A közösségi finanszírozás, mint a magyar innováció jövője

Előadásom célja, hogy bemutassa az amerikai és brit piacokat már meghódító, rendkívüli gazdasági sikereket elérő alternatív finanszírozási modellt, a közösségi finanszírozást („crowdfunding”). Tavaly az USA-ban a közösségi finanszírozás által bevont tőke már meghaladta a kockázati tőkealapok által különböző kezdő vállalkozásokba befektetett tőke mennyiségét. A közösségi finanszírozás a kis- és középvállalkozási szektor, azon belül is az új magyar terminológiával megjelölt „innovállalatok”, másképpen startupok legújabb és egyik leghatékonyabb finanszírozási forrása lehet a jövőben Közép-Kelet Európában.

Sárhegyi István a fenti címen előadást tart az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én. Ha meghallgatnád, jelentkezz nézőnek ide kattintva!

Az USA-ban 2016-ban lépett hatályba a befektetés alapú (investment-based) közösségi finanszírozást szabályozó JOBS Act, továbbá Németországban és Franciaországban a jogalkotók és a pénzügyi felügyeletek már megtették az első lépéseket annak érdekében, hogy megteremtsék ennek az alternatív gazdasági modellnek a jogi alapjait és keretszabályozását.

Ezzel párhuzamosan az Európai Unió is komolyan foglalkozik a közösségi finanszírozással, és megjelentek közösségi szinten az első jogalkotói szándékok arra nézve, hogy egy közös európai szabályozás alá vonják ezt az intézményt. A közösségi szabályozás oka elsősorban, hogy napjainkban az Európai Unió legtöbb országában a szigorú piaci szabályok következtében kimondottan nehéz egy olyan webhelyet üzemeltetni, amely ilyen típusú pénzügyi tevékenységet végez. Négy fő típusa (i) a donation, (ii) a reward, (iii) az equity és (iv) a lending, amelyek különböző finanszírozási modelleket valósítanak meg.

A donation esetében a befektető ingyenesen adományoz a projektgazdának egy meghatározott mennyiségű – jellemzően kisösszegű – támogatást. Ezzel szemben egy reward jellegű finanszírozásnál a támogatásért cserébe jár egy jutalom, ami adott esetben kimerülhet egy köszönőlevél formájában, de akár a projektgazda által legyártott termék átadásában is. Az equity típusú közösségi finanszírozás tagsági jogokat megtestesítő értékpapírok vásárlására irányuló adásvételi szerződéseken, a lending pedig hitelszerződéseken alapuló további visszterhes befektetési formák.

Előadásomban kiemelve az equity crowdfundingot áttekintem, hogy milyen típusú szerződések jönnek létre az adott modell esetében, továbbá bemutatom és megvizsgálom, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségei vannak az equity közösségi finanszírozásnak a Polgári Törvénykönyv és a tőkepiaci törvény hatályos szabályrendszerének keretei között. Előadásomban különös hangsúlyt fektetek a finanszírozási modellen belüli gazdasági mechanizmusokra, hogy pontos képet kapjunk a befektetés alapú közösségi finanszírozásról és ennek megfelelően tudjunk jogi válaszokat adni a crowdfunding által feltett jogi kérdésekre. Legfontosabb konklúzióm, hogy a finanszírozási gondokkal küzdő magyar innovációs világnak az egyik legszilárdabb gazdasági alapja lehet a közösségi finanszírozás.

Sárhegyi István

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2016 -Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, gyakornok
2015OTP Bank – KKV Igazgatóság, gyakornok
2013Miniszterelnökség – Jogi Államtitkárság, gyakornok
Tanulmányok:
2017International Space University – Space Studies Program (SSP17) – Space Policy, Economics and Law Department, Európai Űrügynökség (ESA) ösztöndíj
2014 - 2017ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék, TDK titkár és demonstrátor
2014 -Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar, gazdálkodás és menedzsment
2013 - 2017Joghallgatók Önképző Szervezete, Civilisztika Tagozat
2012 -Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, jogász
Nyelvtudás:angol, olasz


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.