A hallgatói szerződés – alapozó szemeszter

Bekerültél álmaid egyetemére, ráadásul állami ösztöndíjas képzésre, de nem tudod mit is kell pontosan majd aláírnod? Benne vagy már a képzésben, de fogalmad sincs mit is írtál alá?  Röghöz kötés? Hallgatói szerződés? Ha nem vagy teljesen tisztában a fogalmakkal, segítünk neked eligazodni a felsőoktatás útvesztőjében. Lássuk, mit kell tudni az állami ösztöndíjas képzések hallgatói szerződéséről!

Érdemes elolvasni a szerződést aláírás előtt
Érdemes elolvasni a szerződést aláírás előtt

Mi ez?

A magyar állam és az állami ösztöndíjas képzésre bekerülő hallgató szerződése, amelynek a megkötése a támogatott képzés megkezdésének előfeltétele.

Mit vállal az állam?

A hallgató által igénybe vett támogatási idő alatt, de legfeljebb a hallgatói jogviszony megszűnéséig biztosítja a képzés költségeit. Ezen kívül törekszik arra, hogy a diploma megszerzése után megfelelő munkalehetőséget biztosítson a hallgatónak.

Mit vállalok én?

A hallgató vállalja, hogy a képzési és kimeneteli követelményekben meghatározott képzési idő, vagy legfeljebb annak a másfélszerese alatt megszerzi a diplomáját, valamint az oklevél megszerzését követő 20 éven belül az általa folytatott tanulmányok idejének megfelelő évet (pl. ötéves osztatlan képzés esetén öt évet) Magyarországon fogja ledolgozni.

Mi számít bele a magyarországi munkaviszonyba?

Ide tartozik a magyar joghatóság alatt folytatott vállalkozói tevékenység, minden olyan munka, amely után társadalombiztosítási hozzájárulást fizetünk, valamint a GYES évei és a regisztrált munkanélküliség időszaka is.

Mi történik, ha nem szerzem meg a diplomát időben?

Ha a képzési idő másfélszerese alatt sem sikerült elvégezni az adott szakot, a hallgató köteles az államnak az ösztöndíj 50%-át visszafizetni.

Mi történik, ha nem dolgozom eleget Magyarországon?

Ha a 20 év alatt a hallgató nem dolgozza le az előírt éveket (képzési idő kétszerese), akkor köteles az államnak visszafizetni a teljes ösztöndíj előre meghatározott kamattal megnövelt összegét.

Mentesülhetek-e a visszafizetés alól?

Több speciális esetben van erre lehetőség, de alapvetően ez a kérdés csak a lányok számára nyitott, mert a leggyakoribb követelményt csak ők tudják teljesíteni. Ugyanis ha a hallgató három gyereket szül, akkor mentesül a képzési idő túllépése miatti 50%-os visszatérítés alól.

Ha jobban bele szeretnétek ásni magatokat a hallgatói szerződés felépítésébe és speciális szabályaiba, akkor itt találjátok a mintaszerződést, itt pedig az egész eljárást szabályozó felsőoktatási törvényt.

Választ kapott a kérdésére? Kattintson, és írjon az Arsboninak, ha segítségre van szüksége!

[contact-form-7 id=”12592″ title=”Kérdése van? – Szócikk help”]

A kép forrása: itt.

Az írás szerzője az Arsboni volt gyakornoka. Idén tavasszal is indul Gyakornoki Program, amelyre február 11-ig lehet jelentkezni.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.