Bitek és paragrafusok – workshop!

Elképzelhető, hogy a jogászi feladatok jelentős része is automatizálható? Milyen világ az, amelyben robotügyvédek segítik a jogi ügyeinket? És ez milyen hatással lesz a jogi karrierekre? Egyáltalán: menő lesz még ügyvédnek lenni?


A jogi pálya biztos karrierútnak számít évszázadok óta. A jog egy hatalmas, összetett és statikus szabálytömeg, amelyben a változás rendszerint fokozatos és lassú. Ezt az állóvizet kavarja fel a jogászi feladatok szoftveres automatizálása, amely mindenki számára óriási változásokat fog hozni a következő öt-tíz évben.

Hogyan készüljön fel a szakma a technológiai változásokra? Mit csináljanak az ügyvédek, ha egy szoftver másodpercek alatt elvégzi azt a feladatot, amit eddig évi 360 ezer órában láttak el? Dönthet-e valaha egy algoritmus a bíróság helyett? Milyen képességeket szedjenek magukra a jogász hallgatók, hogy hatékonyan dolgozhassanak együtt technológiai startupokkal? Mit lépnek majd a jogászok, ha a 200 éves tradíciót megdönti a technológiai változás. 5-10 év és a jogi ügyeinket is teljesen máshogy intézzük majd?

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS