Ez történt ma

Az USA alkotmánya, Gandhi gyilkosai, Kéthly Anna ítélete. Lássuk, milyen események történtek a világ jogtörténetében november 15-én.

hith-constitutional-convention

1777-ben a mai napon, 239 évvel ezelőtt fogadták el az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának előzményeként számon tartott Konföderációs Cikkelyeket. Ekkor az USA még az államok laza szövetségét képezte, csak bő egy évtizeddel később, 1789-ben, az alkotmány elfogadásával váltak konföderációból föderatív állammá.
A konföderációs cikkelyek szerint még „minden állam megtartja szuverenitását, szabadságát és függetlenségét, valamint minden olyan hatalmat, jogi fennhatóságot és jogot, amelyet ez a konföderáció nem ruház kifejezetten a kongresszusban összegyűlt Egyesült Államokra”.
A cikkelyek szerint a konföderációt mindössze 13 állam alkotta, egy mindenható állam létrehozása miatt viszont sokan aggódtak, ezért az egyezkedések elhúzódtak, utolsóként Maryland állam ratifikálta a cikkelyeket 1781-ben.
Azonban nem kellett sok évnek eltelnie ahhoz, hogy világossá váljon, hogy egy ilyen államszervezet hosszabb távon nem képes az unió fenntartására. Több módosítást követően végül az 1789-es Alkotmány hatályon kívül helyezte a Konföderációs Cikkelyeket.

gandhi

1949-ben a mai napon, 67 évvel ezelőtt hajtották végre a halálos ítéletet Mahatma Gandhi gyilkosain az indiai Ambala város börtönében.
Nathuram Godse, szélsőséges nacionalista 1948. Januar 20-án lőtte le Gandhit Újdelhiben. Őt, és társát, Narayan Apte-t, aki a merénylet technikai és szervezési előkészítésével foglalkozott kötél általi halálra ítélte a punjabi legfelsőbb bíróság.
Indiában az angol gyarmatosítás előtt igen gyakoriak voltak a halálbüntetések. A mai indiai jogrendszerben szintén megtalálható a halálbüntetés, de alkalmazása igen ritka. 2004-ben 9 év szünet után került sor egyre, amikor egy 14 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért akasztottak fel egy 39 éves férfit.kethlyy

1962-ben a mai napon, 54 évvel ezelőtt a Legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a Kéthly Anna ellen 8 évvel korábban hozott ítéletet. A kémkedés és az államellenés szervezkedés vádja alól felmentették, államellenes izgatás miatt azonban — távollétében — 3 évi börtönre ítélték.
Kéthly Anna 1956-ban emigrált, miután tudomást szerzett a forradalom bukásáról, és soha többé nem tért vissz az országba. Dolgozott New Yorkban, Strasbourgban, Brüsszelben és Londonban, végül pedig a belgiumi Blankenbergeben halt meg 1976-ban.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A képek forrása: ittitt, és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.