Szakmai gyakorlat Párizsban – Interjú Kocsis Gergővel

Kocsis Gergő jelenleg a Külügyminisztériumban dolgozik a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj keretében. Korábban szakmai gyakorlatát az ENSZ egyik szakosított szervezete, az UNESCO melletti állandó magyar képviseleten töltötte.

 UNESCO

Nehéz volt külföldi szakmai gyakorlatot találni? Milyen hosszú volt a gyakorlat?

Bár ez egy külföldön eltöltött gyakorlat volt, azonban valójában magyar vonatkozású, hiszen Magyarország Állandó UNESCO Képviseletén töltöttem a gyakorlati időmet. Így a jelentkezést valójában a Külügyminisztériumnak kellett benyújtani és ők voltak azok, akik ezt engedélyezték. A gyakorlati időm a szokásos külügyi gyakorlat hosszát némileg meghaladta, körülbelül két és fél hónapot töltöttem el a képviseleten. Amitől a gyakorlati időm igazán különleges volt, az az, hogy 2011-ben a magyar EU elnökség végén voltam a képviseleten gyakornok.

Mivel foglalkozik az UNESCO? 

Az UNESCO az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szakosított világszervezete. Mint ilyen rendkívül széles a spektruma azoknak a témáknak, amellyel a szervezet foglalkozik. A legismertebb tevékenysége talán a világörökségi cím adományozása, ezen a helyszínek fenntartásának az ellenőrzése és a megfelelő monitoringja. Foglalkozik ezenkívül a médiával is, és mint ilyen egyedülálló az ENSZ szervezetek között, azonban hogy a skála szélességét érzékeltessem, foglalkozik a tengeri tudományos kutatással, az anyanyelv védelmével és műkincsrablások megelőzésével is.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Amit még kiemelnék az a szervezet két prioritási területe és a millenniumi fejlesztési célok. Az egyik prioritás Afrika, a másik pedig a nők helyzete. Természetesen a két terület összefügg és összefüggésben van velük a millenniumi fejlesztési célok közül az általános iskolai oktatás univerzális megvalósítása. Számomra nagyon lenyűgöző és fontos a munka, amit ezen a téren végez a szervezet, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy vannak olyan országok Afrikában, ahol az írástudatlanság eléri a 70 %-ot.

Milyen volt a munkavégzés üteme? Képzés is volt vagy egyből „mélyvíz”?

Mélyvíz. Ez egy mini követség fantasztikus munkatársakkal, azonban a munkaerőhiány és az előbb említett tevékenységek széles skálája miatt rögtön az első napomon részt vettem egy rendezvényen egyedül, amelyről egyedül írtam jelentést. Hihetetlenül hasznos volt, amit a kollégáktól tanultam. Bogyay Katalin nagykövet asszony közgyűlési elnökségi kampánya gyakornokságom ideje alatt zajlott. Kivételes dolog egy ilyenben részt venni és persze az eredmény is kiemelkedő volt, az UNESCO összes tagállama egyhangúan választotta az UNESCO Közgyűlésének elnökévé. Mentorom és közvetlen kollégám pedig Pole-Bokor Bea diplomata volt, akitől szintén rengeteget tanultam.

Milyen egy nemzetközi szervezet mellett működő képviselet munkája?

Ami Párizsban talán más és különleges például New Yorkhoz képest az az, hogy az UNESCO-nak van egy irodaháza és majdnem mindegyik állandó képviselet itt található. Ez nagyban befolyásolja a munkát, megkönnyíti találkozók szervezését, hiszen van, hogy a büfében egyszerre több nagykövet kávézik. Alapvetően fontos az egyeztetések gyakorisága, a különböző csoportokban való részvétel. Magyar szempontból elsődleges az EU képviseletek által alkotott csoport, amelyet az EU elnökség alatt elnökölt is Magyarország.

Milyen volt az élet Párizsban? Kaptál például ösztöndíjat?

Eredetileg Erasmus ösztöndíjjal mentem ki, majd amikor véget ért a félév, akkor még ott ragadtam egy szakmai gyakorlat erejéig. Az UNESCO-ban gyakorlatot teljesítő gyakornok kollégáktól tudom, hogy ők sem kaptak a gyakorlati helytől ösztöndíjat, ami a párizsi árakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont, ha valaki részt szeretne venni egy ilyen gyakorlaton. Párizs csodálatos, sőt mi több, csodákkal teli. Amit imádtam az a kulturális kínálat sokszínűsége, unatkozni nem lehet és nem is szabad!

Utólag mennyire érzed hasznosnak a szakmai gyakorlatot? Miben fejlődtél? 

Nagyon hasznos volt. Kinyílt a szemem a világra sok tekintetben. Ami óriási fejlődés számomra, hogy sikerült sokat levetkőznöm a fejlett nyugati világra beszűkült gondolkodásból. Fontos megtanulni, hogy a nemzetközi kapcsolatok és a nemzetközi közjog már nagyon sok szereplő által befolyásolt játék, sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, mint azt mi hagyományosan itt Közép-Európában megszoktuk.

Ajánlanád az Ars Boni ifjú olvasóinak, hogy ők is próbálkozzanak? 

Mind a képviseleten való gyakornokoskodást, mind pedig az UNESCO-nál, mint nemzetközi szervezetnél való gyakornokoskodást nagyon tudom ajánlani. Szerintem, akit kicsit is érdekel a nemzetközi közjog annak nagyon hasznos azt megtapasztalni élesben, hogy milyen egy tagállamok közötti nemzetközi konferencia, hogy működnek az egyezmények és hogy köttetnek nemzetközi alkuk.

*

A kép forrása: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/water/ihp/about-ihp/

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.