„Együtt–élve–egyenlően?”

E cikk a Bird & Bird és az Arsboni által meghirdetett 2019. évi Cikkíró Pályázat keretében született.
Szerző: Talabos Dávidné dr. Lukács Katalin

Gondolatok a Budapest Pride során megvalósuló gyűlölet-bűncselekményekről

A Budapest Pride rendezvénysorozat 2006-os szlogene volt a címben látható idézet. Azóta 13 év telt el, az egyenlőség azonban koránt sem érkezett el. Sokaknak a Pride kapcsán a sok éve hagyományos felvonulás jut eszébe, pedig számos más, ez évben további 102 program várja júliusban az érdeklődőket kiállításokon át a filmvetítésekig. Az már sajnos megszokott, hogy a szervezőknek a felvonulás napját megelőzően itthon néhány plakát, rendőrségi egyeztetések és aznap megkeserített ünneplés jut, amelyre sokan annyit válaszolnak, hogy ne mutogassák magukat, ha nem mennének az utcára nem járnának így, ezért megérdemlik. A Pride további 102 programja azonban sem hivalkodónak, sem provokatívnak nem mondható, mégis több esetben kellett az utóbbi hetekben kihívni a rendőrséget az eseményeket (előadások, beszélgetések) megzavaró és ellehetetleníteni kívánó tüntetőkhöz, akik szóban, valamint transzparensekkel megvalósuló uszításukkal álláspontom szerint komoly veszélyt jelentenek a résztvevőkre. Az elmúlt hetek eseményei arra világítanak rá, hogy a gyűlölet-bűncselekményeket komolyan kell venni és biztosítani kell az LMBTQI személyek számára az erősebb jogi védelmet.

A Büntető Törvénykönyv (2012. évi C. törvény) már felsorolja a szexuális irányultságot és a nemi identitást is a gyűlöletbeszédről és a gyűlölet-bűncselekményekről szóló tényállásoknál. Gyűlölet-bűncselekmény alatt – egyszerűen fogalmazva – azon bűncselekményeket értjük, amelyeket előítéletes indokból követnek el.[i]  Ha valakit a szexuális irányultsága és / vagy a nemi identitása miatt ér gyűlölet-bűncselekmény, azt homofób vagy transzfób gyűlölet-bűncselekménynek nevezzük.[ii] A gyűlölet-bűncselekmények csoport, illetve annak tagja elleni erőszakra vagy gyűlöletre uszítás. A közösség elleni uszítás (Büntető Törvénykönyv, a továbbiakban: Btk. 332.§) akkor valósul meg, ha valaki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen – többek között nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel – erőszakra vagy gyűlöletre uszít. Sajnos az utóbbi hetekben egymást érik a homo- és transzfób indíttatású cselekmények a Pride hónap kapcsán: Elsőként június 8-án homofób matricákkal tiltakozott a Mi Hazánk ifjúsági szervezete a Pride ellen az Auróránál, ahol a Budaházy György és Budaházy Edda vezetésével egy közel tízfős csoport zavarta meg a „Melegség és Megismerés” címmel tartott érzékenyítő előadást. Az előadás nagyon fontos üzenetet hordoz, hiszen a program keretében iskolai ismeretterjesztő előadásokat tartanak szakemberek a fiatalok számára a diszkrimináció megelőzése és a tolerancia erősítése érdekében, amellyel az öngyilkossági kísérletek, önértékelési zavarok és egyéb pszichikai problémák is megelőzhetők.

