Évi 360 ezer jogászi munkaórát spórol egy algoritmus a JPMorgan-nek

Az amerikai JPMorgan Chase & Co tanulásra képes algoritmusokat alkalmaz pénzügyi megállapodások ellenőrzésére és elemzésére. Ezeket a típusú munkákat eddig jogászok végezték, becslések szerint évi 360 ezer munkaórában. A program ugyanerre már másodpercek alatt képes.

A JPMorgan élen jár a jogi innováció területén.
A JPMorgan az USA legnagyobb bankja

Az új munkaerőt COIN-nak hívják, és a kereskedelmi hitelmegállapodások elemzése az elsőszámú feladata. Az algoritmusok előnye a jogászokkal szemben, hogy nem csak sokkal gyorsabbak, de kevesebb hibát is ejtenek, ráadásul még szabadságra sem mennek.

A JPMorgan azonban nem áll meg a fejlesztésekkel, a COIN sikere alapján új lehetőségek után kutatnak, hogy a bigdata és az automatizáció segítségével még nagyobb ismeretlen területeket hódítsanak meg. Az óriásbank egyértelműen vezető szerepre tör az innováció területén, már befektetőik felé is jelezték új gazdasági kilátásaikat, melyek a fejlesztések révén még tovább erősödhetnek.

Az amerikai vállalat felhőalapú technológiáját még ebben az évben kereskedelmi forgalomba hozza, így ügyfeleik is előfizethetnek majd Gaia nevet viselő rendszerükre. Az elektronikus levelezések átvizsgálására is kifejlesztettek már egy programot, az X-Connectet, mely már január óta segíti a cég alkalmazottait azoknak a kollégáknak a megtalálásában, akik potenciális ügyfeleikhez a legközelebb állnak.

A JPMorgan példája is jól mutatja, hogy a jogászi munkaerőpiac átalakulóban van, a hagyományosnak számító munkakörök egy része át fog alakulni, esetleg teljesen el is fog tűnni. A jogi piacot azok fogják majd irányítani, akik ezekre a változásokra a leggyorsabban reagálnak, és betörnek az új piaci résekbe.

***

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

A kép forrása: itt.

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.