket nem is feszegetnek, jelenlétük mindenképpen hangsúlyozandó, hiszen az innováció motorjai, s az említett irányelv miattuk jött létre. Kijelenthető, hogy nem csupán a távoli Nyugat-Európában bír relevanciával az új jogszabály, hiszen a jogalkotó már beépítette ezeket az új rendelkezéseket. Vajon a gyakorlatban milyen más megoldásokat kívánnak, mind üzleti, mind jogi oldalról vizsgálva a hagyományos szereplőkhöz képest, generáltak másfajta munkavégzési folyamatokat a FinTech cégek?

Számtalan terület, számtalan kérdés, egy előadás. Amennyiben úgy érzed, hogy mégis érdekel a bankjog, avagy eddig is hódolója voltál, szívesen kérdeznél a terület szakemberétől, akkor ott kell lenned a Legal Festen, Melinda előadásán.

A bankjog gyakorlati kérdéseit Pelikán Melinda fogja körbejárni. Melinda 2004-ben szerezte jogi diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Jelenleg a budapesti Wolf Theiss iroda bankjogi csoportjának vezetője, több mint tizenötéves tapasztalattal rendelkezik a szakterületen. Mielőtt a Wolf Theiss-hez csatlakozott, a CIB Bank vállalati jogi csoportjában szenior jogtanácsosként, valamint más nemzetközi ügyvédi iroda bankjogi csoportjában dolgozott.

Pelikán Melinda

A regisztrációhoz csupán Arsboni Karrier profilodra van szükséged. Bejelentkezés után már a kosaradba is rakhatod az előadást! Amennyiben nincsen még fiókod nálunk, regisztrálj csupán két perc alatt.

Banking and finance a gyakorlatban

Mivel is foglalkoznak a nemzetközi ügyvédi irodák bankjogi csoportjai pontosan? Hallgasd meg Pelikán Melinda előadását, aki lerántja a leplet a területről.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.