Budapesten gyűltek össze a Harvard európai öregdiákjai

Május 31-én a Szépművészeti Múzeumba látogatott a Harvard Law School Association, melynek európai szervezete idén Budapesten tartotta a minden évben megrendezésre kerülő alumni találkozóját. Az esemény keretében összegyűltek a Harvard jogi karán végzett – elsősorban európai – öregdiákok.

Forrás: Igazságügyi Minisztérium

A több napos rendezvény egyik programpontja egy díszes fogadás volt a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában, melynek apropóján a vendégek megtekinthették a Múzeumban éppen aktuális Michelangelo kiállítást is.

Az öregdiákok csapata egy visegrádi hajótúráról érkezett a Múzeumba, ahol állófogadás várta őket, és alkalmuk nyílt a közös élmények átbeszélésére, mielőtt az est, és ezzel együtt az egész budapesti látogatás házigazdája, Jádi Németh Andrea, a Harvard Club Hungary elnöke köszöntötte volna az egybegyűlteket.

Ezt követően Trócsányi László igazságügyi miniszter mondott beszédet, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára. Ennek során a kar jelmondatát („Vitam impendere vero” – Az életet az igazságnak szentelni) a Harvard jogi karának mottójával („Veritas” – Igazság) kapcsolta össze, felvezetve ezzel, hogy mit is tekint ő a jogászi munka hitvallásának.

Mint mondta, a legfontosabb jogászi erény és tulajdonság az alázat, melynek mások felé tanúsított figyelemmel kell párosulnia. Ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy mennyire elengedhetetlen az összehasonlító jogi tudás egy jogász számára a mai globalizált világban, ahol minden jogásznak saját bőrén kell megtapasztalnia, hogyan lehet a tradíciót a modernizációval kibékíteni. Beszéde végén a miniszter megköszönte a Harvard alumninak, hogy gazdagítják európai jogi kultúránkat amerikai, Harvard-stílusú jogi gondolkodásukkal, véleményükkel, gondolataikkal, ezzel is hozzájárulva Európa jövőjének építéséhez.

Forrás: Igazságügyi Minisztérium

Lawyer for a Day

Tudj meg többet a DLA Piper feladatmegoldó versenyéről!

A továbbiakban rövid beszédet mondott Peter C. Krause, korábbi Harvard diák (ingatlanjogi szakértő, a new yorki Greenhill & Co. befektetési bank korábbi igazgatója), a HLSA Executive Comittee elnöke, melyben méltatta az egybegyűlteket, és kiemelte az összetartás fontosságát. A hivatalos felszólalásokat követően folytatódott a széles étel és ital kínálatot felvonultató fogadás, melynek során az asztaloknál találkozhattak egymással az Európa és a világ különböző országaiból érkezett öregdiákok. Többek között jelen volt Salvo Arena, a HLSA európai szervezetének jelenlegi elnöke, valamint Christopher T. Bavitz, a Harvard professzora és a Cyberlaw Clinic at the Berkman Klein Center for Internet and Society igazgatója.

A fogadást követően Simic Alexander, a Virtuózok 2017. évi döntőse adott csellókoncertet, majd Harazdy Miklós zongorakísérete mellett Rost Andrea operaénekes varázsolta el hangjával a közönséget. Az előadás során elhangzottak áriák többek között Mozart: Figaro házasságából illetve Gounod: Faustjából.

Az est zárásaként a vendégek tárlatvezetés keretében tekinthették meg a múzeum időszakos kiállítását, a reneszánsz mester, Michelangelo Buonarotti műveiből.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.