Egészségedre, Obama!

Avagy Trump és a biztosításhoz való jog

A magyar társadalombiztosítás rendszere és az ingyenes orvosi vagy kórházi látogatás egy amerikai állampolgár számára ismeretlen. Egy jobb minőségű egészségbiztosítás az ellátáshoz szükséges eszközöket és a szakértői munkát fedezi ugyan, de az adminisztratív költségeket többnyire a beteg állja.
egeszseg_biztositas
Mosolygás, kézfogás, adatok kitöltése. Egy piackutatásnál során ingyenes. És a dokinál?
Obama társadalombiztosítási reformja azonban az USA történetében egyedülálló törekvés, mely arra irányul, hogy az adminisztratív költségeket a prémium biztosítást igénybe vevők költségéből, vagy a gyógyszergyártók, biztosítók adójából fedezzék.
A republikánus Trump azonban ennél jóval piacorientáltabb nézeteket vall. Álláspontja szerint az egészséügyi vállalkozások tehermentesítése jelenti a legjobb megoldást, a most hatályban lévő rendszer ugyanis jelentős adókat rótt a biztosítóóriásokra.
A biztosítók számára egyszerűbb lesz a terjeszkedés, Trump ugyanis törekszik arra, hogy a szenátus felülírja a jelenleg érvényben lévő törvényt, és az egyes államhatárokon túl is értékesíthessék termékeiket a biztosítók. Ugyanezt a deregulatív folyamatot segíti majd elő a kedvező árú importgyógyszerek beengedése az országba.
Nem lesz kötelező biztosítást vásárolni, ha nem akar a polgár, mindennek hatására a biztosítási szektor részvényei mintegy 1,2%-kal emelkednek.
Az ügyfelek levonhatják majd a biztosítás árát az adóvisszatérítésükből, így nem emelhetnek kifogást annak kapcsán, hogy nem engedhetik meg maguknak. Ez eddig rendben is lenne, de az államokban életvitelszerűen élő bevándorlók ugyanúgy romlandó egészséggel rendelkeznek, de a törvények nem teszik lehetővé, hogy adót fizessenek.
Pénz beszél, Trump újít.
A reform indokaként a megválasztott elnök hivatalos oldalán az a társadalmi probléma szerepel, hogy a zöld kártyával rendelkező polgárok által fizetett egészségbiztosításból kell állni a bevándorlók kezelését is.
A beáramló alulfizetett munkaerő kedvező hatásáról a kisvállalkozások számára egyáltalán nem beszél, vagy arról, hogy az elmúlt öt évben mintegy tizenegy milliárddal csökkent az Obamacare program hatására a biztosítás nélkül élők száma.
Látható, hogy az előterjesztett módosításnak vannak hátulütői, de a kapitalista szemlélete passzol a republikánusok igényeihez. Kíváncsian várjuk a hatályba lépést.
A képek forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!

Források, felhasznált irodalom
http://www.donaldjtrump.com/positions/healthcare-reform
http://www.newyorker.com/magazine/2009/01/26/getting-there-from-here
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/sulyos_teher_kerulhet_le_a_biztositokrol_is_trump_megvalasztasaval.240013.html
http://www.alignamerica.com/node/62http://obamacarefacts.com/questions/is-obamacare-self-funded/

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.