Jogi filmek, amik leigázták az Oscar-gálákat

Magyar idő szerint holnap hajnalban kezdetét veszi a 89. Oscar-gála. A 2016-os esztendő legjobb filmjeit ezúttal a kaliforniai Dolby Színházban díjazzák. Az Akadémia azonban nem mindig csak medvecsókot és hobbitokat díjazott, számos jogi témájú film is tarolt már az eddigi gálákon. Ráhangolódásképpen összegyűjtöttünk most hat olyan filmet, amely jogi témával tudta elhódítani az aranyszobrot.

A filmvilág legnagyobb elismerése

Egy ember az örökkévalóságnak (1966)

Szinte megállíthatatlan volt az Oscar-gálán a tizenhatodik századi Angliában játszódó film. Fred Zinnemann rendezésével hat aranyszobrot és további két jelölést gyűjtött be a VIII. Henrik és Morus Tamás konfliktusát feldolgozó alkotás. Anglia királya válni szeretne feleségétől, azonban ehhez a korban a katolikus egyház fejének, a pápának az engedélye kell. Vatikán ezt nem vállalja, így a király Morus Tamást nevezi ki kancellárjának. Morus hithű katolikusként és egyházjogászként ellenzi a válást, mert szerinte hittel és joggal nem lehet kiszolgálni a politikát. A film Morus erkölcsi, vallásfilozófiai és jogi dilemmáit állítja a középpontba. Paul Scofield alakításáért a legjobb színésznek járó díjat is begyűjtötte.

Kramer kontra Kramer (1979)

Robert Benton alkotása igazi kultfilmnek számít, 5 Oscar-díja és 4 további jelölése is csak megerősíti ezt. Joanna Kramer egy este otthon hagyja férjét 6 éves kisfiúkkal, mert nagyobb önállóságra vágyik. Férje, Ted innentől egyedül marad a gyerekével, és teljesen át kell alakítania addigi életét. Végül belejön a főállású apaszerepbe, ám váratlanul visszatér felesége, és el akarja vinni a kis Billyt. Ted ebbe nem akar belemenni, elindul a válóper. A házaspár mindkét tagjának alakítása (Dustin Hoffman és Meryl Streep) aranyszobrot ért.

Ítélet Nürnbergben (1961)

Német bírók az amerikai bírák előtt

Az amerikai történelmi filmdráma a második világháború után, a náci háborús bűnösök felelősségre vonásának idején játszódik. A tárgyalások jelképesen Nürnbergben, a korábbi náci pártrendezvények ikonikus helyszínén zajlanak. A bíróság éppen négy német bíró ügyét tárgyalja, közülük csak egy valaki nem tagadja a bűnösségét. Stanley Kramer rendező alkotása kilenc jelölés mellett két aranyszobrot is begyűjtött, melyekből az egyik Maximilian Schellhez került, a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Ne bántsátok a feketerigót! (1962)

Harper Lee Pulitzer-díjas regényének adoptációja igazi klasszikusnak számít. Nagyon érzékeny témákat dolgoz fel, az erőszak és a faji megkülönböztetés megjelenítésével. Gregory Peck Oscar-díjas alakításával, ügyvédként véd egy fekete férfit, akit azzal vádolnak, hogy erőszakot követett el egy fiatal fehér nő sérelmére. A főszereplő annak ellenére vállalja el a védő szerepét, hogy a város sok lakója nem ért ezzel egyet. Robert Mulligan rendező filmje történelmi jelentőségű a rasszizmus elleni küzdelemben, a feldolgozást még Harper Lee is dicsérte egy interjúban.

Michael Clayton (2007)

Tony Gilroy filmje hiába volt hét – többek között a legjobb film – kategóriában is jelölt az Oscar-gálán, végül csak a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot tudta elvinni. Michael Clayton egy hatalmas jogi tanácsadó cég alkalmazottja, feladata a piszkos ügyek rendezése. A George Clooney alakította ügyvéd azonban nem elégedett a munkájával, már kiégett, azonban adósságai miatt nem tud szabadulni a cégtől. A történet akkor indul be, amikor Clayton úgy érzi, révbe érhet, azonban a siker helyett élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie.

Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)

Tom Hanks és Denzel Washington

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A kilencvenes évek kultikus alkotása a homoszexualitás témáját boncolgató Philadelphia. A főszereplő, a meleg ügyvédet alakító Tom Hanks aranyszobrot kapott alakításáért. Ráadásul még Bruce Springsteen filmzenéje, a „Streets of Philadelphia” című dal is Oscart ért, így két győzelemmel és három további jelöléssel zárt az 1993-as gálán a film. A történet középpontjában annak az Andrew Beckettnek a bírósági tárgyalása áll, akit munkáltatója azért bocsátott el, mert az AIDS jelei mutatkoztak rajta. Beckett kezdetben nem talált magának ügyvédet, azonban a könyvtárban váratlanul összetalálkozott a Denzel Washington alakította Joe Millerrel, aki vállalta a képviseletét. A találkozás után közösen veszik fel a harcot a tárgyalóteremben.

Jegyzetek

Kép forrása: itt, itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.