Ilyen volt a Baker – The New Lawyer Challenge döntője!

A tavalyi alkalom után idén áprilisban másodszor került megrendezésre a Baker – The New Lawyer Challenge elnevezésű verseny döntője, ahová a több száz indulóból a legjobb tíz joghallgató került be.

A döntős versenyzők

A verseny célja az volt, hogy a három fordulón keresztül olyan kihívások elé állítsa a joghallgatókat, amikkel a későbbiekben a munkájuk során is találkozni fognak. Olyan izgalmas, gyakran innovációhoz köthető kérdésekkel és feladatokkal találkozhattak a versenyzők, amelyek megoldásához a jogszabályok ismerete mellett szükség volt logikájukra és kreativitásukra is.

A verseny első fordulója egy online teszt volt, melyet aztán egy második kör követett, ahol a hallgatóknak egy mobil applikációt gyártó telekommunkációs cégnek kellett jogi tanácsot adniuk. A probléma középpontjában a marketingosztály nyomására a megfelelő tesztek elvégzése előtt piacra dobott applikáció által jogszerűtlenül továbbított adatok álltak.

A megmérettetés harmadik körében, a döntőben pedig a legjobb 10 hallgatónak az volt a feladata, hogy egy csokigyárból kiszivárgott titkos recept ügyében játsszák el a bíró szerepét a három fős zsűri előtt, amelynek a Baker szakértői, dr. Lendvai Zsófia és dr. Takács P. Pál mellett, dr. Halkó Tímea a Richter Gedeon Nyrt. jogi igazgatója is tagja volt.

A döntőben minden versenyzőnek egy óra állt rendelkezésére, hogy az esetet megismerje, és kis jogi kutatómunka után ítéletet hozzon. Az eredményre várakozás órái sem teltek el tétlenül, hiszen a hallgatóknak alkalmuk nyílt bejárni az irodát, valamint megismerni a Bakerben dolgozó kollégákat.

A csokoládé nem csak a jogesetben került elő

A versenyt végül szoros küzdelem után Nagy Róbert, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója nyerte meg, aki a dicsőség mellett 150.000 Ft-tal is gazdagabb lett.

Az ezüstérmet Szász Dávid, az ELTE hallgatója szerezte meg, a 100.000 Ft-os pénzjutalommal együtt.

A dobogó harmadik fokára pedig Kádár Dóra, szintén az ELTE hallgatója állhatott fel, és vihette haza a bronzérem mellé járó 50.000 forintot.

“A New Lawyer Challenge egy olyan szakmai megmérettetés, ahol a sikerhez lexikai tudás helyett a gyakorlatban valóban fontos kutatási képességekre, kreativitásra és érvelésre van szükség, és ahol a formabontó véleményeket kifejezetten értékelik, ha meg tudod indokolni. Én mindig is gyakorlatiasan gondolkodtam, így a feladat testhezálló volt, a zsűrivel való beszélgetés pedig kifejezetten izgalmas – a várakozás közbeni könyvtári társalgás pedig nagyon jó feszültségoldó, és az ügyvédjelöltek által betekintést nyerhettünk az irodában dolgozó jelöltek mindennapjaiba.” Kádár Dóra, a verseny 3. helyezettje

Nem csak a dobogósok, hanem a döntőbe jutott hallgatók is igazán büszkék lehetnek magukra, hiszen több száz, az ország valamennyi jogi karáról érkező hallgató közül jutottak el a verseny utolsó fordulójáig. A nagy sikerre való tekintettel a Baker McKenzie folytatni fogja a tavaly elkezdett hagyományt, és jövőre is meg fogja rendezni a New Lawyer Challenge-t.

Ha kíváncsi vagy, Te mire lettél volna képes a döntőben, vagy csak tesztelnéd a talpraesettségedet, akkor ezen a linken megtalálod a döntő jogesetét. Sok szerencsét hozzá!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.