Martin Schulz távozik az Európai Parlamentből

Az Európai Parlament 29. elnökének megbízatása januárban jár le, a pozíciót azonban nem pályázza meg ismételten, holott lehetősége lenne egy további ciklust kitölteni. Martin Schulz bejelentette ugyanis, hogy a német belpolitikában kíván szerencsét próbálni, azaz indulni fog a 2017 őszében tartandó parlamenti választáson.

martin_schulz

Az Európai Parlament elnökét a parlament tagjai választják meg két és fél éves ciklusra, azaz egy parlamenti cikluson belül két elnökválasztás történik. Az elnök funkcióját az EP-ben úgy kell elképzelni, mint egy megerősített házelnöki tisztséget a nemzeti parlamentekben. Amellett tehát, hogy az EP vitái és egyéb tevékenységei felett elnököl, ő reprezentálja a parlamentet az Európai Unióban és nemzetközileg is. Mindemellett az ő aláírása szükséges a legtöbb uniós jogszabály, illetőleg az EU költségvetésének hatályba léptetéséhez.

Schulz az uniós parlamentet 2012 óta vezeti, azonban a hagyományok és a pártközi megállapodások alapján a következő periódusban az Európai Néppártnak jár a pozíció. Az értesülések szerint Schulzot a francia Alain Lamassoure, illetve az ír Mairead McGuinness válthatja az elnöki székben.

A német belpolitikára átterve; a hírek szerint Schulz a kancellári tisztségre pályázik, így adott lehet egy izgalmas versenyhelyzet közte és a kereszténydemokrata Angela Merkel között. A másik feltételezhető eshetőség, hogy Sigmar Gabriel – a jelenlegi szociáldemokrata pártelnök – lesz a párt kancellárjelöltje, Schulznak pedig a külügyminiszteri poszt jutna.

Kíváncsian várhatjuk a közvélemény-kutatási előrejelzések alakulását a fejlemények tükrében.
Kíváncsian várhatjuk a közvélemény-kutatási előrejelzések alakulását a fejlemények tükrében.

Cikkíró Pályázat

Van egy érdekes témád?

Ez most nem egy évfolyamdolgozat, hanem az Arsboni ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cikkíró Pályázata!

,,Olyan európaikra van szükségünk, akik kiállnak az értékeik és a meggyőződéseik mellett. Védelmeznünk és erősítenünk kell azt, amit a korábbi generációk felépítettek. Nemzeti szint helyett az európai célkitűzésekért fogok harcolni.” – mondta strasbourgi sajtótájékoztatóján.

A képek forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Latest posts by Balogh Norbert (see all)

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.