Mikulás a jog hálójában – Ho-ho-hó!

Az adventi időszak kiemelt a hatóságok ellenőrzési tevékenysége szempontjából is. A magas kockázati tényezők alapján ezúttal a Mikulás kiválasztására került sor. Miért?

Az idei év legnagyobb újdonsága a GDPR és az ennek való megfelelés. A Mikulás személyes adatokat gyűjt a gyerekektől, amikor felméri, ki volt jó, és ki nem, a részére küldött levelekben található információk kezeléséről nem is beszélve. Ezekre tekintettel ha eddig nem tette – adatvédelmi hatásvizsgálatot kell végeznie, nyilvántartást kell vezetnie az adatkezelésről, valamint legkésőbb adatkezelés megkezdése előtt közzé kell tennie egy gyermekek számára is jól érthető adatkezelési tájékoztatót és be kell szereznie a szülőknek, mint a gyerek törvényes képviselőinek hozzájárulását is. Mivel az adatvédelmi hatóságnak különös fegyelmet kell fordítani a gyermekekre irányuló adatkezelésekre, ha ezt elmulasztja, súlyos bírságra számíthat a NAIH-tól.

A szánkót a társhatósági együttműködés keretében – a gyerekek egészsége és a költségvetés érdekeinek védelme érdekében – végzett ellenőrzéshez meg kell állítani. A NAV a közlekedési szabályok betartása keretében a szánkó terhelését, a szállított áruk eredetét, a beszerzésről kiállított számlát és az EKAER bejelentés szabályosságát vizsgálják, míg a NÉBIH munkatársai a szállított gyümölcsök állapotát, a csokoládé szavatossági idejét és a rénszarvasok állapotát veszik górcső alá, a fogyasztóvédelmi hatóság képviselői a játékokat nézi át mérgező festék és lenyelhető alkatrészek után. A rendőrség átvizsgálja a Mikulás iratait, valamint a szánkót esetlegesen rajta elbújt migránsok után kutatva, a katonaság pedig a légtér használatára kiadott engedélyt nézi át.

Mivel alappal feltételezhető, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van, az adóhatóság ideiglenes biztosítási intézkedést rendel el. A Mikulás hiába él jogorvoslati jogával, a fellebbezésnek a végrehajtásra nincsen halasztó hatálya.

A „Fagyos Rudolf” akció végén a következő sajtóközleményre lehet számítani: „Kedves gyerekek! Van egy jó és egy rossz hírünk. A jó hír, hogy a Mikulás tényleg létezik! A rossz, hogy a közeljövőben ne számítsatok tőle ajándékra. Megvásárolhatjátok a meglepetés csomagjait, hogy ki tudja fizetni a bírságokat. Boldog karácsonyt mindenkinek!”

Adótraffipax, mi szóltunk előre.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.