A blockchain integrálása a hazai jogrendszerbe

A Bitcoin mögött álló blockchain megteremtette a pénz P2P cseréjének a lehetőségét a virtuális térben. Miért ne lehetne ezt a technológiát más értékek cseréjére is ugyanúgy alkalmazni?

Bihari Horváth Gyula a fenti címen előadást tartott az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én.

Lehetne-e vajon ezt a technológiát a tőkepiacon alkalmazni befektetésekre és finanszírozásra, és mindez hogyan viszonyulna a hagyományos piacokhoz, és annak közvetítőihez: tőzsdékhez, elszámolóházakhoz?

Lehetne-e vajon házat úgy vásárolni, hogy mind a vétel tárgya, mind az ellenérték közvetlenül a felek között cserél gazdát mindenféle ügyvéd vagy közjegyző, sőt, földhivatali eljárás nélkül, és az ügylet mégis kőbe van vésve?

Miért lenne mindez jó az államnak és a jogászoknak?

Előadásom hasonló kérdésekre adható válaszokat fogalmaz meg a legújabb nemzetközi tapasztalatok és a jelenlegi hazai befogadóképesség vizsgálata után.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Fő tézisek:

(i) egy blockchain alapú rendszer (akár adatbázis, akár smart contract) alkalmazása a magánszektor bizonyos területein jelenleg is megvalósítható volna Magyarországon;

(ii) a blockchain alapú rendszerek alkalmazása a szabályozott iparágakban (és egyéb, alapvetően hatósági eljárásokra épülő, vagy azokkal szoros összefüggésben lévő) szektorokban kérdéses;

(iii) a blockchain alapú rendszerek alkalmazásának a közigazgatás egyes alrendszereiben lenne a legjelentősebb pozitív hatása, azonban jelenleg ennek megvalósulása tűnik a legtávolabbinak.

Az előadásban bemutatásra kerülnek a blockchain technológia legfőbb jellemzői jogi szempontból, a blockchain alapú ügylet jogi jellege a kiforrott alkalmazások tekintetében, valamint a blockchain fő innovációja, a smart contract és annak potenciális innovatív felhasználási lehetőségei általában és az egyes szektorokban.

Bihari Horváth Gyula

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2017 -Deloitte Legal, Banking & Finance
2014 - 2017Eversheds
2014Unicredit
Tanulmányok:
2017ELTE-ÁJK, befektetési, vállalatfinanszírozási és tőzsdei szakjogász
2013ELTE-ÁJK, jogász
Nyelvtudás:angol


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.