Hétvége mobil nélkül – Nem szenvedtek sérelmet a diák alapjogai

Ha a tanár a diák mobiltelefonját az óra megzavarása miatt pénteken elveszi és csak a hétvégén tartja magánál, akkor az intézkedés a készülék visszaadása után nem vizsgálható minden további nélkül a jogszerűség kérdésében. Az erről szóló ítéletet a Berlini Közigazgatási Bíróság hozta.

A felperes, az időközben 18. életévét betöltött diák, a 2014/15-ös tanévben egy berlini középiskola kilencedik osztályába járt. A további felperesek a diák szülei. 2015. május 29-én (pénteken) az osztályfőnök a tanóra megzavarása miatt elvette a diák telefonját. A mobiltelefonnak a diák részére való visszaadását az iskola igazgató-helyettese elutasította és a készüléket a hétvégére visszatartotta. Azt a következő hétfőn a diák édesanyja vehette át az iskola titkárságán. A diák időközben már másik iskolába jár. A keresettel a diák és szülei szerették volna annak megállapítását elérni, hogy a mobiltelefon elkobzása és megőrzése jogellenes volt. Az intézkedéssel – a diák véleménye szerint –becsületében sértették meg és megalázták.

A Közigazgatási Bíróság harmadik tanácsa a keresetet, mint nem megengedettet utasította el. Miután a mobilt megint visszaadták, a kérelmezett megállapítást csak akkor lehetett volna kimondani, ha a felpereseknek ehhez különleges érdekük fűződött volna. Ez hiányzott. Miután a diák az iskolát elhagyta, az eset ott többé nem ismétlődhetett meg. Egy esetleges diszkrimináció mindenesetre nem fejthetett ki további hatást. Végeredményben nem valósult meg súlyos alapjogsérelem. A mobiltelefon használati lehetőségének hétvégi hiánya nem avatkozott bele a szülők nevelési jogába. Még ha a diák – saját előadása szerint – „hirtelen elérhetetlenné” is vált, az nem jelenti alapjogainak elviselhetetlen sérelmét.

Az ítélet ellen a Berlin-brandenburgi Közigazgatási Felsőbíróságnál lehet a fellebbezés engedélyezését kérelmezni.

A harmadik tanács ítélete – 2017. április 4. (VG 3 K 797.15)

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Sajtóközlemény – 2017. 05. 17.

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon!

Jegyzetek

A fordító itt köszöni meg a fordítás lektorálását dr. Mirk Máriának.

A fordítás forrása: http://www.berlin.de/gerichte/verwaltungsgericht/presse/pressemitteilungen/2017/pressemitteilung.591798.php (Utolsó letöltés: 2017. június 9.)

Kép forrása: itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.