Innováció és pénzügyi szolgáltatások – hogyan vált az egyik legdinamikusabban fejlődő iparággá egy ősrégi terület?

Az elmúlt évtized soha nem látott mértékben kezdte átalakítani a pénzügyi szolgáltatások piacát. Bárhol fizethetünk bankkártyával, online kapunk hitelt, és a lista itt nem ér véget. Megjelentek a Fintechek, és egy forradalmi szabályozást hívtak életre, amely elvezetett az „open bankinghez”.  Március óta másodpercek alatt tudunk utalni, a befektetési ágazat pedig a crowdfundingból profitálhat. Pontosan mit jelentenek ezek a fogalmak, és milyen gyakorlati előnyökkel bírnak? A Legal Festen dr. Kiszely György előadása során fény derül a válaszokra. 

A digitális térbe történő áttelepülés 2020 előtt is jelentős rivaldafénynek örvendett a pénzügyi szolgáltatások terén, és mindezt az idei év eseményei tovább mélyítették. Az erős ügyfélhitelesítés már a 2016-ban hatályba lépett PSD 2 irányelv is tartalmazta, majd fokozatosan egyre nagyobb relevanciát szerzett, mígnem idén tranzakcióink jelentős hányadát online vittük véghez bankkártyás fizetéseink során. Pontosan mit takar ez a fogalom? Miért van rá szükség, és miért van neki online jellege? Van valami különbség a személyes és az online használat között? 

További slágertéma mostanában az „open banking”. Mindenki beszél róla, de a definícióval a tudományos művek bevezetését leszámítva igencsak ritkán találkozunk. Az bizonyos, hogy ez egyfajta liberalizációja a pénzügyi szolgáltatások piacának, ugyanakkor az nem biztos, hogy ezt az intézményt önmagában érdemes vizsgálni. Alapvetően arról szól, hogy a bankoknak elérhetővé kell tenniük a folyószámlákról szóló adataikat pénzügyi szolgáltatást nyújtó harmadik felek, azaz a FinTechek számára. Ez a PSD 2 irányelvig a bankok autonóm döntése volt, immáron pedig kötelezettség, amennyiben érkezik ilyen irányú megkeresés feléjük. Vajon a FinTech cégek a szóban forgó irányelv egyértelmű győztesei? Csak jogokat szereztek, de ugyanolyan szabad és korlátlan szférában tevékenykedhetnek tovább, csupán innentől kezdődően elérhetik a bankszektor legfontosabb adatait is? Érezzük, hogy ez a szituáció sántít, az előadásból pedig kiderül, hogy a jogérzékünk helyesen mutat-e abba az irányba, hogy itt bizony a FinTecheknek is be kellett adnia valamit a közösbe. 

Ha már PSD 2 irányelv, felmerülő kérdés, miszerint ténylegesen megváltoztatja-e a bankkártyák monopolhelyzetét a folyószámla alapú pénzügyi szolgáltatások bevezetésének jogalkotói támogatása. Magyarországon az erre tett kísérlet egyelőre piaci kudarcnak tekinthető, lásd a fizetési kérelmek március óta megtett útját. Álljunk csak meg, egyáltalán mi az a fizetési kérelem? Spoiler: egy kifejezetten innovatív szolgáltatás, amely nagyban megkönnyítené az állampolgárok és szolgáltatók életét, ugyanakkor nem feltétlenül rendelkezik üzleti racionalitással a bevezetése. 

Az előadás során szó fog még esni a crowdfunding jelentőségéről, s jelenlegi formájáról, amely októberben elnyerte nagykorú jellegét. Ez nyersfordításban annyit tesz, hogy egy célért emberek pénzt adnak össze, s bíznak abban a célnak a támogatásukkal történő megvalósulásában. Ennek gyakorlatilag 4 típusa lehet, az equity-based crowdfunding, hiteltípusú crowdfunding, adakozás jellegű crowdfunding és a jutalmazás-jellegű (reward-based) crowdfunding. Mégis mit takarhatnak eme fogalmak, és mennyire egységes az európai szabályozás eme területen? Hogyan hatott rá a digitális szférába történő áttelepülés, s mit határozott el az Európai Unió 2020 októberében? Számtalan kérdés, melyre választ ad Kiszely György előadása a Legal Festen.

Kiszely György

Kiszely György jogi diplomáját Szegeden szerezte 2000-ben. Posztgraduális tanulmányait az európai jog terén az ELTE Jog- és Államtudományi Karán, míg az egyesült államokbeli, illetve globális üzleti jogot illetően az Egyesült Államokban folytatta, méghozzá a bostoni Stuffolk University Law School intézményében. 20 éve tartozik a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda kötelékéhez, 12 éve partnerként gyakorolja hivatását. Emellett egyetemi oktatói tevékenység is fűződik nevéhez a bankjog területén, illetve a mai napig óraadója a Budapesti Ügyvédi Kamara Ügyvédiskolájának a pénzmosással kapcsolatos jogszabályokat illetően.

Az online bankolás szabályozásának néhány időszerű kérdése

Az elmúlt fél évtized soha nem látott mértékben kezdte átalakítani a pénzügyi szolgáltatások piacát. A digitális térbe való áttelepülés kérdések és kihívások sora elé állította a szolgáltatókat és a jogalkotót is.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.