Budaházyék egy „Tiltsák ki az LMBT propagandát az iskolákból” feliratú molinóval mentek be a regisztrációhoz kötött rendezvényre, ahonnan nem akartak távozni. A szervezők bejelentése után ötven perccel érkeztek a helyszínre, a jelenlévők addig a tiltakozók szidalmait, durva, diszkriminatív megjegyzéseit hallgathatták. Június 17-én rongálás vétsége valósult meg, amikor egy wc is megrongálódott, amikor Budaházyék megzavarták a Pride egyik eseményét. Június 21-én pedig újabb, a Pride-hónap keretei között megrendezett eseményt zavart meg Budaházy György a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom tagjaival. Június 24-én ismét az Aurórában zavart meg két tiltakozó csoport egy rendezvényt, Budaházy Eddáékat a rendőrök kísérték ki, június 27-én pedig újfent Budaházy György és Gaudi-Nagy Tamás akart bejutni a Helsinki Bizottság Pride-rendezvényére.[iii] A szóban megvalósuló uszítást tegnapelőtt egyéb tettek is követték. „Lmbtq+ személyek a Bibliában?” címmel szervezett interaktív programot a Mozaik Közösség a Kelet Kávézóban. Az eseményt annak kezdete előtt körülbelül 10 rendbontó zavarta meg, akik be akartak jutni a beszélgetésre. Először csak egy fekete inges fiatalember tűnt fel a helyszínen, akivel a szervezők beszélgetni kezdtek, ám eközben több más, hasonlóan gyanús ember is érkezett, kamerákkal. A férfi agresszíven viselkedett, valamint a főszervezőnek azt javasolta, hogy mivel férfival hál, kövessen el öngyilkosságot. Miután azonban felhívták a figyelmét arra, hogy az öngyilkosság elkövetése is ütközik a Tízparancsolattal, már nem tudott mit reagálni. A rendőrök ezt követően kivezették őket a teremből. A társaság tagjai közül többen a terem ablakát is zörgetni kezdték, hogy megzavarják a bent ekkor már zajló programot, néhányszor azt skandálva, hogy „Be akarunk menni”, illetve azt, hogy „kirekesztők”.[iv]

Felmerülhet a kérdés, hogy a Facebook események nyilvánossága kivételével a Humen magazinban és a Budapest Pride honlapján reklámozott eseményeket hogyan kísérik ennyire figyelemmel a szélsőséges csoportok? A válasz sajnos egyszerű: a tüntetők külön bejegyzést indítottak oldalukon „Hazafiaknak ajánlott Pride programok” címmel, amelyben főként az oktatással és keresztény témákkal kapcsolatos előadásokat célozzák meg, de a Stonewall évforduló alkalmából tartott megemlékezés, vagy a pánszexuális találkozó is célpontjuk volt. Az szintén más büntetőjogi kategóriát merít ki, hogy az ellenséges csoportok a Budapest Pride nevében megtévesztő plakátokat készítettek és tettek közzé Budapesten, amelyeken jelentős fogalomkeveredések találhatóak. A pedofília ugyanis nem egyenlő a homo-, bi-, pánszexualitással és a transzneműséggel sem.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A tegnapi napon megjelent hír, hogy a rendőrség nem engedélyezte a „Mi hazánk” csoport számára a Pride útvonalára tervezett demonstrációt, azonban meglátásom szerint a még komolyabb rendőri és egyéb (őrzés-védelmi szolgálatok által biztosított) jelenlét biztosíthatja a felvonulás és a további programok zavartalan és nyugodt élvezetét. A zavaráson túl a diszkrimináció és a különféle gyűlölet-bűncselekmények elkövetésének a veszélye az, ami miatt a demonstrálók gyülekezési szabadságát korlátozni szükséges. Az egyik fő demonstráló csoport elnevezése: „Mi hazánk”. Álláspontom szerint országunk nemcsak az ő hazájuk, hanem mindenkié, aki annak építésén fáradozik, legyen LMBTQI személy, vagy sem. Európaiként, az európai közösségi jogrendszer által megfogalmazott értékeket szem előtt tartva, emellett persze saját hagyományainkat és kulturális örökségünket őrizve egy demokratikusabb jogállamot létrehozva juthatunk el ahhoz, hogy ez az ország mindenki számára az emberi méltóság, a jogegyenlőség és az esélyegyenlőség hazája legyen.

Források

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS