Jogi „hackerkedés”? Naná!

Már a Mr. Robot kapcsán is az volt az első gondolatod, hogy mennyire jó lenne pár számsorral megreformálni a jogi piacot? Rengeteg ötleted van, hogyan lehetne könnyebbé varázsolni a jogászok életének mindennapjait? Forradalmasítsd Te a jogi világot!

6-54-1. Mi köti össze ezeket a számokat? A Global Legal Hackathon magyarországi fordulója!

6 kontinensről, 54 óra alatt 1 célért küzdöttek a csapatok: innovatív ötleteikkel meggyőzni a zsűrit arról, hogy nemcsak jogi területen, de az üzleti világban is sikeresek tudnak lenni ötletükkel.

A hétvégi munka már péntek este elkezdődött, a csapatok akár éjszaka nyúlóan is dolgozhattak. A zsűri elé vasárnap délután álltak, öt perc állt rendelkezésükbe az MVP-jük (minimálisan működőképes termék) prezentálására.

A világ össze tájáról érkezett csapatok jogászai és fejlesztői a rendezvény ideje alatt valósították meg az addig csak ötletként felmerülő forradalmi újításaikat. Az első fordulóban olyan innovatív termékekkel sikerült meggyőzni a bírálókat, mint például egy GDPR mobil applikáció, amelyen keresztül a felhasználó megtudhatja, milyen adatokat tárolnak róla különböző adatkezelők, illetve az alkalmazáson keresztül ezek törlését is kérheti. De a mediációs eljárást digitalizáló algoritmus, valamint a félreérthető szerződésbeli szövegeket kimutató termék is továbbjutott a verseny második fordulójába.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A versenyzőket nyolc mentor segítette, nyolc különböző területen. Tóth Gábor, a Wolters Kluwer ügyvezetője az üzleti tervezés és a modellvászon területén, Kempelen Ákos, a Wolters Kluwer fejlesztője az API-val és a keresőmotorokkal kapcsolatban, míg Pónya Judit a UX design-ban segítette a résztvevőket.

Mentor volt még dr. Bende Máté a Pro/Lawyer Consultingtól, aki a kommunikációban és a PR-ban nyújtott segítséget, akárcsak Gáll Zsolt az IP Systemstől, ő javascript fejlesztésben adott tanácsokat. Szabó Balázs is mentorkodott a Longinettől, projekt menedzsment és szoftverfejlesztés területen.

A résztvevők munkáját két ügyvéd is segítette: dr. Tóásó Bálint, a KPMG Legal partnere jog és technológia területen, valamint dr. Görgényi Orsolya, a Szecskay Ügyvédi Iroda partnere, aki pitch területen nyújtott segítséget az indulóknak.

Az elkészült munkákat egy hatfős zsűri értékelte: dr. Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, dr. Homoki Péter, ügyvéd, dr. Kovács Ferenc, kamarai jogtanácsos, Sallai György, kiberbiztonsági szakértő, dr. Somkutas Péter, a MagiCom Kft. CTO-ja, valamint dr. Molnár Benedek, az Arsboni társalapítója.

Az első fordulót a Closers nevű csapat nyerte meg, egy GDPR-hoz kapcsolódó applikáció kifejlesztésével. Második helyen az ILL alakulata végzett, míg a harmadikak a Credit Passport nevű formáció tagjai lettek.

A második fordulóra március 11-12-én kerül sor, amely során az addigi győzteseknek lehetőségük lesz arra, hogy folytassák a munkát, fejlesszék a technológiájukat, bemutassák a tervezett pénzügyi hátterét forradalmi ötletüknek, és piackutatást is végezzenek.

A végső finálét április 21-én rendezik meg, New Yorkban.

A Hackathon magyarországi fordulóját a Wolters Kluwer szervezte, akik azonban nem csak Magyarországon segítettek be az esemény megvalósításába, hanem Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban is.

Az eseményt szponzorként támogatta a Szecskay Ügyvédi Iroda, a Magicom, a Loginet, a KPMG, valamint az Arsboni.

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.