Közjegyzőjelöltként komoly ügyekkel foglalkozhatunk

Horváth Bendegúz a változatos és érdekes közjegyzőjelölti munkáról

Egyik nap egy házaspár lakásvásárlásában segít, másik nap szomszédok közötti vitás kérdésben jár el. Noha még csak közjegyzőjelölt, nap mint nap konkrét ügyekben működhet közre, sőt már határozatokat is hozhat bizonyos körökben. Horváth Bendegúz az ügyvédjelöltséget a közjegyzői pályára cserélte, és elégedett a váltással, mert változatos ügyekkel és ügyfelekkel foglalkozhat, segíthet megelőzni a pereket, mindezt gyakran angol nyelven. Egy közjegyzői irodában jelöltként, az országos közjegyzői kamarában pedig jogi előadóként dolgozik.

 

Mi egy közjegyzőjelölt feladata, mivel foglalkozol nap mint nap?

Közjegyzőjelöltként az irodában előforduló összes közjegyzői hatáskörbe tartozó ügytípusba beletanulhatok, részt vehetek az ügyek előkészítésében, kapcsolatot tartok az ügyfelekkel. Közjegyzői okiratokat készítek elő magyarul vagy angolul, közjegyzői nemperes eljárásokban egyszerűbb végzéseket szerkesztek, bizonyos körben részt veszek a fizetési meghagyásos eljárásokban is. Igazából a munkám során rendkívül sok mindent csinálhatok, egy kivétellel: nem hozhatok érdemi határozatokat, ugyanis ez kizárólag a közjegyző vagy a közjegyzőhelyettes feladata. Ez természetes, hiszen a közjegyzőjelöltnek még nincs szakvizsgája, ez az időszak pedig elsődlegesen arról szól, hogy felkészüljünk az önálló munkavégzésre. Ugyanakkor bizonyos esetekben saját kezűleg írhatom alá az általam készített határozatokat, ami egy olyan élmény, amelyért úgy érzem, megérte tanulnom. Ilyenre ügyvédjelöltként nem igazán volt lehetőségem. 

Indítsd be karriered az LKT Fresh Programmal!

Pályakezdő ügyvédjelöltként a későbbi karrieredre is óriási hatással van az első munkahelyed – nagy a nyomás, hogy jó döntést hozz a diploma után.

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda neve a garancia arra, hogy itt mindent megkapsz, amire egy sikeres jogászi pálya beindításához szükséged lehet.

Mivel foglalkozol a legszívesebben?

Közjegyzői nemperes eljárások előkészítésében veszek részt, ezen belül európai fizetési meghagyásos eljárásokban és végrehajtás elrendelésére iránti ügyekben, valamint hagyatéki eljárásokban szoktam dolgozni, illetve mostanában egyre gyakrabban igazságügyi szakértő kirendelésében működöm közre.

Hogy jutottál el a közjegyzőséghez?

Az egyetem alatt a lehető legtöbb hivatásrendbe bele akartam kóstolni. A harmadéves nyári gyakorlatomat a Budapesti Közlekedési Központ jogi igazgatóságán töltöttem, azután kisebb-nagyobb ügyvédi irodákban és közjegyzői irodában is gyakornokoskodtam. Már harmadéves koromban eldöntöttem, hogy polgári peres és nemperes eljárásokkal szeretnék foglalkozni, azonban sokáig kérdés volt, hogy ügyvédi vagy közjegyzői irodába jelentkezzem. Az egyetem után elhelyezkedtem az egyik legjelentősebb, nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi irodában, ahol három hónapot dolgoztam. Hamar rájöttem, hogy ez nem az én pályám.

Mi volt a baj?

