“Van valami közös bennünk és a fociban” – Interjú a KCG Partners Ügyvédi Iroda négy vezetőjével

Jobb átsétálni a szomszéd irodába, mint áttelefonálni – vallják a professzionalizmus mellett a személyes jó kapcsolatok kialakítása és fenntartása mellett elkötelezett KCG Partners ügyvédi iroda vezetői. Kamocsay-Berta Eszter, Gálik Gabriella, Párkányi Rita és Csengery Levente partnerekkel beszélgettünk a KCG Partners történetéről.

Névjegy

Dr. Kamocsay-Berta Eszter, LL.M.Dr. Gálik Gabriella
alapító és managing partneralapító partner
Eszter kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkezik nagy vállalatok magyarországi befektetéseinek tanácsadásában. Gyakorlott tranzakciós jogász, munkája során részt vett ügyfelei nemzetközi és hazai üzleti stratégiáinak kidolgozásában és végrehajtásában.Gabriella a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, valamint képesített adótanácsadó és mediátor. Főképp ipari beruházásokkal és nagy értékű ingatlanügyekkel foglalkozik, valamint jelentős tapasztalata van az M&A és társasági átstrukturálási tranzankciókban is.
Dr. Csengery Levente, LL.M.Dr. Párkányi Rita
alapító partneralapító partner
Levente munkajogi és peres jogi tapasztalata számos szektorra terjed ki. Peres jogi praxisa felöleli a kártérítési igényeket, munkajogi-, pénzügyi és ingatlanjogi peres eljárásokat egyaránt. Munkajogi területen elismert szakértője  többek között a nagy horderejű vezetői visszaélésékkel kapcsolatos ügyeknek.Rita fő szakterülete a munkajog és az adatvédelem, a társasági jog, az M&A, valamint a peres és alternatív vitarendezési eljárások. Kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a kereskedelmi jogvitákban, a kártérítési és munkaügyi perekben. Az iroda „French Desk”-jének vezetője.

Olvasóink egy része pályaválasztás előtt álló jogász. Ti milyen indíttatásból döntöttetek a jogi, majd az ügyvédi pálya mellett?

Kamocsay-Berta Eszter: Nekem valahogy teljesen egyértelmű volt, hogy a jogi pálya mellett fogok hitet tenni. A nagyszüleim bírót láttak bennem, végül nem teljesen így alakult, de hát még a nagyszülők sem láthatnak mindent pontosan.

A középiskolát Németországban végeztem, és onnan tértem haza Magyarországra a jogi egyetemre. Ezt követően tizenöt év nemzetközi irodai kiképzés következett, ezután döntöttünk úgy Gabriellával, Leventével és Ritával, hogy egy saját, közös irodában szeretnénk folytatni olyan emberekkel, akiket a szakmai nagyrabecsülés mellett személyesen is szeretünk.

Csengery Levente: Nálunk a jogi pálya családi hagyomány. Nagyszüleim, sőt, a dédnagyszüleim között is volt jó pár jogász. Nagybátyámtól is sokat tanultam, aki jelenleg is counselként segíti az iroda munkáját.

Eszterrel és Gabival sok közös van az életutunkban: a Salansnál (Kővári Tercsák Salans Attorneys – a szerk.) találkoztunk még a kétezres évek közepén, és barátságból együtt mentünk a Clifford Chance-hez, majd a Gide Loyrette Nouel irodába.

Szeretjük a szakmánkat, és szeretünk együtt dolgozni, ezért úgy döntöttünk, saját, közös irodát alapítunk.

Gálik Gabriella: Az én családomban nem volt ügyvéd, de a nővérem kitalálta, hogy milyen jó lenne, ha én a jogi egyetemre járnék, ő pedig a közgázra és akkor továbbra is egymás közelében maradhatnánk, nekem pedig megtetszett ez az ötlet. Az egyetemi évek alatt aztán rájöttem arra, hogy a jogi pálya tényleg nagyon illik hozzám. Az első időkben még nem volt teljesen tiszta, hogy milyen irányban folytassam a diploma után. Talán az utolsó évre tisztult le, hogy a nemzetközi ügyvédi irodák felé szeretnék tovább indulni.

A KCG Partners azért különleges ezen a piacon, mert azon túl, hogy együtt dolgozunk és az ügyfeleket kiszolgáljuk, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy maradjunk emberek, és maradjunk közösség.

Párkányi Rita: Családi indíttatás nálam sem volt. A gimnázium utolsó éveiben alakult ki, hogy a jog felé szeretnék menni, ugyanakkor az üzleti élet is érdekelt. Ez az érdeklődés a mai napig elkísér. Az egyetemi után üzleti és menedzsment-tanulmányokat folytattam, Franciaországban pedig MBA-t is szereztem. Ezt a tudást is használom a mindennapi munkám során.

