I. Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§ZI)

Az alapjogok összeütközésének és érvényesülésének témája a jogtudomány, valamint a jogalkalmazás egyik legizgalmasabb és talán legfontosabb része. Ezzel kapcsolatosan soha nem látott alkotmányjogi viták tanúi lehettünk március 30-án. Az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium által közösen szervezett szimulációs esetmegoldó versenyén jártunk.

Dr.Sulyok Tamás a versenyzőkkel, szervezőkkel

 

Az online feleletválasztós teszt és egy kitalált beadvány kidolgozása után, a tizenkettő továbbjutónak az alkotmánybírák székeiben ülve kellett két fiktív jogszabály utólagos normakontrollját elvégezniük.

A verseny kilenc órakor kezdődött Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének és Dr. Korim Balázs az MCC alumni tagjának megnyitó beszédével.

A zsűri tagjai, Dr. Zakariás Kinga Rita, az Alkotmánybíróság főtanácsadója, Dr. Sulyok Tamás – akinek a helyét az első kör után Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró vette át – és Dr. Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára voltak.

A megnyitó után rövid beszélgetés következett a zsűri tagjaival, majd indult a selejtező. Itt csapatonként 40 perc állt rendelkezésre, hogy a résztvevők megmutassák tudásukat és érvelési, valamint problémamegoldó képességeiket. A feladat egy fiktív, felsőoktatási felvételi eljárásról szóló Kormányrendelet normakontrollja volt.

Az eset fontos társadalmi problémákra világított rá: a nyelvoktatás, nyelvtanulási lehetőség hazai viszonyaira, valamint a különböző országrészek életszínvonalának egyenlőtlenségeire.

A selejtező után rövid ebédszünet következett, majd ez után került sor a döntősök kihirdetésére. A továbbjutóknak (Lebedi Réka, Varga Dominika Kincső és Szabó Patrik) egy büntetőjoggal kapcsolatos indítványt kellett elemezniük és megvitatniuk. Az esetben a vallás szabad gyakorlásának a joga ütközött a gyermek testi épséghez való jogával. A szoros küzdelemből végül Szabó Patrik került ki győztesen. A viták izgalmasak és szakmaiak voltak, hűen bemutatták az alkotmánybíróság működésének egy lényeges és érdekes pontját, annak fontosságát.

Díjak átadása, mindenki kapott valamit

A versenyzők helyezéstől függetlenül élményekkel és szakmai tapasztalatokkal gazdagodhattak, a verseny pedig utat nyithat egy újszerű kapcsolatnak az alkotmányjog és a joghallgatók között. A résztvevők a megszerzett ismereteiket felhasználva később elősegíthetik az alapjogok minél szélesebb körű érvényesülését és védelmét.

Irodalomjegyzék

A képek az AB hozzájárulásával készültek.

 

 

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.