Hiányzott a kapcsolat az ügyfelekkel. Főként back office munkát végeztünk: nagyobb cégeknek nyújtottunk jogi tanácsadást. Például kaptunk egy e-mailt valamely külföldi országból, mely alapján el kellett végezni a megkereséssel kapcsolatos jogi kutatást, majd vissza kellett küldenünk a javaslatainkat. Személyiségemből adódóan rosszul érintett, hogy az átdolgozott hosszadalmas éjszakák után viszonylag kevés visszajelzés érkezett a munkámat érintően. Ez a munka nem illett bele az elképzeléseimbe, ezért amellett döntöttem, hogy szeretném megismerni a közjegyzőséget. Elkezdtem állást keresni a budapesti közjegyzőknél. Szécsényi-Nagy Kristófnak, mint volt tanáromnak köszönhetem, hogy végül a MOKK Jogi Irodájába kerültem. A munka előfeltétele egy három hónapos közjegyzőjelölti gyakorlat volt, így kerültem Tóth Ádám közjegyző irodájába. Nagyon tetszett a munka, egy hónap után úgy éreztem, jól döntöttem, hogy váltottam – megtaláltam a hivatásomat. Végül két munkahelyem is lett, mivel azóta heti két napot a közjegyzői irodában dolgozom, három napot pedig az országos közjegyzői kamaránál. 

Mi tetszett meg a közjegyzői irodában?

Emberközeli feladatokat végzek. Konkrét ügyekkel foglalkozom, amelyek konkrét emberekhez kötődnek. Szeretem, hogy a munkám nem korlátozódik egy bizonyos jogterületre: ismernem kell a polgári eljárásjogot, illetve a polgári jogi ügyletekhez kapcsolódóan a vonatkozó anyagi jogi szabályokat, ugyanis a közjegyző tevékenysége szinte az élet minden szegmensére kiterjed. Az egyik legnagyobb élményem egy idős házaspárhoz köthető, akik egy régóta nem fizető kötelezettel szembeni követelésük érvényesítéséhez kértek segítséget. Ugyan jogi tanácsot nem adhattam nekik a pártatlanság miatt, de részletesen felvázoltam, milyen lehetőségek közül választhatnak, és végül ők döntötték el, melyik közjegyzői hatáskörbe tartozó eljárás segítségével szerezzék vissza kintlévőségüket. Láttam rajtuk a megkönnyebbülést, hogy végre segít nekik valaki, végre a végére járhatnak az ügyüknek. Hasonlóan jó érzés volt, amikor egy fiatal házaspár első ingatlanjának adásvételi szerződését készítettem elő. Szívesen emlékszem vissza egy közjegyző előtti egyezségi eljárásra is egy kártérítési ügyben. Az egyik fél épületének egy része rádőlt a szomszédja autójára, és bár nem volt nagy összegű a kár, nem tudtak megegyezni, ezért ügyvédhez fordultak, aki azt tanácsolta, hogy ne pereskedjenek, hanem egyezzenek meg inkább a közjegyző előtt. Az egyik fél sokáig húzódozott az eljárástól, nem hitt benne, hogy sikerre fog vezetni, de végül mégis megállapodtak, és mindketten elégedetten távoztak.

Távolabbi tervek? Esetleg tervezel visszatérni az ügyvédi oldalra?

Szeretem a munkámat, ezért nem is kérdéses, hogy még sokáig szeretnék e hivatásrend tagja maradni. Az ügyvédi kamara létszámához viszonyítva jóval kevesebben vagyunk, ennek köszönhetően örök életre szóló közösségi élményekben lehet itt részünk. Mi tagadás, utóbbi komoly megtartó erő tud lenni a nehezebb pillanatokban. A közjegyzőjelölti éveim alatt készülök a szakvizsgára, ami után közjegyzőhelyettes szeretnék lenni, azután nyelvi jogosítványt szeretnék szerezni, amivel idegen nyelven is készíthetek közjegyzői okiratot, valamint gondolkozom doktori képzésben is. Ezt követően tenném le a közjegyzői vizsgát, ami után pályázni lehet közjegyzői székhelyre. Tetszik a munka az országos közjegyzői kamarában is, ahol szintén tovább szeretnék dolgozni. 

A kamarában mi a feladatod?

A Jogi Irodán egyrészt a közjegyzőket segítjük. Ha egy jogszabályértelmezés miatt keresnek, akkor a Jogi Iroda megpróbál orientációt nyújtani, hogy lehetne az adott jogi helyzetet megoldani. Mindemellett részt veszünk a közjegyzőséggel kapcsolatos jogszabályalkotásban, illetve egyéb jogszabályban foglalt feladatokat is ellátunk. Dolgozunk továbbá a közjegyzői elektronikus rendszerek folyamatos fejlesztésén is. Igyekszünk folyamatosan szemmel tartani az innovatív jogi digitalizációs megoldásokat, hogy ügyfeleink a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben tudják érvényesíteni jogaikat.

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.