Elérhető a visegrádi régió első szerződéskötő platformja: a TrustChain!

Tudtad, hogy a szerződéskötések, illetve a fenntartásuk körüli adminisztratív feladatok átlagosan évi 42 napot vesznek el a cégek ügyvezetőinek munkaidejéből? Ez heti szinten majdnem egy napot jelent abból az időből, amit fel lehetne használni újabb üzletkötési tárgyalásokra, partnerszerzésre vagy a lehető legváltozatosabb feladatokra. Az ilyen operatív munkafolyamatok elvégzésére már számos, Nyugat-Európában, Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban kifejlesztett contract management szoftver található, azonban térségünkben eddig nem találkozhattunk a mi és honos vállalataink számára testreszabott megoldással. Ezt az űrt tölti be mostantól a TrustChain névre hallgató digitális szerződéskötő platform, amelyet június 4-én mutatott be a közönség számára dr. Romhány Gergely, a vállalat ügyvezetője.

A TrustChain Platform segítségével a szerződéskötés folyamata jelentősen leegyszerűsödik anélkül, hogy ez a biztonság rovására menne. A Platformon regisztráló cégeknek ugyanis át kell esniük a tanúsítási folyamaton, amely során megtörténik a személyazonosítás és kibocsátásra kerül az elektronikus aláírás minősített tanúsítványa az Evrotrust okostelefonos applikáción keresztül. Mivel a cégadatokat a rendszer a dokumentumok aláírásakor a közhiteles cégnyilvántartásból lekért adatok alapján ellenőrzi, a szerződéskötést kezdeményező fél mindig biztos lehet partnere megbízhatóságában. A szerződés tartalma – akár korábban használt szerződésminták alapján – egy egyszerű szövegszerkesztő felületen adható meg, amennyiben pedig a szerződő felek részletes specifikációt alkalmaznának (pl. a szerződés tárgyára vonatkozóan), a digitális felület lehetőséget nyújt külön dokumentumok feltöltésére is. Amikor a szerződéstervezet összes pontjában megállapodtak, az ügylet a felek elektronikus aláírásával válik érvényessé. A TrustChain Platformon keresztüli tranzakciókhoz kapcsolódó dokumentáció minden esetben időbélyegzett és elektronikusan hitelesített: ugyanolyan érvényességgel és jogi kötőerővel rendelkezik, mint a hagyományos papír alapú szerződések.

Nem csupán a szerződések megkötése, hanem a teljesítésekhez kapcsolódó adminisztráció és a pénzügyi elszámolások is egyszerűsödnek a TrustChain automatizált folyamatainak köszönhetően.

A sajtótájékoztatón Kiss Sándor, a Barion Payment Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Barion-rendszer innovatív Smart Gateway megoldásai közül a befoglalásos-zárolásos szolgáltatást nyújtja a platformhoz, amely a Biztonságos fizetés név alatt érhető el. Ennek kiválasztásakor a szerződéses összeg befoglalásra kerül a vevő Barion-számláján, amely feloldására és az eladó Barion-számlájára történő azonnali átvezetésére a szerződéses feltételek teljesülése esetén kerül sor. A folyamat ellenőrzésében a TrustChain mint teljesítési segéd automatizáltan vesz részt. E fizetési mód használatával a vevő vitathatatlanul igazolja a fizetőképességét az eladó számára, az eladó pedig biztos lehet abban, hogy szerződésszerű teljesítés esetén azonnal kifizetik.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A platform további előnye, hogy minden, a szerződés folyamata alatt keletkező dokumentumot, számlát, feljegyzést 10 évig megőriz, így bármilyen felmerülő elszámolás könnyen elvégezhető a segítségével.

A TrustChain szolgáltatásai jelenleg a magyar és cseh kis-, közép- és nagyvállalatok számára érhetők el, 2019 végétől pedig az osztrák és a szlovák cégek is regisztrálhatnak. Magyarország hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere Csehország, ezért döntöttünk elsőként a cseh piac felé nyitásról – hangsúlyozta dr. Romhány Gergely.

A szerződésmenedzsment digitalizálásával a TrustChain hiánypótló szerepet tölt be a magyar üzleti és jogi piacon egyaránt. A vállalat elsőként fedezte fel, hogy bizonyára Magyarországon és a visegrádi régióban is megvalósíthatók, mi több, széles körben elterjedtek lehetnek azok a jogi innovációk, amelyek már évtizedek óta segítik a nyugati cégek és jogászok munkáját. A tárgyi feltételek már adottak a szerződéskötés, illetve -teljesítés megújulásához, innentől csak a hazai piaci szereplők szemléletmódján múlnak a további fejlemények.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.