Kinek jár a garantált bérminimum?

A kormánynak sikerült megállapodni a szociális partnerekkel, így a minimálbér és a garantált bérminimum összege is nőni fog 2017-től. Előbbi 15, utóbbi 25 százalékkal növekszik, ezt követően pedig 2018-tól a minimálbér ismételten nő 8, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Kinek jár a garantált bérminimum?
Kinek jár a garantált bérminimum?

Mi a minimálbér?

Teljes munkaidő esetén alapbérként – ami főszabály szerint a felek szabad megállapodásának tárgya – legalább a minimálbért kell meghatározni. Részmunkaidő esetén pedig a minimálbérhez képest arányosan szükséges megállapítani az alapbér összegét.

Mi a garantált bérminimum?

A 2006-ban bevezetett garantált bérminimum lényegében egy emelt összegű minimálbér.

Az emelt összeg a munkavállalónak akkor jár, ha legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, és olyan munkakörben dolgozik, amelynek ez feltétele.

A két feltételnek tehát együttesen kell érvényesülnie.

Mit jelent a középfokú végzettség?

Azt, hogy adott képzésünk milyen fokú, az Országos Képzési Jegyzékből állapíthatjuk meg, amit a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján találhatunk. Az itt felsorolt képzések közül a 34-es, illetőleg az annál nagyobb számmal jelölt képzettség minősül középfokúnak.

Milyen munkakörök betöltéséhez kell középfokú végzettség?

Körültekintően kell eljárnunk, ugyanis a kérdéskört számos jogforrás szabályozhatja. Találhatunk ide kapcsolódó jogszabályokat (külön kiemelve a 21/2010. (V.14.) NFGM rendeletet és az 5/1997. (III.5.) IKIM rendeletet), továbbá képzettségre vonatkozó követelményt tartalmazhat még kollektív szerződés és munkáltatói szabályzat is.

Mikor járhat még a garantált bérminimum?

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A bírói gyakorlat alapján pedig akkor is járhat a bérminimum, ha a munkáltató az adott munkakörre egy másik – középiskolai végzettséggel rendelkező – munkavállalónak már megadta a garantált bérminimumot.

A kép forrása: itt.

Választ kapott a kérdésére? Kattintson, és írjon az Arsboninak, ha segítségre van szüksége!

[contact-form-7 id=”12592″ title=”Kérdése van? – Szócikk help”]
***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

[1] Gyulavári Tamás (szerk.): Munkajog. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 2016.

[2] http://www.hrportal.hu/hr/kinek-jar-a-garantalt-berminimum-20161125.html

[3] http://www.hrportal.hu/hr/a-garantalt-berminimum-magasabb-minimalbert-jelent-de-kinek-jar-20130523.html

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.