Hogyan éljük túl saját sikerünket?

Április 18-án, a Startup Safari Legal útvonalának második napján dr. Havas-Sághy Gábor ügyvéd előadásából minden érdeklődő vállalkozó megtudhatta, hogy mi a siker egy új vállalkozás életében, és mit érdemes tennünk ahhoz, hogy ne kelljen a csúcson abbahagynunk.

„Minden sikeres vállalkozás mögött egy jó ötlet, kitartás és előrelátás áll” – kezdte az előadását Dr. Havas-Sághy Gábor, a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda névadó partnere. A délután három órakor az SZTNH könyvtárában zajló előadás tulajdonképpen folytatása volt az előző nap hasonló témájú startup útmutatójának.

A hosszú távú tervezés a kulcsa annak, hogy egy cég folyamatosan növekedni és terjeszkedni tudjon a piacon. Ennek központi eleme a nyereségesség.

Stagnálás nincs – vagy lefelé, vagy fölfelé ível a pályánk.

A források egy részének félretétele elengedhetetlen, és a személyes brand kiépítése sem elhanyagolható. Az előadó külön kiemelte a céges és a magánvagyon különválasztásának a fontosságát, amivel büntetőjogi következményeket előzhetünk meg. Az összes releváns jogszabályt meg kell ismernünk a biztos és jogszerű működés érdekében.

A prezentáció itt két irányba vált szét: a közönség választhatott, hogy a vállalatcsoportokról vagy a franchise-rendszerről, mint a cégünk építését segítő megoldásról szeretne többet hallani. A közönség kézfeltétellel a franchise megismerése mellett döntött.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Ez a vállalkozási forma – tudtuk meg – nagyon dinamikus, emellett gazdaságélénkítő hatása van.

Lényege, hogy van egy jól működő módszer vagy technológia, amit a cég elad, hogy más is hasznosíthassa.

Ez bevételt hoz a jogosultnak, aki a licencért cserébe fizet a licenc tulajdonosának, a teljes piacot átlátó franchise gazdának. A franchise gazda fontos jogosítványokkal bír, így például utasítási és ellenőrzési joga van a jogosultak felett. A franchise-megállapodásban mindent rögzíteni kell: a díjakat, a forgalmi jutalékokat, a marketing-támogatást. Egy, a hallgatóság sorából érkező kérdésre válaszolva az ügyvéd elmondta: franchise gazdaként minél részletesebben határozzuk meg az úgynevezett franchise-kézikönyvben a működtetés feltételeit, annál biztosabb lábakon állunk jogilag egy esetleges igényérvényesítés kapcsán.

Ezt követően ismét szavazás elé állított minket Havas-Sághy Gábor: ha már elértük a sikert, hogyan viszonyuljunk a továbbiakban a cégünkhöz? A kisebbségi tulajdonossá válás, a tőkekivonás és az EXIT témakörei közül az elsőre voltak leginkább kíváncsiak a résztvevők. Kisebbségi tulajdonossá válás esetén valaki az irányítási helyzetből gyakorlatilag átkerül egy parkolópályára. Az előadó szerint ilyen esetekben jól jön egy pszichológus vagy egy coach, hogy teljesen el tudjuk engedni a vezető szerepkört és ne betegedjünk bele a váltásba. A jog ismerete is az ember segítségére lehet, ugyanis a Ptk. védi a kisebbségi tulajdonost. Az előrelátás javítani tud a nem kívánt forgatókönyvön, szindikátusi vagy társasági szerződés kötése biztosítékot jelenthet erre az esetre.

A fennmaradó időben a tőkekivonás és az EXIT választási lehetőségek kibeszélésére is jutott még idő.

Az előbbivel kapcsolatban az előadó elmondta, hogy csak a törzstőke befizetése után lehet az osztalékot kivenni, valamint szóba kerültek a nagy cégek adóoptimalizálási stratégiái. Az ügyvéd tanácsa szerint a startupok esetében az a célszerű, ha a vagyoni elemek jelentős része egy vállalkozás nevén van, mivel így sok adót meg lehet takarítani; valamint az egyes részfeladatokat érdemes más cégeknek kiszervezni a kockázatminimalizálás érdekében. Az ügyvezetői felelősség kérdése kapcsán Havas-Sághy Gábor mindenkit óva intett attól, hogy szívességből ügyvezetői pozíciót vállaljon. Nemet kell mondani a rokonoknak, barátoknak, akik egy papírt lobogtatva az aláírásunkat kérik, így el tudjuk kerülni a későbbi kellemetlen helyzeteket.

Az EXIT a végleges kilépést jelenti a vállalkozásból. A volt tulajdonosnak lehetősége van, hogy munkaviszony keretein belül vagy ügyvezetőként visszatérjen. Így később üzletrészhez juthat, amivel vissza tud kerülni a korábbi vagy hasonló pozícióba.

Az előadás után a hallgatóság részéről kérdések következtek, amik az összeférhetetlenségre és a kizárásra vonatkoztak, szóba került a bujtatott munkaviszony problematikája is. A jó hangulatú és informatív előadás részvevői már szélesebb körű tudással és nagyobb eséllyel indulhatnak el a startupok világába vagy tarthatják meg a jelenlegi vállalkozásuk sikereit – és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Molnár Bálint

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.