A Brexit és a bankrendszer

Mi lesz a brit bankszektor jövője a kilépési tárgyalások után?

London Európa pénzügyi központja, és mint olyan magán fogja viselni a Brexit negatív hatásait. Közvetlenül a népszavazás eredménye után megjelenő The Economist cikk szerint: “A bankok stabilitása nem lehet kérdés. ” Azonban milyen lehetséges szabályozási módszer tudja ezt a stabilitást fenntartani, és ez mennyiben ütközik a különböző csoportok érdekeivel? Előadásom fő célja annak bemutatása, hogy milyen szabályok vonatkoznak jelenleg a határon átnyúló banki és pénzügyi szolgáltatás nyújtására az Európai Unión belül, és ez a szabályozás miben különbözik a kilépés után megvalósuló lehetőségektől. Valamint hogyan lehet a népszavazás ténylegesen „akart” eredményét a jogi szempontokkal illetve a bankszektor lobbi csoportjainak érdekeivel összehangolni? Mi lesz a brit bankszektor jövője a kilépési tárgyalások után?

Mező Réka a fenti címen előadást tartott az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én.

Európa pénzügyi központja – London!?

Jelenleg London Európa pénzügyi központja, amely cím elnyeréséhez nagyban hozzájárult, az Unió által biztosított ún. passporting jogosultság. Az Európai Unión belül székhellyel rendelkező bankon, tőkealap-kezelők és más pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok az úgynevezett passporting jognak köszönhetően jogosultak arra, hogy egyébként engedélyköteles tevékenységet (így banki, pénzügyi szolgáltatást) folytassanak minden más tagállam területén, külön engedélyezési eljárás nélkül. A kilépés utáni banki szolgáltatás nyújtására az ekvivalencia szabályai érvényesülhetnek. Az ekvivalencia hasonló jogokat kíván biztosítani, mint a passporting jogosultság, tehát meg kívánja könnyíteni, a határon átnyúló banki, pénzügyi szolgáltatás nyújtást. Azonban az ekvivalencia nem egy állandó jogosultság, amely alanyi jogon jár az Egyesült Királyságnak, hanem egy tárgyalások útján megállapított szabályrendszer, kedvezmény, amelyet az Európai Unió Bizottsága kibocsáthat, de bármikor vissza is mondhat, egyoldalúan.

Munkahely. Lehetőségek. Szakmaiság. Inspiráló környezet. Ez a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda.

Lobbi

A bankok érdekeit egyszerűen Antony Browne a brit Bankok Szövetségének elnöke foglalta össze: „Hogy mit szeretnénk?…azt, ha egy teljes körű kétoldalú megállapodás jönne létre az Egyesült Királyság és az európai közös piac között, amely olyan közel lenne a mostani jogainkhoz amennyire csak lehet .” Tehát Browne szavaiból egyértelműen kivehető, hogy a legjobb az lenne, ha semmilyen változás nem következve be a szabályrendszerben, Brexit ide vagy oda. Tehát a bankszektor stabilitása érdekében, a legszélesebb hozzáférést kívánják a közös piachoz.

Jövő – azaz a lehetőségek felismerése

Melyik város lehet Európa új pénzügyi központja? Számos nagyváros pályázik erre a címre, így Frankfurt, Párizs, Dublin stb. Az országok reakciói pedig természetesen az, hogy egy megkönnyített jogszabályi környezettel várják a bankokat, attraktívvá téve ezzel saját nagyvárosaikat. Akárhogyan is a verseny elindult, melyben a díj nem más, mint az „Európa Pénzügyi Központja”.

Mező Réka

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2016 dec. - Becher & Torma Ügyvédi Iroda, ügyvédjelölt
2016 aug. - 2016. nov.Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda, ügyvédjelölt
2016Weil, Gotshal and Manges LLP, London, gyakornok
2015Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, gyakornok
2014dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda, gyakornok
Tanulmányok:
2014 - 2015Universitat Regensburg, Németország, Erasmus
2014Universidade do Minho Braga, Portugália, CREAN Nyári Egyetem, Gyermekjogok és Emberi jogok
2011 - 2016Mathias Corvinus Collegium, Jog Szakirány, Vezetőképző
2011 - 2016ELTE ÁJK, jogász szak
Nyelvtudás:angol, német


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

http://www.henry4school.fr/UK/history/brexit.htm

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.