Kamocsay-Berta Eszter: Az is egy fontos sajátossága a KCG Partners-nek, hogy lényegében civiljoggal, gazdasági joggal foglalkozó ügyvédi iroda vagyunk, de emellett legtöbbünknek van gazdasági végzettsége vagy adójogi képzettsége is. Az üzleti világot és a cégvezetés sajátosságait belülről ismerve együtt gondolkodunk az ügyféllel, megértjük és átlátjuk a az ügyfeleink gazdasági megfontolásait. Nem csak jogi szolgáltatást kapnak tőlünk, a közös munkára szélesebb körű partneri együttműködésként tekintünk. Ezt a szemléletet az ügyfelek nagyon nagyra értékelik és meg is becsülik.

A KCG Partners kiterjedt hálózattal rendelkezik a világ számos országában más független ügyvédi irodákkal együttműködve. Mit jelent mindez az iroda mindennapjaiban?

Kamocsay-Berta Eszter: A nemzetközi ügyvédi irodákkal ellentétben, ahol integrált hálózatról van szó, a mi hálózatunk egyfajta szakmai-bizalmi “best friend” kapcsolaton nyugszik. Együttműködő irodáink vannak, ami azt jelenti, hogy ha az ügyfélnek egy másik országot, egy másik joghatóságot érint az ügye, akkor vannak olyan partnereink, akikkel az adott országban, a helyi jogot ismerve, együtt tudunk dolgozni, és ahová az ügyfeleinket referálni tudjuk, és ez fordítva is igaz. Ez tehát egy olyan szakmai bizalmon alapuló kapcsolatrendszer, amit az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján alakítottunk ki.

Az előnyünk a nemzetközi ügyvédi irodákhoz képest az, hogy nem vagyunk egyetlen helyi partnerirodához kötve. Egy nagyon régi és megbecsült ügyfelünknek például egy komplex, a horvát jog alá tartozó ügyben kellett eligazodnia. Egyfelől egy ottani konszignációs raktárral kapcsolatban merültek föl jogi kérdések, de e mellett volt egy IP vonatkozású ügye is az adott országban.  Nem törvényszerű, hogy ez a kétfajta speciális szakosodást igénylő tudás egy irodában meglegyen. Nekünk megvan az a szabadságunk, hogy az adott piacon megtaláljuk azokat az ügyvédeket, akik akár nem is ismerik egymást, de velünk kapcsolatban állnak, és az adott ügyben érintett szakterületek kiváló ismerői.

Azt szoktuk mondani, hogy kötöttségek nélkül tudjuk a nemzetközi kapcsolattartás kínálta lehetőségeket az ügyfeleinknek biztosítani. Ez sokszor rendkívül nagy segítség, mert biztosítja, hogy külföldön is a legjobb jogi szolgáltatáshoz jusson az ügyfél, ráadásul rendkívül időhatékonyan.

Csengery Levente: A kapcsolatrendszerünk az elmúlt húsz év alatti közös munka, konferenciákon való részvétel, és egyéb személyes élmények alapján létrejött ismertségeken alapszik. Nem arról van tehát szó, hogy egy azonos brandhez tartozó, de valójában általunk ismeretlen ügyvédi irodához továbbítjuk az ügyet, hanem olyan szakembereket keresünk meg, akiknek a munkájával, hozzáállásával kapcsolatban régi és lehetőleg személyes tapasztalatunk van. Így tudjuk garantálni, hogy az ügyfél által belénk vetett bizalom fennmaradjon és megerősödjön, bármilyen üggyel is fordul hozzánk.

A KCG csapatának tagjai több szakmai lapban is publikálnak, és éppen nemrég indult el saját rovatotok az Arsboni hasábjain is. Hogyan támogatjátok kollégáitok szakmai fejlődését?

Gálik Gabriella: A mindennapi munkák, valamint a dinamikusan változó jogszabályi környezet megfelelő témákat és muníciót szolgáltatnak a folyamatos cikkíráshoz. Fontosnak tartjuk, hogy ne kizárólag a gazdasági sajtóban legyünk jelen, hanem a szaksajtóban is. Ezért rendszeresen (havi jelleggel) publikálunk például építőipari magazinokban, adó- és munkajogi szaklapokban, HR-oldalakon is.

