Hogyan vitatkozzunk az adóról?

Az Ernst & Young a világ egyik legelismertebb adótanácsadással foglalkozó vállalata. Ehhez elég levadászni a pénzügyi jogon jelest elérteket, avagy több kell a sikerhez? Esetleg mindenhol joghézagok vannak, melyeknek értelmezését a felek úgy alakítják, ahogyan csak szeretnék? Mégis hogyan lehet megnyerni egy adópert? Dr. Séra Gergely előadásából kiderül.

A jog törekszik a legegyértelműbb iránymutatást adni a felmerülő kérdésre, mégis sok a szürkezóna. Ilyenkor a cégeknek döntenie kell, az adóhatóság pedig lehet, hogy nem fog egyetérteni a döntéssel. Mi a teendő? Perelni, vitatkozni. Ugyanakkor nem mindegy, hogy hogyan történik ez a folyamat.

Az adóviták kiindulópontja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladatköréből fakadó adóellenőrzés. Ennek során három lehetséges magatartással találkozhat a hivatal, mégpedig tökéletes megfelelés, a hivatal szerint hiányos megfelelés, illetve az adócsalás tankönyvi példája. A második esetet el lehet kerülni, amennyiben egy vállalat megfelelő folyamatokat alakít ki a dokumentálás folyamatára vonatkozóan. Ugyanakkor, ha már megjelentek a revizorok, és találtak valamit, esetlegesen bírságot is kiszabtak, akkor már nem felkészülni kell, hanem reagálni. A bírság elfogadása, illetve elutasítása közül az utóbbi is létjogosultsággal bírhat, kiemelve azt, hogy minden lehetséges költséget, hasznot figyelembe kell venni eme döntés meghozatala, azaz a pereskedés megindítása során.

Hasznos lehet a bírói gyakorlatot megvizsgálni, mérlegelni az ideális bírósági döntés megszületésének esélyét. Emellett pedig számba kell venni a részvényesek érdekeit, a cég reputációjának kérdését, s egyéb alternatíva költségeket, mint például azt, hogy az adóper elmaradása növeli-e a büntetőjogi felelősségre vonás esélyét. Amennyiben a pereskedésre esik a választás, érdemes konzultálni az adott adónem szakértőjével, és elkészíteni a bizonyítási stratégiát.

A felmerülő kérdéseket Séra Gergely, az Ernst & Young Associate Partnere fogja körüljárni. Gergely az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte diplomáját, ahol tagja volt a Bibó István Szakkollégiumnak, illetve demonstrátorként is tevékenykedett az ELTE Pénzügyi Jogi Tanszékén. 2012 óta dolgozik az EY-nál, méghozzá az adóperes csapat tagjaként. Adóperes ügyvédként kiterjedt tapasztalattal rendelkezik szinte minden hazai adónemet érintő adóellenőrzéssel és adóvitával kapcsolatban. Rendszeresen részt vesz az EY ügyfeleinek adóhatóságok és bíróságok előtti képviseletében. Több, az Európai Unió Bírósága előtti döntéshozatali eljárásban képviselte ügyfeleit az Európai Unió Bírósága előtt.

Séra Gergely

A regisztrációhoz csupán Arsboni Karrier profilodra van szükséged. Bejelentkezés után már a kosaradba is rakhatod az előadást! Amennyiben nincsen még fiókod nálunk, regisztrálj csupán két perc alatt.

Hogyan vitatkozzunk az adóról?

Ismerd meg az adójogi perek dinamikáját, hallgasd meg Séra Gergely előadását!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.