Vészhelyzet a jogi piacon! – Vajon hány ügyvédi iroda fogja túlélni a válságot?

A koronavírus járvány, a korlátozások és az ezzel együtt járó gazdasági recesszió a hazai ügyvédek munkavégzésére is hatással volt. A jogászi marketinggel foglalkozó Pro/Lawyer Consulting kutatást készített ügyvédekkel és ügyvédjelöltekkel, hogy tisztább képet kaphassunk arról, miként is alakultak a munkáik és a bevételeik az elmúlt két hónapban. A felmérésben több, mint ezer jogász vett részt.

A kitöltők nagyobb hányada Budapesten dolgozik (55%), illetve egyszemélyes ügyvédi irodában (73%). Az ügyvédek és a jelöltek helyzetét a kérdőív külön vizsgálta. A kérdésekben szó esik a munkamennyiség-változásról, a bevételekről és a különböző jogterületek hangsúlyosságának módosulásáról.

Mint kiderült, hiába az az előfeltételezés a jogászokkal kapcsolatban, hogy anyagilag érinthetetlenek, a kutatás ellenkező eredményt hozott. Nagy részüknek megterhelő volt pénzügyi szempontból a koronavírus okozta helyzet, komoly bevételcsökkenést kellett elkönyvelnie számos jogásznak. A kitöltők 22%-ának több, mint 60% feletti bevételkiesése volt, 25%-uknak pedig 30‒60% közötti csökkenést kellett elszenvednie. Sokan kerültek kilátástalan helyzetbe, a rengeteg kiadás pedig csak tetézte ezt (pl. kamarai tagdíj, felelősségbiztosítás). Sokan ennek fényében elégedetlenek voltak a kormány és a kamara hozzáállásával is.

Több segítségre, például járulékcsökkentésre számítottak volna az államtól, a kamarától pedig erőteljesebb érdekképviseletet és tagdíjcsökkentést vagy -elengedést vártak volna a vészterhes időszakban.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Munkaterületek szempontjából azt találta a felmérés, hogy legnagyobb mértékben az ingatlan-, illetve a peres és céges ügyek csökkentek (25,8%, 20%, illetve 15%).
A megbízások aránya azonban nőtt munkajogi és követeléskezelési területeken, ahogyan erre a szakértők szerint számítani is lehetett.

Az ügyvédjelöltek munkaterhe általánosságban mintegy negyedével csökkent (25%), bár sokan panaszkodtak arra, hogy az elbocsátások miatt nőtt az elintéznivalójuk (16%).

A válaszadók nagy többsége (45%) szerint mindenkit vagy szinte mindenkit negatívan érintett a pandémia okozta gazdasági visszaesés. Ennek ellenére a válaszadó ügyvédek többsége arról számolt be, hogy nem került sor elbocsátásra az elmúlt két hónapban a munkahelyén, bár ‒ mint azt már cikkünk elején jeleztük ‒ ez nem kis részben köszönhető annak, hogy a kitöltők nagyrésze egyszemélyes ügyvédi irodákban dolgozik.
Itt egyébként szignifikáns eltérés mutatkozik ügyvédek és jelöltek között, mivel a jelöltek háromnegyede közepes vagy nagy méretű irodában dolgozik, így ők 29%-os leépítésről nyilatkoztak. Ennek következtében arra a nyilvánvaló megállapításra kell jutnunk, hogy elbocsátásokra inkább a nagyobb irodákban került sor.

A megkérdezettek szakmájuk jövőjével kapcsolatban bizakodóak. Az ügyvédi munka szükségessége egyértelmű, ennek tükrében a válaszok alapján 42,5% véli úgy, hogy az ügyvédek/irodák mindössze 10%-a lesz az, amelyik nem éli túl a válságot.

Az ügyvédjelöltek talán kevésbé optimisták, minden negyedik jelölt számít hosszantartó fizetéscsökkenésre. „Ez valószínűleg így lesz. Az utóbbi években hiány volt ügyvédjelöltekből a piacon, az irodák versenyeztek a jó jelöltekért, sokaknak jelentős fizetést kínáltak” – magyarázza dr. Bende Máté, a Pro/Lawyer Consulting tulajdonosa.

„Érdemes megnézni az állásportálokat: néhány hónapja 20‒30 iroda keresett jelöltet, a napokban 4‒5 hirdetésnél nem látni többet. Újra sok ügyvédjelölt kerül a munkaerőpiacra, ez lejjebb fogja nyomni a fizetésüket – és ismét az irodák tudnak válogatni közülünk. Illetve az is elképzelhető, hogy többen feladják az ügyvédjelölti karriert.”

Továbbá a jelöltek 17%-a arról nyilatkozott, hogy véleményük szerint általánosabb lesz a home office munkavégzés. Egy kitöltő így fogalmazott: „A home office, és az elektronikus ügyintézés térnyerése tovább növeli a pályaelhagyó, illetve a pályamódosító ügyvédek számát.”

Sokan bizakodóak az elektronikus eljárásokkal kapcsolatban, pedig sok kritika érte az online bírósági rendszert és a Skype tárgyalást, amely elsősorban nem is az ügyvédeket, sokkal inkább a per résztvevőit állította kihívások elé.

Összességében a kutatás megmutatta, hogy egyik munkaterületet vagy szektort sem hagyta érintetlenül a válság, és a legtöbbünket igencsak megviselte. Ennek ellenére mi azt tanácsoljuk, maradjunk bizakodóak, és a felszabadult időt vagy energiát az egyik kitöltő ügyvéd tanácsát megfogadva „önképzéssel és új célkitűzéssel” töltsük.

ARSBONI – 📈⚖️▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ § █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁⚖️📈 – KUTATÁS

Ha nem csak “olvasni”, hanem befolyásolni is szertenéd a jogi piacot, akkor töltsd ki az Arsboni jogi munkaerőpiacról szóló kutatását!
🔵Mi számít jó fizetésnek?
🔵Hol dolgoznál szívesen és hol nem?
🔵Mit hiányolsz a legjobban?
🔵 Chill szoba, csocsó asztal vagy esetleg boxzsák?

Ha szeretnél TE is változtatani a nagy jogi munkáltatók hozzáállásán, akkor töltsd ki a kérdőívünket és járulj hozzá a tapasztalataiddal ahhoz, hogy a jövő jogászainak a munkavégzése megváltozzon.

🖱️🏆Kattints: https://karrier.arsboni.hu/jogasz-kutatas-2020/

ARSBONI – 📈⚖️▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ § █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁⚖️📈 – KUTATÁS

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.