Fintech szekció

Versenyre kelnek a Fintech cégek a bankokkal? Mire használjuk a mesterséges intelligenciát a pénzügyekben? Jön a facebookos bankolás? Megváltoztatják a Fintech chatbotok a mindennapjainkat?

Fintech

Milyen változásokat hoz a PSD2 a bankok működésére? Lesz-e újabb PayPal a PSD2 implementálása után? Fenyegeti-e a már piacon lévő befektetési szolgáltatókat a MiFID2? Lehetséges-e ma Magyarországon online számlát nyitni? Elképzelhető-e a hitelezés bankok nélkül? Szerződés-e a smart contract? Dolog, jog, vagy követelés a bitcoin?

A pénzügyi technológiai innovációk gyökeresen felforgatják a pénzügyi közvetítőrendszert, melynek nyomai már Magyarországon is láthatók. A forradalmian új megoldások hazánkban is jelentős kihívások elé állítják mind a szabályozót, mind a jogalkalmazót.

Az egyik legforradalmibb változást kétségtelenül a blockchain (blokklánc) technológia jelenti. Az eredetileg a bitcoin mögött rejlő technológiát ma már több száz virtuális valuta alkalmazza. A közeljövőben számíthatunk rá, hogy számos kérdésre kell majd választ adniuk a jogászoknak a virtuális valuták polgári jogi megítélésével kapcsolatban. Szintén nagy kérdés, hogy mennyiben alkalmazhatók a befektetési szolgáltatásokra vonatkozó szabályaink a virtuális valuták kereskedési felületeire, vagy például a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szabályok a virtuális valuták fejlesztőire.

A blokklánc technológia emellett számtalan területen bír hatalmas potenciállal, jelentőségét sokan az internettel azonos szintre emelik. Már több tőzsdénél megjelent a blokklánc alapú elszámolás és kiegyenlítés, de a biztosítási, illetve energia szektorban is egyre gyakrabban jelennek meg a blokklánc alapú szolgáltatások. Ezek a megoldások alapjaiban fogják átformálni a jelenleg ismert pénzügyi közvetítőrendszert, melyre megfelelő választ kell adniuk a jogászoknak is.

Magyarországon minden bizonnyal a PSD2 implementációját fogja kísérni a legnagyobb figyelem, mely soha nem látott mértékben nyitja meg a pénzügyi szolgáltatások piacát az újonnan piacra lépő vállalkozásoknak. Emellett egyre több figyelmet kap immár Magyarországon is a peer-to-peer hitelezés, illetve a crowdfunding jellegű szolgáltatások. A MiFID2 implementációja ugyancsak hatalmas kihívás elé állítja hamarosan a hazai befektetési szolgáltatókat.

Ha körbenézünk a világban, minden eddiginél gyorsabb ütemben jelennek meg teljesen új pénzügyi megoldások, melyek egyre sürgetőbben igénylik a jogalkotó válaszát. A pénzügyi innovációk azonban nem várnak a jogalkotóra. A fintech szektor kérdései ugyanis szabályozás hiányában is a jogalkalmazó elé kerülnek, akinek a meglévő jogi kategóriákba kell majd beillesztenie a gyökeresen új pénzügyi megoldásokat. A konferencia fintech szekciója az ilyen és ehhez hasonló kérdésekről való gondolkodást szeretné előmozdítani, szilárd elméleti alapokra helyezve a legújabb pénzügyi megoldásokról való gondolkodást, eligazítást nyújtva a gyakorló jogászok számára is.

Fintech szekció
szekcióvezető: Dr. Kozma Andrea, CEU InnovationsLab
14:30-14:45
Benedek Péter: megnyitó
14:45-15:15
Eszteri Dániel: Egy Bitcoin-nal elkövetett vagyon elleni bűncselekmény és az ahhoz kapcsolódó egyes jogi kérdések
15:15-15:30
Szalbot Balázs: A bitcoin jogi helyzete napjaink pénzügyi világában
15:30-15:45
Bihari Horváth Gyula: A blockchain integrálása a hazai jogrendszerbe
15:45-16:00
Sárhegyi István: A közösségi finanszírozás,
mint a magyar innováció jövője
16:00-16:30
Kávészünet
16:30-16:45
Kassai Karola Xénia: Sharing economy jogi kihívásai és jövője
16:45-17:00
Király Péter Bálint: A válságmegelőzés új eszköze:
a makroprudenciális politika
17:15-17:30
Mező Réka: A Brexit és a bankrendszer

A szekció támogatója a Dr. Dombi Ügyvédi Iroda és a RowanHill Global

Előadások a szekcióban

A bitcoin technológiai alapja lényegében egy peer-to-peer fizetési rendszer is, amit ma már számos helyen alkalmaznak a fizetések lebonyolításához.
A közösségi finanszírozás a kis- és középvállalkozási szektor, azon belül is a startupok legújabb és egyik leghatékonyabb finanszírozási forrása lehet.
A világgazdasági válság megmutatta, hogy a piaci önszabályozás erőteljes állami kontroll és beavatkozás nélkül nem elégséges a pénzügyi stabilitás fenntartására. Éppen ezért a gazdasági válsághoz vezető piaci kudarcok megakadályozása vált az újonnan létrejött makroprudenciális politika feladatává.
A Bitcoin mögött álló blockchain megteremtette a pénz P2P cseréjének a lehetőségét a virtuális térben.
A „Bitcoin-jelenség” a bűnüldöző hatóságokat és ezzel összefüggésben a jogalkalmazókat is új kihívások elé állította az elmúlt években, ennek ellenére még mindig nem alakult ki egységes álláspont a Bitcoinnal kapcsolatos bűncselekmények értékelésére.

Népszerű

Milyen jövő vár a kis ügyvédi irodákra? (1. rész)

Az Unió kis ügyvédi irodáinak informatikai képességei és fejlődési lehetőségei.

Az EU Online Vitarendezési Platformja – Porhintés vagy a digitális piac kiteljesedése?

Az Európai Unió a fogyasztóvédelmi jogokat érintő kérdésekben létrehozta az Online Vitarendezési Platformját.