Még négy nap a köztársasági elnök választásig

Március 13-án hétfőn köztársasági elnököt választ az Országgyűlés. A napirend szerint az eljárás 9:30-kor kezdődik, és még aznap ki is derül, hogy ki lesz Magyarország első számú közjogi méltósága 2017 és 2022 között. Jelenlegi állás szerint két elnökjelölt – Áder János és Majtényi László – közül kell választania a képviselőknek. Ez holnap délelőttig még változhatna. 

Áder János – Köztársasági Elnök

Március 10-én 10 óráig lehet még elnökjelöltet állítani, azonban az elnökjelöltséghez a képviselők  (199) ötödének, azaz minimum 40 főnek az ajánlása szükséges, így figyelembe véve, hogy minden képviselőnek egy darab érvényes ajánlása lehet, és a FIDESZ-KDNP jelöltje Áder János 131-et, míg az ellenzéki jelölt Majtényi László 43-at kapott, a választás kimenetele matematikailag is csak e két jelölt között dőlhet el.

A köztársasági elnök választásának eljárásrendje szerint, az elnök megválasztása titkos szavazás útján történik, és akkor dől el az első forduló után, ha a jelöltek valamelyike a képviselők kétharmadának szavazatát megkapja.

Amennyiben nem születik döntés az első forduló után, úgy a két legtöbb szavazattal rendelkező jelöltre lehet szavazni a rövid szünet után megtartandó második fordulóban úgy, hogy aki itt a szavazásban résztvevők számától függetlenül megkapja a szavazatok több mint felét, az köztársasági elnök lesz.

A FIDESZ-KDNP a 2012 óta már e méltósággal rendelkező Áder Jánost jelölte ismét köztársasági elnöknek, míg Majtényi László volt adatvédelmi biztos jelöléséért baloldali értelmiségiek indítottak petíciót még január elején, ami mögé aztán beálltak a főként baloldali ellenzéki pártok (MSZP, EGYÜTT, PM, DK, MLP, LMP), így Majtényi megkapta e pártok képviselőinek ajánlását, azaz 43-at. A JOBBIK nem indított jelöltet, többek között azért, mert ők egyébként is a közvetlen elnökválasztást tartanák igazságosnak, és helyesnek.

Majtényi László – ellenzéki elnökjelölt

Ha feltételezzük, hogy a két jelöltet ajánló képviselők mindegyike arra is fog szavazni akit ajánlott,

a választás végkimenetele elég egyértelműen kikövetkeztethetőnek tűnik.

A 131 kormánypárti szavazattal ugyan a kétharmados többség önmagában nincs meg, azonban nyilvánvaló, hogy az ellenzéki szavazatok nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Majtényi László köztársasági elnök lehessen, még akkor sem, ha a JOBBIK minden képviselője (24) rá szavaz.

Így mondhatnánk azt is, hogy a FIDESZ-KDNP jelöltjének esetleges JOBBIK támogatásán múlhatna a kétharmad, vagyis az, hogy Áder János az első forduló után délelőtt tizenegykor, vagy a második után, délután egykor lesz-e köztársasági elnök. Mivel azonban Volner János a JOBBIK frakcióvezetője azt javasolta frakciója tagjainak, hogy fel se vegyék a szavazólapot, inkább az utóbbi időpont látszik valószínűnek.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

A kép forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.