Párkányi Rita: Az iroda számára fontos, hogy a szakmában jelen legyen publikációk révén is, így igyekszünk minél több szakmai cikket megjelentetni. A publikációk során olyan aktuális jogi témák feldolgozására törekszünk, amiket mindenkinek érdemes lehet figyelemmel követni. Kiemelt jelentőségű célkitűzésünk az edukáció is, amit ugyancsak a publikációkkal tudunk megvalósítani.

Az iroda tagja az Amerikai és a Francia Kereskedelmi Kamarának is, ahol gyakran szerveznek magas színvonalú rendezvényeket, amiket kifejezetten ajánlani szoktuk a fiatalabb kollégáknak is.

Kamocsay-Berta Eszter: Fontos, hogy ne csak szavakkal támogassuk a kollégákat a tudományos életben: a konferenciákon, előadásokon való részvételhez anyagi támogatást is nyújtunk nekik. Hiszünk benne, hogy személyes fejlődésükkel az Iroda hírnevét is öregbítik, így a tudományos eseményen töltött időt mi teljes értékű ledolgozott munkaidőként vesszük figyelembe.

Továbbá fontos számunkra az is, hogy az iroda minél több platformon megjelenjen a tudományos munkáival. A különböző szaklapokon túl nagy örömmel elvállalunk különböző rádiós, illetve televíziós felkéréseket is. Ezeknél más-más a célközönség, más a műfaj, és meggyőződésünk, hogy a küldetésünket az szolgálja leginkább, ha nem csak a legmagasabb belépési küszöböt támasztó csatornákon osztjuk meg a nálunk felhalmozott tudást. Ennek legutóbbi példája a munkavállalói résztulajdonosi programokat (MRP) népszerűsítő kampányunk, melynek során rádiós- és televíziós interjú-felkéréseknek is eleget teszünk.

Említettétek az oktatás fontosságát, az ügyvédi hivatás azonban messze nem csak a szakmai hozzáértést követeli meg. A pályához szükséges soft skillek elsajátításában hogyan segítitek azokat, aki fiatalon csatlakoznak a KCG csapatához?

Kamocsay-Berta Eszter: Nálunk nagyon fontos, hogy az ügyvédjelölt munkájába nem csak egy adott részfeladat tartozik, amit el kell látnia, hanem végigkövetheti a teljes jogi folyamatot az elejétől a végéig. Mindig kontextusba helyezzük az adott teendőt, és elmagyarázzuk, hogy mi miért történik. Ezzel is segítjük, hogy a jelöltek mélyebben megérthessék a feladatot, mert így a munka során szerezhető tapasztalat is sokkal szélesebb körű és az ügyet is jobban magukénak érzik. Figyelünk rá például, hogy az ügyvédjelöltek minél többször jelen legyenek az ügyfelekkel folytatott találkozók és konferenciabeszélgetések során, ahol megtanulhatnak olyan soft skilleket, mint például az ügyféllel való kommunikáció és a különböző szituációk kezelése.

Csengery Levente: Odafigyelünk arra is, hogy ne oktrojáljunk olyan munkát az ügyvédjelöltre, amiben nem érzi jól magát, illetve nem szeretne vele foglalkozni. Előfordult már nálunk például olyan, hogy egy kitűnő jelölt jelezte felénk, hogy munkajoggal nem szeretne foglalkozni. Mi ezt a kérését maximálisan tiszteletben tartjuk – azzal együtt, hogy nekem szilárd meggyőződésem, hogy a munkajogot csak szeretni lehet.

Fontos még, hogy évente két alkalommal is adunk visszajelzést és értékeljük a kollégáink munkáját. Ezeken az alkalmakon mindig visszajelzést kérünk tőlük is, hogy érzik magukat, van-e esetleg valamilyen nehézségük, amit meg szeretnének osztani, vagy van-e olyan jogi terület, amiben jobban elmélyednének.

Milyen a kapcsolat a partnerek és az ügyvédjelöltek között az irodában?

Csengery Levente: Az iroda a magyar piacon közepes méretűnek számít, amely azért lehetővé teszi a partnerek és a jelöltek közti közvetlen viszony fenntartását. Ugyanakkor az iroda méretétől eltekintve a kezdetek óta töretlenül fontos célunk, hogy ez a kapcsolat mindig is fennmaradjon az iroda életében.

Kollégáink szenioritási szinttől függetlenül bármikor fordulhatnak hozzánk személyesen a kérdéseikkel.

Egyébként általában is úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb átsétálni a másik irodájába, mint áttelefonálni.

Nem mindennapi módon az iroda munkáját hivatásos coach is segíti. Neki mi a szerepe, hogyan segít az irodának?

