Mérget ivott, majd meghalt Slobodan Praljak a Nemzetközi Törvényszék ítélethirdetése közben

A Hágában működő, Jugoszlávia területén elkövetett háborús, és emberiség ellenes bűnök elkövetésének kivizsgálsára létrehozott eseti jellegű Nemzetközi Törvényszék (ICTY)  utolsó ítélethirdetésére került volna sor a mai napon, miután Jadranko Prilic a volt Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság vezetőjének  és társainak ügyében a fellebezéseket elbírálták, ám az esemény váratlan fordulatot vett.

A tárgyalóteremben Stojic, Praljak, Petkovic, és Coric

A vád szerint a terhelt horvát ex katonai és politikai vezetők (Jadranko Prilic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milijov Petkovic, Valentin Coric, és Berislav Pusic) a délszláv háború idején 1991 és 1994 között etnikai tisztogatások irányításában vettek részt, főként muszlimok, illetve más nem horvát származásúak ellen az akkori egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság területén, hogy egy tisztán horvát közösséget teremtsenek. Emellett számos más háborús és emberiessèg elleni bűncselekménnyel kapcsolatban – többek között a civil lakosság körében elkövetett szexuális erőszak, fosztogatás, embertelen bánásmód, jogellenes kitelepítés – is vádat emeltek ellenük, majd a 2006 és 2011 között zajló tárgyalások eredményeként 2013-ban a hat vádlott nem jogerősen 10 és 25 év közötti bortönbüntetésekre ítéltetett.

Miután mind a hat vádlott fellebbezett, a végső ítélethirdetésre 2017. november 29-én került sor Hágában, mely a srebrenicai mészárlásért felelős Ratko Mladic szerb katonai vezető múltheti elítélése után az utolsó döntése lett volna a Törvényszéknek, azonban az ítélethirdetést félbe kellett szakítani, mivel miután a többek között a mostari híd megsemmisítése miatt 20 évre ítélt Slobodan Praljak a horvát védelmi erők volt vezetőjének ítéletét helyben hagyta a bíróság,

Praljak felállt, majd azt követően, hogy kijelentette, ő nem háborús bűnös,  mérget ivott, és később meghalt.

Slobodan Praljak a 2013-as elsőfokú ítélethirdetéskor

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök sajnálatát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban, úgy fogalmazott, hogy azok  egy mély morális igazságtalanságra reflektálnak, és amellett, hogy sajnálatát és együttérzését fejezte ki a boszniai háború áldozataival szemben, a kormány nevében elégedetlenségnek, és elutasításnak adott hangot az ítélettel kapcsolatban.

Slobodan Praljak 1945-ben született Capljinában, 1970-ben villamosmérnöki végzettséget szerzett Zágrábban, majd ezt követően filozófia-szociológia szakon, és filmművészetből is diplomázott. A délszláv háborút megelőző időszakban színházi rendezőként tevékenykedett Zágrábban, Osijekben és Mostarban.

Munkahely. Lehetőségek. Szakmaiság. Inspiráló környezet. Ez a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda.

Jelen ügy lezárultával véget ér az eseti Törvényszék működése amely 1993 óta 161 ember ellen emelt vádat, és melynek bírói tanácsában éppen a Prilic ügyben  2005-től 2012-ig eseti bíróként a magyar Prandler Árpád is jelen volt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.