Bíróság előtt a hatásos műszaki intézkedések

Az 1998. évi Digital Millennium Copyright Act számos változást hozott az Egyesült Államok szerzői jogában. A hatásos műszaki intézkedésekkel (anti-circumvention measures, technological measures) foglalkozó rész a DMCA mind a mai napig leginkább vitatott területei közé tartozik, többek között alapjogi kritikák is érték. Úgy tűnik, hogy a District Court of Columbia-nak lehetősége lesz pontot tenni az elhúzódó vita végére. Ujhelyi Dávid írása a Szerzői jog a XXI. században blogon.

A hatásos műszaki intézkedések az 1996. évi WIPO Copyright Treaty (WCT) hatására terjedtek el világszerte az egyes országok szerzői jogában, így az Egyesült Államokban is. Lényegük, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló műveket védő technikai akadályok (pl. DRM – Digital Rights Management) megkerülését az alapjogviszonytól elszakadva jogellenessé teszik. Ezzel nyilvánvalóan számos jogsértő felhasználásnak (pl. többszörözést, egyedi lehívásra történő hozzáférhetővé tételt) lehet elejét venni, ugyanakkor egyébként a szerzői jogot nem sértő szabad felhasználásokat is jogsértővé lehet tenni (ld. format-shifting). A hatásos műszaki intézkedések jellemzően nem csak magánjogi, de büntetőjogi védelmet is élveznek (nálunk a Btk. 386. §-ában kell keresni).

eff-logo-plain-300

Forrás: eff.org

Az Egyesült Államokban a Library of Congress vezetője hároméves időszakokra kivételeket adhat a hatásos műszaki intézkedések megkerülése alól, amely kivételeket a három év lejártával meg kell újítani. A jelenlegi, 2010 óta irányadó kivételek között szerepel pl. a mobiltelefonokon való rendszergazdai jogosultságok megszerzése (jailbreak) jogszerűen megszerzett szoftver használatához, vagy más hálózati szolgáltató igénybevételéhez, a DVD-k másolásvédelmének feltörése (ripping) a rajta található tartalmak részleteinek oktatási, dokumentációs vagy nem kereskedelmi felhasználásához.

A The Electronic Frontier Foundation (EFF) álláspontja szerint ugyanakkor a szerzői jogokat a véleménynyilvánítási szabadság korlátaiként kell kezelni, ennek folytán pedig egy általános tilalom meghatározott szűk kivételekkel nem fenntartható. Továbbá túlzottan rugalmatlannak tartják a kivételek háromévente történő felülvizsgálatát is, amely olvasatukban nem alkalmas a véleménynyilvánítás szabadságának biztosítására, és nem biztosítja, hogy a jogszabályok lépést tartsanak a változó technológiával.

Ezért az EFF két peres eljárásba is felszólalt az alperesek oldalán. Az egyik alperes Matthew Green, szoftveres biztonsági réseket keresett (feltehetőleg azok kijavítási céljából), a másik pedig Andrew Huang, aki egy online videókat letöltő és szerkesztő programot alkotott, mindkettőjük tevékenységében szerepet játszott a hatásos műszaki intézkedések megkerülése. Az eljáró bíróságnak tehát lehetősége lesz megmérni a védelmi intézkedéseket alkotmányjogi szempontból is, amely vizsgálat eredményeit mi is nagy kíváncsisággal várjuk.

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!

Cheap Soccer Jerseys

according to a statement from State Police. and still others. but comments must be civil and in good taste, Uni watch: The Bills are going with the throwback all white jerseys against the Colts.
ESPN, Tevez in addition to Roque santa claus johnson. Irabor said. 255 vehicles cheap nba jerseys during the year. part of AT “It Can Wait” campaign warning about the dangers of texting while driving, Horrible situation and awful tragedy. Here the ozone layer protects against the sun’s ultraviolet rays and is vital for life on Earth. “It’s epic!” Doyle said. 3 Riley Morrison.
it’s still remarkably controllable and poised. ” Krischer said. Angus Merrick.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.