Kamocsay-Berta Eszter: Mint azt korábban említettük az iroda komplex és átfogó segítséget, illetve tanácsadást nyújt az ügyfelei részére, amiért honorálnak is és megbecsülnek bennünket. Az ilyen széles spektrumon való segítségnyújtás azonban rengeteg munkát és óriási elhivatottságot igényel. A szó jó értelmében azt is mondhatnánk az irodára, hogy egy versenyistálló, ahol minden kolléga kiemelkedően teljesít a maga területén.

Az ilyen szintű teljesítmény, amit nálunk tapasztalnak az ügyfelek, nem jön magától, és ebben hatalmas segítséget nyújt az akkreditált business coach jelenléte.

Csengery Levente: Sokan érdekesnek találják a coach részvételét az ügyvédi irodában, mi meg azt találjuk érdekesnek, hogy hogy más irodákban pedig nincs. Szemmel láthatóan pozitív hatása van a munkamorálra és a kollégákra egyaránt. A coach mindenkivel folyamatosan és egyenként dolgozik, így személyesen tud segíteni a személyiség kibontakoztatásában, fejlesztésében.

Párkányi Rita: Sokszor előfordul, hogy egy adott probléma során az ember önmaga ellensége, illetve önmagának állít fel akadályokat. Ennek a leküzdésében egy coach hatalmas segítséget nyújthat.

Hogyan lehet jobban megismerni benneteket? Van gyakornoki programotok?

Gálik Gabriella: Van valami, ami közös bennünk és a fociban: nekünk is nagyon nagy hangsúlyt kell helyeznünk az utánpótlás-nevelésre. Folyamatosan működő gyakornoki programunk van, bármikor lehet csatlakozni hozzánk. Az egyetem által megszabott kötelező gyakorlati időn túl is számítunk a gyakornokokra, mivel célunk, hogy minél jobban belekóstolhassanak az iroda mindennapjaiba, és ki is teljesedhessenek abban.

A jelöltekhez hasonlóan a gyakornokokra is teljes értékű munkatársként tekintünk, és arra is odafigyelünk, hogy olyan területen dolgozhassanak, amilyenen ők szeretnének.

Egy volt gyakornokunk éppen az idén végzett summa cum laude fokozattal az egyetemen, jelenleg pedig már ügyvédjelöltként dolgozik nálunk.

Párkányi Rita: Idén részt vettünk az ELTÉ-n megrendezett francia perbeszédmondó verseny zsűrizésében is. A verseny díjazottja részt vehetett a gyakornoki programunkban, ennek eredményeképpen augusztusban a verseny francia győztese egy hónapot töltött nálunk gyakornokként. Nagyon pozitív tapasztalat volt, így szeretnénk ezt is rendszeresíteni a későbbiekben.

Fel tudtok idézni egy kedves személyes történetet, amikor úgy éreztétek, hogy nagyon jó itt dolgozni?

Kamocsay-Berta Eszter: Nekem az jutott eszembe amikor az iroda a jelenlegi helyére költözött, és a nagy tárgyalónkban dolgozott együtt mindenki, mivel az irodákban még a kialakítási munkák folytak. Így az ügyfelek is a tárgyalóba jártak be hozzánk, ahol a kezdetleges körülmények ellenére nemcsak a munka folyt változatlanul magas színvonalon, de a jókedvét sem veszítette el a csapat. Így az ügyfelek is mindig széles mosollyal az arcukon távoztak ezekről a megbeszélésekről.

Csengery Levente: Friss élmény, hogy nemrégiben az iroda részt vett a JÖSZ (Joghallgatók Önképző Szervezete) konferenciáján, ahol több nagy nemzetközi iroda mellett mi is felállítottuk a standunkat. Három fiatal kolléga ment ki tőlünk, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a hallgatóktól, illetve a frissen diplomázottaktól. A kollégák elégedetten mesélték, hogy a nap végén mindenki KCG-s mappával a kezében sétált a konferencián. Ez is egy olyan pillanat volt az, amikor igazán azt éreztem, hogy jó itt dolgozni. De minden túlzás nélkül mondom, hogy mi minden reggel úgy érezzük, hogy jó ide bejönni, mert a legjobb barátainkkal dolgozhatunk együtt egy rendkívül inspiráló szakmai környezetben.

Az interjút készítette: Rátkai Márk

Adójogban jártas ügyvédet keresünk!

Munkád adójogi fókuszú – elsősorban TAO-val kapcsolatos – lenne, de ha van egy kis polgári jogi vagy tranzakciós vénád, annak nagyon örülünk, hiszen hasznát fogod venni.

*** KCG and Partners logo A Law in Practice rovat támogatója a KCG Partners

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS