Elhunyt Sárközy Tamás jogászprofesszor

Kedden, életének 80. évében meghalt Sárközy Tamás, a magyar jogásztársadalom kiemelkedő tagja, a gazdasági-társasági jog és a sportjog legendás tanára.

A hírt a Magyar Jogász Egylet hozta nyilvánosságra, melynek Sárközy Tamás 1994-2002 között, illetve 2002 óta volt az elnöke.

A sokrétű és példaértékű karrierutat maga mögött hagyó professzor 1963-ban az ELTE jogi karán szerzett diplomát, majd az Építésügyi Minisztérium jogi előadójaként helyezkedett el, melynek később osztályvezetője volt. Ezt egy több mint 50 éven át tartó akadémiai pályafutás követte, miután 1969-ben az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének munkatársa lett, először mint tudományos munkatárs, majd főmunkatárs, osztályvezető, illetve tudományos tanácsadó és végül kutató professzor emeritus.

Emellett számos egyetemen oktatott, 1972-től docensként, majd 1979-től egyetemi tanárként. 1983-től 2001-ig tanszékvezető egyetemi tanár majd később intézetigazgató a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, az Üzleti Jogi Tanszék alapítója és 2011-ig vezetője a BME Gazdálkodási és Társadalomtudományi Karán, valamint 2008-2011 között az Általános Vállalkozási Főiskola rektora.

Az évek során többször látott el államigazgatási feladatokat, többek között mint parlamenti titkár, miniszterhelyettes, és kormánybiztos.

Több kitüntetett gazdasági-közéleti szerepvállalás is köthető a nevéhez, melyek közül kiemelkedő az Axel Springer Magyarország majd később az Állami Nyomda felügyelőbizottsági elnöki tisztsége, a Magyar Jégkorong Szövetség és a már említett Magyar Jogász Egylet elnöki tisztsége.

A professzor élete végéig szakmai aktivitást tanúsított, részt vett a Polgári Törvénykönyv szerkesztőbizottsági munkájában,  2015-ben mint a cégtörvényt előkészítő munkacsoport elnöke, mindemellett pedig mintegy 70 könyv, és több mint 300 tanulmány szerzőjeként és 1993-óta a Gazdaság és Jog folyóirat főszerkesztőjeként is ismeretes volt.

A hosszú éveken át tartó kiemelkedő tudományos és közéleti szerepvállalást számos kitüntetés is jelzi, többek között 1985-ben Állami díj (a Széchenyi díj elődje) 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés, továbbá 2009-ben pedig a Prima Primissima-közönségdíja.

Az Arsboni Sárközy Tamással készített korábbi interjúja itt olvasható.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS